Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la tacere

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 08:29
13627 citiri
Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la tacere
Foto: Hepta.ro

O fotografie care face inconjurul Internetului a declansat oroare si a expus lumii intregi costul uman al crizei refugiatilor.

Fotografia infatiseaza corpul neinsufletit al unui baietel de trei ani, adus la mal pe o plaja din Turcia. Imaginea baietelului intins pe nisipul uneia dintre cele mai importante statiuni turistice din Turcia a amintit inca o data pericolele pe care le infrunta zeci de mii de oameni disperati sa caute o viata sigura in Europa, scrie ndtv.com.

Imaginile preluate de agentiile de presa de la fata locului pot fi vazute AICI. Va averizam ca sunt socante.

Imbracat intr-un tricou rosu, pantalonasi albastri si adidasi, mititelul a fost identificat drept Aylan Kurdi, cel mai probabil unul din cei 12 sirieni care au murit cand barca lor s-a scufundat in incercarea de a ajunge in Grecia.

Aylan calatorea cu familia sa pe o barcuta construita pentru patru oameni, pe care fusesera ingramaditi 15 oameni, refugiati din orasul sirian majoritar kurd Kobane. Oamenii au fugit in Turcia pentru a scapa de asediul gruparii Statul Islamic.

Alaturi de Aylan s-a inecat si fratele sau de cinci ani, Galip. Barca s-a rasturnat in toiul noptii, in apropiere de farul din regiunea Akyarlar.

Imaginea corpusorului intins pe nisip s-a raspandit cu rapiditate pe retelele de socializare si a dominat primele pagini ale ziarelor europene. Comentatorii au scris in unanimitate ca aceasta imagine este o trezire brutala la realitate cu privire la tragediile cu care se confrunta cei care fug din fata razboiului si conflictului din Orientul Mijlociu si Africa.

Pe Twitter, imaginea a circulat cu hashtag-ul "#KiyiyaVuranInsanlik" ("Umanitatea adusa la mal" - t.n.) si a ajuns printre cele mai importante ale zilei.

"Mica victima a unei catastrofe omenesti", a scris tabloidul britanic Daily Mail, in vreme ce cotidianul italian La Repubblica a transmis pe Twitter: "O fotografie ca sa reduca la tacere lumea".

Miercuri, Consiliul de Securitate ONU a anuntat ca discuta un proiect de rezolutie care sa ofere o solutie crizei imigrantilor. Diplomatii au aratat ca rezolutia ar permite unei forte navale europene sa preia controlul vaselor operate de traficantii de imigranti in apele internationale.

Peste 350.000 de persoane au intreprins anul acesta periculoasa calatorie dinspre nordul Africii in Europa. Multi au apelat la traficantii de persoane, care solicita sume importante de bani si ii transporta in conditii precare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#copil inecat criza imigrantilor, #fotografie copil inecat imigranti , #Europa