Europa trebuie sa faca niste schimbari dureroase daca vrea sa intoarca situatia imigrantilor in favoarea ei

Marti, 08 Martie 2016, ora 08:20
8839 citiri
Europa trebuie sa faca niste schimbari dureroase daca vrea sa intoarca situatia imigrantilor in favoarea ei
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Europa poate intoarce criza imigrantilor in favoarea ei, daca va reusi sa faca niste schimbari dureroase, dar necesare.

Intr-un editorial publicat de Euronews, Alexis Kouros, redactor-sef la Helsinki Times, aminteste ca valul de imigranti care a luat cu asalt Europa a starnit reactii diverse.

Pe de-o parte, unii i-au privit pe refugiati cu indignare, pe cand in alte parti au fost primiti cu bratele deschise.

Alexis Kouros considera ca, pentru a intoarce aceasta situatie in favoarea sa, Europa trebuie sa accepte niste realitati dure. De asemenea, e nevoie ca liderii sa aiba curajul sa faca si niste schimbari radicale.

Relocarea refugiatilor nu e solutia, ci o parte din problema

Alexis Kouros atrage atentia ca refugiatii care nu ajung in Europa sunt lasati in urma, in timp ce aceia care reusesc sa puna piciorul pe teritoriul Batranului Continent devin prioritari si li se intinde o mana de ajutor.

El considera ca redistribuirea lor in statele UE nu reprezinta un sistem functional. In schimb, ei ar trebui ajutati chiar in timp ce se afla in tara lor natala, incepand cu cei mai vulnerabili. In acest mod, fluxul de imigranti se va diminua.

Sa nu dam bani Turciei. Refugiatii ar trebui sa puna umarul la treaba si sa ajute economia greaca

Sursa citata arata ca Turcia a dat o lectie Europei. In momentul in care nu a fost lasata sa creeze o zona-tampon in Siria, care sa fie populata de refugiati si de armata turca, presedintele Recep Tayyip Erdogan a lasat poarta deschisa catre Batranul Continent pentru vecinii care fug de razboi.

Strategia lui a dat roade, avand in vedere ca i-a fost promisa o suma de 3 miliarde de euro, plus alte beneficii, daca va reusi sa diminueze fluxul de imigranti.

In consecinta, se poate spune ca Erdogan santajeaza Europa, iar acest lucru e inacceptabil, in viziunea lui Alexis Kouros. "E o greseala imensa sa ceri unei tari in care nu ai incredere sa-ti pazeasca granitele in locul tau", sustine jurnalistul.

Pe de alta parte, acesta considera ca banii ar trebui investiti in ridicarea unor centre pentru refugiati pe insulele grecesti. Stiind ca aici e destinatia finala, poate ca imigrantii care nu fug de razboi, ci viseaza sa ajunga in tarile din centrul sau nordul Europei, vor fi descurajati sa mai bata atata drum pentru a ajunge intr-o tara macinata de criza.

Bilet la loto? Nici vorba!

Nu a fost niciodata mai ieftin si mai usor sa ajungi in Europa. Imigrantii platesc cam 1.000 de euro pe transport, iar miscarea libera in interiorul UE e un lucru bun, pentru ca ei trebuie sa treaca doar de granitele turcesti sau albaneze pentru a intra in spatiul comunitar.

"Ganditi-va asa: acei 1.000 de euro reprezinta pentru imigrant un bilet la loterie, iar marele premiu este o viata intreaga petrecuta intr-un stat bogat, care ii va oferi gratuit educatie, locuinta si ingrijire medicala. Bineinteles, exista si posibilitatea gasirii unui loc de munca mult mai bine platit decat in tara natala. Iar cea mai buna parte? Fiecare 'bilet' de loterie e castigator", se arata in editorialul citat.

Alexis Kouros considera ca acest lucru trebuie schimbat de urgenta si propune ca azilul sa nu mai reprezinte ceva acordat pe viata, iar refugiatii sa primeasca permis de sedere pe un an, care apoi sa fie reinnoit, dar doar daca va fi necesar.

Acest lucru ar putea fi un alt factor demotivant pentru cei care isi doresc sa traiasca visul european si sa nu munceasca pentru el.

Sa-i trimitem inapoi sa munceasca pentru tara lor

Alexis Kouros porneste de la premisa ca imigrantii nu ar trebui sa poposeasca in Europa decat temporar. El propune ca imigrantii sa fie tratati ca resurse umane pentru tarile natale, adica sa fie educati si calificati pentru locurile de munca de care e nevoie in statul de unde au plecat, pentru ca atunci cand se vor intoarce sa fie capabili sa-si recladeasca locuintele si sa repuna pe picioare economia.

Ei ar trebui sa intre in contact cu valorile occidentale si sa le aplice in locurile natale, mizand pe egalitate si democratie.

Vestea buna e ca tarile-gazda nu trebuie sa faca eforturi prea mari pentru a implementa acest model, deoarece invatatorii si mentorii pot fi chiar din randul imigrantilor. Cu siguranta se vor gasi profesori si meseriasi care sa fie dispusi sa le predea altora. Ba mai mult, nu ar exista nici macar bariera de limba.

Alexis Kouros mai arata ca, atunci cand vor pleca in locurile natale, pot primi de la UE masinarii, instrumente sau alte forme de ajutor pentru a putea avea un punct de plecare in tara lor.

Sa-i ajutam sa-si recastige teritoriile

E posibil ca lupta Occidentului cu Statul Islamic sa ajunga si la sol, astfel ca Alexis Kouros considera ca refugiatii ar trebui antrenati sa devina soldatii care vor recastiga teritoriile cucerite de jihadisti.

"Sa-i ajutam sa-si ia tara inapoi. Ar fi absurd ca UE si alte tari din Occident sa lupte cu ISIL, cand sunt mii de tineri irakieni si sirieni capabili de acest lucru. Cum ar fi ca europenii sa intre in razboi, iar ei sa ne curete metrourile si strazile?", se intreaba retoric Kouros.

Trebuie creat un canal pentru migratia legala

Sursa citata arata ca sistemul european de acordare a azilului ar trebui sa ii protejeze pe cei care sunt persecutati pentru credinta lor sau se afla in zone de razboi, insa adesea acest sistem a fost folosit in alte scopuri, determinand crearea unui val de imigranti care pur si simplu cauta o viata mai buna.

Pana la urma, acest lucru e in firea omului.

Insa Kouros considera ca ar trebui inventat un alt sistem, diferit de cel al azilului, doar pentru cei care cauta o viata mai buna. Iar un model de plecare ar putea fi vizele pentru SUA si Canada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Europa solutie criza imigranti, #solutie criza imigranti, #probleme imigranti Europa , #Europa