Lunga calatorie catre libertate: Povesti tulburatoare din comunitatea decimata de Statul Islamic

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 22:25
5687 citiri
Lunga calatorie catre libertate: Povesti tulburatoare din comunitatea decimata de Statul Islamic
Foto: Hepta.ro

Minoritatea religioasa yazidi din Irak, vizata de in mod deosebit de jihadistii din Statul Islamic in ultima perioada, se alatura exodului catre Europa.

Publicatia The Independent a realizat un reportaj in randul acestei comunitati, pentru a vedea greutatile pe care le intampina in drumul catre Batranul Continent.

"Uite, nu avem nimic", ii spune Khatab jurnalistului, aratand cu degetul catre gaurile uriase acoperite cu un material plastic din peretii casei, unde ar fi trebuit sa fie ferestrele.

Adolescentul, in varsta de 15 ani, a incercat in urma cu doua saptamani sa ajunga din Irak in Europa, dar a fost prins la granita turco-bulgara si arestat. A stat trei zile dupa gratii, iar apoi a fost expulzat.

Insa nu s-a lasat batut. Cu o zi inainte de sosirea jurnalistului The Independent in casa sa, el a incercat sa mearga pe jos sute de kilometri. De data aceasta, nu a putut nici macar sa treaca de granita tarii sale cu Turcia, din cauza conflictului dintre armata si reprezentantii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati

Marturii cutremuratoare

In urma cu doua saptamani, in vremea cand era in Turcia, lui Khatab ii era foarte frica.

"Credeam ca politia de acolo ma va bate si ma va omori. Asa cum fac cei din Statul Islamic", a marturist tanarul, precizand ca doi dintre fratii sai au fost ucisi de jihadisti, vara trecuta.

Aceasta tragedie e prea dureroasa pentru tatal lui Khatab, Haji Talo, care incearca sa aplice pentru obtinerea unei vize pentru SUA, avand in vedere ca a muncit ca translator pentru armata americana acum 10 ani.

Dar procesul e foarte lent. Si cum traiul in Irak e foarte dificil, el nu poate aduce in casa cele necesare pentru familia sa, asa ca nu are incotro si isi va trimite fiul inca o data spre Europa.

"Imi fac griji pentru el, dar e singura sansa pe care o avem", explica barbatul.

Nu le e frica de moarte

Cei care fug din Irak spre Europa nu se tem de moarte, pentru ca stiu ca nu au niciun viitor in aceasta tara, remarca un alt barbat, poreclit Haso, care se ocupa de trecerea lor peste granita cu Turcia. Apoi ii duce mai departe, pe Batranul Continent. Operatiunea e ilegala.

De de ce face asta? Evident, pentru bani.

Cei mai multi yazidi for sa ajunga in Germania, unde exista deja o comunitate semnificativa. Reteaua lui Haso taxeaza doritorii cu pana la 5.200 de lire sterline pentru aceasta calatorie.

Pretul variaza in functie de ruta si durata. Pana acum, peste 600 de yazidi au fost dusi in Europa, iar alte cateva sute au plecat pe cont propriu.

Refugiatii, cazati in cladiri parasite din Bucuresti si sate abandonate Interviu cu un lider al sirienilor din Romania

Terorizati de Statul Islamic

Multi irakieni se muta de colo-colo, din diverse motive, fie ca e vorba de razboi sau de conditiile economice precare. Insa comunitatea yazidi se confrunta cu o problema suplimentara: Statul Islamic.

Fiind considerata eretica de catre jihadisti, a fost in mod deosebit vizata de atrocitatile comise de acestia, care au cucerit teritorii vaste in Irak, indeosebi in imprejurimile Muntelui Sinjar (nord), un fief al comunitatii yazidi.

Jihadistii au rapit sute, daca nu chiar mii de femei, pe care le-au vandut ca sotii combatantilor sau le-au facut sclave sexuale, potrivit Amnesty International.

ONG-urile pentru apararea drepturilor omului si ONU au acuzat Statul Islamic de epurare etnica si crime impotriva umanitatii.

Disperare

In aceste conditii, disperarea a inceput sa macine comunitatea. Multi sunt atat de inversunati sa isi paraseasca tara incat vand absolut tot ce detin - masini, bijuterii, aur - pentru a plati retelele care promit ca ii duc in Europa.

Govan, membru al unei astfel de retele, ii ajuta sa treaca granita in Turcia, de unde sunt preluati de alti membrii si dusi in Bulgaria, iar mai apoi in vestul continentului.

In momentul in care imigrantul ajunge in tara de destinatie, familia lui ii da intre 130 si 200 de lire sterline.

Poveste de succes

George Ashwor, in varsta de 18 ani, a reusit sa ajunga in Germania. Originar din Khanasoor, a scapat de raidurile Statului Islamic, care au avut loc in luna august, in apropierea Muntelui Sinjar.

El i-a transmis jurnalistului The Independent ca locuieste in prezent in apropierea orasului Dusseldorf.

Graficul care arata adevarata dimensiune a crizei refugiatilor din Siria

Tanarul a mentionat ca toata calatoria l-a costat echivalentul a 5.530 de lire steline. A mers pe jos din localitatea natala pana la granita cu Turcia, iar de acolo a calatorit inghesuit in masini si dube.

"Eram obosit tot timpul. Cel mai rau lucru a fost faptul ca ne bagau cate 50 de persoane intr-un vehicul. Am stat la un moment dat inchisi 12 ore intr-un container pentru inghetata. Era groaznic, nu puteai sa respiri", a explicat baiatul.

Dar speranta moare ultima, asa ca Ashwor spera ca va primi azil.

"Visul meu de a studia e tot mai aproape. As fi foarte recunoascator daca mi-ar acorda statutul de refugiat", a sustinut acesta.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#imigranti Irak povesti, #criza imigranti Irak , #Europa