Doua abordari in criza migrantilor: Germania vs. Marea Britanie

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 18:38
6507 citiri
Doua abordari in criza migrantilor: Germania vs. Marea Britanie
Foto: Hepta.ro

Peste patru milioane de refugiati au fugit din Siria, din fata razboiului civil, din 2011 incoace. Potrivit ONU, aproape 1,8 milioane de sirieni au fugit in Turcia, peste 600.000 in Iordania si un milion in Liban, o tara cu doar patru milioane de cetateni.

Angela Merkel a anuntat ca Germania poate prelua anul acesta cel putin 800.000 de refugiati si cifra poate sa creasca pana la un milion. In 2014, tara europeana care a acceptat cei mai multi refugiati in raport cu populatia a fost Suedia. Ungaria, Malta, Elvetia si alte 13 tari au acceptat mai multe cereri de azil decat Marea Britanie, potrivit unei statistici Eurostat, scrie, intr-un amplu articol, The Guardian.

Criza imigrantilor: Italia reia controlul la granita pentru a menaja Germania

Comparativ, intre iunie 2014 si iunie 2015, Marea Britanie a acceptat 166 de refugiati sirieni si premierul David Cameron a anuntat ca initiativa de relocare a "persoanelor vulnerabile" din tabere de refugiati din Orientul Mijlociu va fi "extinsa modest". In acelasi timp, Marea Britanie este al doilea cel mai mare donator de ajutor umanitar, cu 900 de milioane de lire sterline.

Ministrii britanici au pastrat, de altfel, o tacere suspecta cu privire la tragediile care se desfasoara de-a lungul si latului Europei. Criticii spun ca Guvernul in mod expres nu face distinctie intre imigranti si refugiati. Mai mult, este improbabil ca Guvernul britanic sa adopte o politica mai deschisa si sa urmeze exemplul Germaniei, unde se distinge clar intre azil si imigratie. Conservatorii aflati la putere sunt sub presiune din cauza partidului anti-imigratie UKIP si nu vor face concesii in aceasta privinta.

Criza imigrantilor: UE anunta noi masuri - cum vrea sa rezolve aceasta situatie

In Germania, discutia politica este diferita, remarca sursa citata. Merkel a vorbit despre idealurile comune europene si a spus ca Europa in intregimea sa trebuie sa gestioneze problema. Ea a fost acuzata ca a actionat prea incet cand a condamnat revoltele anti-refugiati din Freital si Heidenau, dar dupa ce s-a pronuntat, politicienii de centru-stanga si centru-dreapta s-au grupat in jurul sau.

Si la nivel personal se constata aceeasi diferenta. Mii de germani obisnuiti s-au oferit voluntar pentru a ajuta miile de imigranti - multi si-au umplut masinile cu mancare, haine, scutece si jucarii, altii ofera lectii de germana, traducere si babysitting, gazduire. In special femeile sunt cele care se ofera sa ajute.

Politia din Munchen, coplesita de ajutoarele pentru imigranti: Ajunge!

In schimb, in Marea Britanie, criza refugiatilor este mai acuta si semnalele venite din partea publicului sunt sporadice. La 12 septembrie este programat in Londra un mars pro-refugiati si cateva grupuri ofera sustinere azilantilor.

Diferenta de abordare se vede si la nivelul tabloidelor: daca in Marea Britanie The Sun aseamana refugiatii cu "gandacii de bucatarie", in Germania, Bild titreaza "Ajutam".

Merkel avertizeaza: Schengen, sub semnul intrebarii din cauza crizei imigrantilor? (Video)

Cu toate acestea, in Germania s-au inregistrat mai multe incidente violente indreptate impotriva azilantilor. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul german de Interne inregistrase 336 de atacuri asupra refugiatilor de la inceputul anului, cu peste 100 mai multe decat in 2014.

In Marea Britanie nu exista o statistica similara, dar se cunosc foarte putine incidente de acest tip.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#criza imigrantilor Germania Marea Britanie, #criza imigrantilor Europa , #Europa