Europa mea asediata, incotro?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 18:08
3734 citiri
Europa mea asediata, incotro?

Vad ca anuntul, de altfel previzibil, al presedintelui Iohannis, de respingere a cotelor obligatorii de refugiati, anuntate de Comisia Europeana, a impartit presa, Facebook-ul si, probabil, societatea in doua: cei care considera ca presedintele da dovada de demnitate neacceptand o solutie impusa si cei care dimpotriva considera ca pozitia este o profunda inadecvare la politica europeana a solidaritatii.

Rabinic, cred ca fiecare parte are dreptatea ei. Inteleg si principiul solidaritatii, al obligatiilor care iti vin impreuna cu drepturile, dar in egala masura consider ca in acest moment casa mea, Europa, este sub asediu si in mare pericol, iar permeabilitatea noastra in fata unui exod ale carui cauze reale cred ca sunt departe de a fi certe ar putea fi usa deschisa in fata dezastrului pe termen mediu si lung.

Si sciziunea opiniilor pe care le vedem acum, pe plan local, este o mostra pentru ceea ce se intampla la nivelul intregului continent, o mostra pentru criza grava, profunda si extrem de periculoasa in care a intrat UE.

Totusi ce alegem?

Dintr-un bun inceput as spune ca nu cred ca Romania sa fie asaltata de refugiati din exact motivul pentru care am mari indoieli in privinta motivatiei reale a acestui exod.

Eu nu vad ca multi dintre oamenii acestia sa fie preocupati in primul rand de gasirea linistii, adica a unui acoperis deasupa capului si a unei bucati de paine, departe de bombe si teroare. Pentru ca, daca era asa, s-ar fi raspandit in mai toate tarile, inclusiv Rusia, de exemplu.

Ii vad insa atrasi magnetic si marasaluind grupat, pe alocuri violent, spre cele mai bogate tari europene. Cauta pacea sau bunastarea ajutoarelor sociale mari? Mai ales ca o parte dintre ei, greu de spus cat de mare, avand in vedere ca multi nu au acte, nu sunt refugiati din Siria, ci imigranti economici din restul Orientului Mijlociu si chiar din Africa.

Este cred clar ca acesti oameni nu vin sa stea o vreme, pana se pot intoarce acasa. Vin sa ramana, iar cei care le deschid acum portile, in frunte cu Germania si Suedia, dincolo de explicatiile principiale si umanitare, mizeaza ca prin stabilirea si integrarea lor sa isi compenseze deficitele demografice.

Cred ca logica e limitata pentru simplul motiv ca integrarea reala nu e posibila. Nu ma refer la integrarea economica, ea e cea mai mica problema, ma refer la integrarea culturala in cel mai larg sens cu putinta.

Oamenii acestia nu sunt niste masini pe care sa le pui la treaba cu un anumit cost, nu sunt niste cifre statistice. Aduc cu ei nu numai un spor demografic si brate de munca, in general munci care sa fie mai prost platite decat ale bastinasilor. Aduc un bagaj cultural, de valori, de traditii, de mentalitate pe care nu il vor abandona.

Vi se pare ca etnicii turci din Germania au fost cu adevarat integrati? Sunt enclavizati. Uitati-va la magrebienii din Franta, la fel de enclavizati si uitati-va mai ales la tulburarile care zguduie din timp in timp Parisul tocmai ca o consecinta a acestei imposibile integrari.

Si daca marim aceste comunitati neintegrate spre ce mergem? Nu cumva spre o amplificare pe masura a riscului de tulburari majore? Acesti oameni doresc regulile civilizatiei occidentale sau le resping dorind doar bunastarea occidentala care se bazeaza, de fapt, tocmai pe aceste reguli?

Istricul Neagu Djuvara trage un semnal de alarma: "Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebita, ceea ce ne apropie de problema din sfarsitul Imperiului Roman, cand a fost invadat de populatii din Africa, Asia. Traim un lucru ca acum 2.000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rau se cam unificase".

Arabia Saudita, care nu primeste refugiati, se ofera generoasa sa finanteze construirea a 200 de moschei in Europa. Serios?!!! Adica sa finanteze colonizarea, inteleg.

Si ma veti intreba, poate, daca tot nu vor sa vina la noi pentru ca nu suntem paradisul vizat, de ce sa ne batem capul? Ii acceptam, ca oricum nu vor veni si daca vor veni nu vor sta.

Nu e numai o problema a Romaniei. Este o problema a noastra, a tuturor celor care traim in aceasta casa numita Europa. Daca ea se face tandari, acoperisul ne cade si noua in cap, chiar daca incendiul a inceput in alta camera.

Asa ca, inainte de a impune si accepta cote obligatorii, cred ca esential este sa ne punem problema pe termen lung, dincolo de aspectele economice, logistice sau emotionale ale momentului. Spre ce mergem? Care pot fi efectele in urmatorii ani, ce facem cu aceasta casa in care locuim cu totii? Pentru ca aceste cote obligatorii inseamna o forma de legiferare a exodului care il va incuraja. Creeaza un precedent de care nu vom mai putea scapa. Acum discutam de 160 de mii. Dar dupa ei vor veni si altii, pe o cale deja deschisa.

Solidaritatea nu trebuie sa devina iresponsabilitate. Si ce vad eu deocamdata este ca Europa se schimba galopant: autostrazi inchise, trenuri internationale anulate, suspiciune si enervare. Chiar vrem sa o luam pe aceasta cale?

E o intrebare pe care mi-o pun tocmai pentru ca sunt o pro-europeana convinsa, care crede in valorile europene, intre care solidaritatea este una importanta, dar nu singura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#invazie imigranti Europa, #invazie refugiati musulmani Europa, #cote obligatorii refugiati Europa Romania , #Europa