O drama fara solutie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 August 2015, ora 11:59
4547 citiri
O drama fara solutie

Criza refugiatilor care iau cu asalt la propriu granitele Uniunii Europene este probabil una dintre cele mai grele incercari ale batranului continent si, in acelasi timp, una cu solutiile cel mai greu de gasit, pentru ca trebuie sparte cu mult prea multe cercuri vicioase si asumate prea multe riscuri.

Sigur ca imaginile cu miile de nefericiti impinsi de razboi spre necunoscut, fara acte, fara bani, cu copiii agatati de ei, nu au cum sa lase rece un om cu minima compansiune pentru semeni.

A facut cariera povestea tanarului care a impins mii de kilometri caruciorul cu rotile in care se afla bunica lui. Este terifianta poveste zecilor de oameni descoperiti morti intr-un camion din Austria. Iti frang inima privirile disperate ale copiilor inghesuiti sub vreo prelata si tragand de cate o bucatica de paine.

Dar, rational vorbind, ce faci cu sute de mii de refugiati de alta etnie, alta religie, alta cultura? Eu nu cred ca acesti oameni pot fi cu adevarat asimilati, ca se pot integra 100% in noua societate fundamental diferita de la nivel de principii de aceea in care s-au nascut si s-au format. Poate fi evitata pe temen mediu ciocnirea intre civilizatii? Eu nu cred.

Unii vorbesc deja despre un fel de invazie musulmana si nu cred ca este de neinteles teama europenilor ca aceasta invazie le va periclita obiceiurile, modul de viata, cultura in cel mai larg sens cu putinta. Iar asta este deja exploatata copios de miscarile extremiste din mari tari europene. Doar ca odata intarite, nu va mai exista diferenta intre furia antimusulmana si aceea impotriva oricarui element strain, fie el si european.

Apoi, sunt convinsa ca refugiatii sunt in mare majoritate niste victime, dar mi-e imposibil sa cred ca organizatiile teroriste ar rata ocazia de a infiltra printre ei si militanti gata de orice. Aduceti-va aminte ca atacurile din 11 septembrie au fost executate de teroristi care traiau de ani de zile in Occident, cei mai multi in Germania, la Hamburg, si nu erau veniti brusc din mai stiu eu ce colt de Orient Mijlociu. Si cum poti sa faci selectia intre autentice victime si teoristi deghizati in victime? Mi se pare imposibil, iar riscul ca acest exod sa duca si la impanarea Europei cu teroristi nu cred ca este deloc neglijabil.

Sigur ca e treaba serviciilor secrete sa ii monitorizeze pe refugiati, dar cu cat sunt mai multi, cu atat misiunea este mai grea si mai susceptibila de esec.

Dar, pe de alta parte, pentru situatia in care au ajuns aceste victime ale Statului Islamic, tarile occidentale au o doza de responsabilitate. Si nu ma refer doar la faptul ca una dintre sursele de finantare ale jihadistilor este vanzarea de petrol inclusiv catre occidentali. Dar nu numai atat. Exista si aspect mai tenebroase.

ISIL este, teoretic, principalul adversar al tuturor statelor civilizate, insa au aparut informatii consistente despre felul in care SUA ar fi finantat Statul Islamic pentru a o folosi ca arma impotriva regimului Assad din Siria.

Senatorul american Rand Paul afirma recent despre militantii ISIL din Siria: "S-au intarit pentru ca noi i-am sprijinit. Altfel, Assad i-ar fi lichidat de mult." Agentiile Reuters si The Guardian au vorbit la randul lor despre implicarea SUA, Marii Britanii si a Frantei in antrenarea jihadisilor.

Daca este asa, nu asistam decat la o repetare a istoriei al Qaida si a lui bin Laden cu efecte dramatice. Si atunci, nu ai o responsabilitate majora fata de victimele experimentului tau scapat de sub control?

Cred ca intrebarea cheie si pentru care eu, una, nu vad un raspuns este cum impaci aceasta responsabilitate si principiile umanitare occidentale pe de-o parte, cu riscurile uriase pe care le presupune aplicarea acestor principii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#criza rerfugiatilor, #teroristi ISIS , #Europa