New York Times: Afacerea traficului de imigranti valoreaza miliarde - si Romania e implicata

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 12:36
7205 citiri
New York Times: Afacerea traficului de imigranti valoreaza miliarde - si Romania e implicata
Foto: Hepta.ro

Mii de imigranti din tarile Orientului Mijlociu se deplaseaza catre Europa, astfel ca fenomenul traficului de persoane prin Balcani in Uniunea Europeana a depasit traficul ilicit de droguri si arme, sustin oficialii fortelor de ordine.

Doar in Grecia exista 200 de astfel de retele de traficanti, potrivit colonelului Gerald Tatzgern, seful serviciului de politie austriac, care combate traficul de fiinte umane, scrie New York Times.

"S-a dezvoltat intr-o afacere de miliarde", a spus Johanna Mikl-Leitner, ministrul de Interne din Austria. Traficantii s-au raspandit prin regiune, in Romania, Bulgaria, Ungaria, Macedonia si Serbia.

Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la tacere

Prezenta acestor traficanti este evidenta la gara centrala din Budapesta, unde mii de imigranti au ramas blocati, in drumul lor catre Occident, dupa ce oficialii maghiari au oprit in statie toate trenurile. Traficantii merg prin multime si se ofera sa ii duca pe refugiati in Austria, pentru cateva sute de dolari.

Precedentul celor 71 de imigranti morti

Este inca proaspata in memorie insa tragedia celor 71 de imigranti care au fost gasiti sufocati intr-un camion pe o autostrada austriaca, saptamana trecuta, dupa ce au fost abandonati de traficanti. Intr-un alt caz, politia a salvat 24 de afgani inchisi intr-un camion dupa o urmarire pe strazile Vienei. "Inca o ora si ar fi murit", sustine Mikl-Leitner.

Seful Europol, Rob Wainwright, a declarat unui post de radio irlandez ca circa 30.000 de oameni fac parte din bandele de trafic de persoane, iar agentia europeana de politie a deschis 1.400 de cazuri doar in acest an, privind aceste infractiuni.

Criza imigrantilor: Acuzati degeaba. "Camionul groazei" era condus de un bulgar

Intre timp, oficialii continua sa aresteze suspectii implicati in operatiunea ce a dus la moartea celor 71 de imigranti in camionul grozei din Austria. Cazul este primul in care este implicata o retea de trafic terestru de persoane.

Procurorii din Bulgaria au dezvaluit numele si unele detalii ale celor cinci cetateni arestati in aceasta cauza, iar patru dintre ei sunt deja retinuti in Ungaria. Al cincilea urmeaza a fi extradat de la sud de Dunare. De asemenea, a fost arestat si un cetatean afgan care, in 2013, a fost prins in timp ce calatorea catre Germania fara pasaport. Unii dintre suspectii bulgari au locuit in ultima perioada in alte tari europene.

Criza imigrantilor: Zeci de morti intr-un camion in Austria

Cat ii priveste pe cei 71 de imigranti morti - 59 de barbati, 8 femei si 4 copii -, starea deteriorata a corpurilor lor neinsufletite si lipsa unor documente pot face ca acestia sa nu fie niciodata identificati, spune un purtator de cuvant al politiei austriece.

Cum actioneaza traficantii si cum sunt inselati imigrantii

Oficialii sustin ca grupurile de traficani de persoane din Balcani variaza. De obicei, sunt grupari locale de crima organizata care pur si simplu profita de o oportunitate prin care pot face bani.

In mod normal, angajeaza afgani si sirieni care sa actioneze ca agenti in numele lor, pe teren, intrand in contact cu potentialii clienti.

Astfel, daca un imigrant are multi bani, traficantii ii pot obtine un pasaport fals sau un act de identitate furat, impreuna cu o viza si cu un bilet de avion catre o tara europeana la alegere. Insa doar putini imigranti isi permit acest lucru.

Cum trebuie gestionata criza imigrantilor din Europa?

Alteori, imigrantii planuiesc un drum din Turcia catre Germania, cu un singur coordonator central, fiind transmisi de la o banda la alta, platind pe parcursul traseului. Imigrantii sunt insa tot mai reticenti in a colabora cu traficantii, temandu-se sa nu-si piarda viata. In plus, printre ei circula multe povesti despre imigranti care sunt inselati de calauze.

Unii imigranti sunt pacaliti ca vor fi dusi in Austria, din gara din Budapesta, insa in schimb sunt imbarcati in dube fara geamuri si dusi in locuri din apropierea capitalei maghiare. Altii sunt abandonati in paduri si amenintati daca se plang, in timp ce altii sunt jefuiti si lasati pe drumuri izolate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#traficanti imigranti, #trafic imigranti, #traficanti refugiati, #criza imigranti Europa, #criza refugiati Europa , #Europa