Invazia. Al treilea razboi mondial?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 18:11
23855 citiri
Invazia. Al treilea razboi mondial?

Da, este tulburatoare poza copilului sirian gasit mort pe o plaja din Turcia. De piatra sa fii si nu ai cum sa nu te cutremuri.

Asa cum sunt tulburatoare sute de alte imagini ale refugiatilor cu copii de mana sau cu bunici aduse mii de kilometri in carucior, asfixiati in camioane sau inecati.

Si nu cred ca cineva poate contesta ca mare parte, cea mai mare parte a acelor oameni traieste o reala drama.

Dar de partea cealalta sunt si alte stiri, alte povesti. Stiri despre granite, gari si trenuri asediate. Povestea groazei experimentate de calatorii trenurilor Eurostar blocate si luate cu asalt de refugiati africani, nu sirieni.

Cum alegem intre emotii? Sau incercam sa fim rationali?

Dincolo de toate, marea problema a acestui exod nu cred ca este una logistica sau financiara, cu atat mai putin una de moment. Nici macar nu stiu daca este una legata de pericolul terorist, pentru ca baietii si fetele care sa se autodetonze pot intra si altfel in Occident, ba chiar pot fi scoliti acolo precum teroristii de la 11 septembrie, veniti nu dintr-o tabara de antrenament din Siria, ci de la Hamburg.

Cred ca marea problema este aceea a ciocnirii civilizatiilor care va urma si bomba asezata acum la fundamentul UE, cu efecte, ma tem incalculabile.

Sa zicem ca ii acceptam pe toti acesti refugiati, in cote diferite fiecare tara. Financiar si logistic, cum spuneam, se pot gasi solutii. Dar pe masura ce vor fi acceptati vor veni si altii. Apoi, cei instalati isi vor aduce rude, prieteni. Este o evolutie mai mult decat previzibila si ea se va numi de fapt o tot mai consistenta islamizare a Europei.

Pentru ca nu vorbim despre sugari adusi in Europa pentru a fi educati de la zero in spirit si cultura europeana. Vorbim despre adulti, deja formati si educati intr-o alta cultura, conform altei traditii, altei mentalitati, nu mai bune, nu mai rele decat cele europene, nu fac judecati de valoare, ci fundamental diferite. Iar adultii isi vor educa la fel copiii.

Integrarea lor reala in cultura europeana nu e posibila. Vor ramane mereu doua lumi. Poate o vreme in pace intre ele. Dar diferentele sunt prea mari pentru ca asocierea sa nu provoace pana la urma conflictul. Europa occidentala abunda in asemenea ciocniri, uneori minore, uneori grave cum a fost atentatul de la Paris, motivate pana la urma religios si cultural.

In fond, care a fost resortul tragediei de la Charlie Hebdo? Ciocnirea intre o cultura in care libertatea de expresie este fundamentala si tabu-urile alte culturi. Ambele sunt legitime, niciuna nu trebuie justificata, sunt deja in gena unor popoare. Dar asocierea lor nu poate fi decat exploziva. Si cu cat comunitatile care au asemenea mentalitati antagonice sunt mai consistente, cu atat riscul exploziei este mai mare.

Nu e nicio urma de rasism sau xenofobie in ceea ce afirm, nu pretind, repet, ca o cultura e buna si alta gresita, spun doar ca ele sunt in anumite zone incompatibile, iar riscul ciocnirii este inevitabil.

Si de aici multe alte consecinte. In primul rand, o exacerbare a extremismului in ambele tabere. Aceste zone marginale vor exploata la maximum frustrarea generata de ciocnire si o vor amplifica politic. Este posibil ca reactia de respingere, de aparare in tarile "invadate" sa se extinda impotriva oricarui element alogen, chiar european, ceea ce va schimba fundamental intelegerea liberei circulatii in spatiul european. Deja se discuta despre anumite limitari ale regulilor Spatiului Schengen.

Este posibil ca in urma acestui poces Europa sa nu mai fie la un moment dat ceea ce stim noi acum. Sa revenim la granite, la bariere, inclusiv mentale, la suspiciune reciproca, ceea ce inseamna distrugerea fundamentului ultim al UE.

Si de aici? Sa nu uitam ca UE nu a fost creata numai din considerente economice, ci si ca o garantie a pacii pe continentul acesta zguduit secolul trecut de doua razboaie mondiale. Drumul inapoi nu e greu de parcurs in conditii de teama, frustrare, reactivitate fata de orice element strain.

Pana la urma, care e pretul pe care suntem dispusi sa-l platim? Cat suntem dispusi sa distrugem pe termen lung din considerente emotionale de moment?

Si oare aceste considerente emotionale nu sunt cumva cinic exploatate de forte pentru care destabilizarea Europei este un obiectiv esential? Pentru ca multi se intreaba cum este posibil totusi ca acest fenomen de asemenea proportii, care include concomitent nu numai refugiati din zone de razboi, ci si imigranti pe motive economice, sa se produca deodata, parca la un semnal, parca programat, desi Orientul Mijlociu nu a fost niciodata un taram al democratiei si pacii, iar Africa un tinut al bunastarii?

Eu cred ca al treilea razboi mondial nu va mai lua probabil, cel putin nu din prima, forma unui razboi conventional, cu soldati in uniforme si tancuri. Oricum din acest punct de vedere, NATO nu prea are concurent. Dar poate lua forme perverse care sa distruga la fel de eficient si profund. Si ma intreb daca aceasta invazie nu e una dintre ele, impachetata emotional?

Interesant ca tarile arabe bogate nu primesc decat foarte greu imigranti si nu sunt nici acum expuse presiunii refugiatilor, desi sunt frati musulmani. Oare de ce?

Cred ca intr-un moment ca acesta solutiile trebuie sa fie in primul rand rationale si in niciun caz ele nu trebuie sa sacrifice esentialul de care depinde viata construita greu, cu sacrificii a Batranului Continent, si el atat de incercat in trecut si mai mereu expus invaziilor.

Asta nu inseamna ca am fi nici inumani, nici egoisti, ar insemna doar sa ne gandim la viitorul copiilor nostri. Sau doar refugiatii au dreptul sa se gandeasca la asta?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#imigranti refugiati Europa , #Europa