Imigranti in Europa: Unde si de ce li se confisca bunurile

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 20:39
5262 citiri
Imigranti in Europa: Unde si de ce li se confisca bunurile
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

In Danemarca, politia de granita va confisca banii si bunurile valoroase ale azilantilor, pentru a plati sederea acestora, spre indignarea comunitatii internationale. Insa si alte tari din Europa folosesc deja masuri similare, pe fondul efortului de a face fata numarului mare de imigranti si refugiati care ajung pe teritoriul lor.

Noua lege confera autoritatilor daneze "puterea de a verifica hainele si bagajele azilantilor... cu intentia de a gasi bunuri" care sa acopere costurile mancarii si gazduirii in Danemarca, scrie, intr-o ampla analiza a fenomenului, BBC.

Bunurile sentimentale precum verighetele sunt scutite de confiscare, insa sumele care depasesc 1.340 de euro, ceasurile, calculatoarele si alte bunuri, vor fi insusite de autoritati la intrarea azilantului in Danemarca.

Unii experti se intreaba totusi cum va fi aplicata legea, intrucat aceasta prevede masuri mai dure ce impiedica reunificarea familiilor si acordarea de permise de sedere.

Danemarca - Bijuteriile si banii imigrantilor, confiscate: Sa contribuie la buget, daca pot!

Amnesty International a aratat ca refugiatii care fug de razboiul din tara lor sunt pusi in fata unei "alegeri imposibile", daca perioada de depunere a cererii de a-si aduce familia a crescut de la un an la trei.

Elvetia a avut in ultimii 20 de ani o lege care permite autoritatilor sa confiste bunurile azilantilor. Imigrantii trebuie sa-si declare bunurile la sosire si orice trece de 1.000 de franci elvetieni (900 de euro) poate fi confiscat. Obiectele sentimentale nu sunt niciodata confiscate.

In 2015, autoritatile elvetiene au strans in acest fel 210.000 de franci elvetieni de la 112 persoane, majoritatea bani-gheata.

Danemarca ignora criticile si adopta controversata reforma a sistemului de azil

Intrucat cei mai multi dintre azilanti sunt persoane sarace, banii confiscati provin in general de la un numar redus de persoane, spun elvetienii.

In Olanda, azilantii trebuie sa-si declare bunurile si autoritatile pot confisca ce depaseste 5.895 de euro per individ sau 11.790 per familie. De asemenea, trebuie sa plateasca taxe pe venituri de indata ce li se permite sa munceasca.

In Germania, ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, a declarat ca banii si obiectele de valoare peste 750 de euro pot fi confiscate in landul sau, care este unul din principalele puncte de intrare pentru imigranti in aceasta tara.

In landul invecinat Baden-Wuerttemberg, azilantii pot pastra numai bani si bunuri in valoare de pana la 350 de euro.

Unii comentatori au comparat legea cu confiscarea bunurilor evreilor in al Doilea Razboi Mondial. Guvernul de dreapta din Danemarca a aparat masura, care ii trateaza pe azilanti la fel ca pe danezii obisnuiti, care trebuie sa-si vanda bunurile pentru a se califica pentru ajutoare sociale.

Danemarca se asteapta la 20.000 de azilanti in 2016, comparativ cu 15.000 anul anterior.

Partidul liberal al premierului Rasmussen a castigat alegerile in iunie 2015 promitand o reducere imediata a numarului de refugiati. Unii politicieni spun ca noua lege este "pur simbolica", pentru a descuraja imigrantii sa se indrepte spre aceasta tara. Cu toate ca Danemarca refuza sa adere la legile UE in privinta refugiatilor, este constransa de mai multe conventii internationale pentru a aplica standardele ONU pentru imigranti.

Controversa provocata de legea daneza vine pe fondul tensiunilor in crestere cu privire la criza imigrantilor in Europa. Sondaje recente sugereaza ca 70% dintre danezi considera ca imigratia este principala lor preocupare politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Danemarca lege imigranti, #Danemarca azilanti confiscare bunuri , #Europa