Pledoarie pentru compasiune in criza imigrantilor din Europa

Autor: Ana Ilie
Luni, 31 August 2015, ora 20:18
4143 citiri
Pledoarie pentru compasiune in criza imigrantilor din Europa
Foto: Hepta.ro

Compasiunea nu ar trebui sa intalneasca ziduri si nu ar trebui sa se loveasca de legi. Criza imigrantilor care intra cu zecile de mii, zilele acestea, in Europa, releva deficitul de compasiune al europenilor.

Robert Fisk face, pentru The Independent, un apel la omenie si compasiune pentru refugiati si imigranti, presarat cu exemple istorice si contemporane, de la Churchill la David Cameron.

Marele Zid al Chinei, zidurile Romei si fiecarui oras medieval, linia Siegfried, linia Maginot - imperiile, dictaturile si democratiile au folosit fiecare lant muntos si fiecare rau pentru a tine la distanta armatele straine. Acum, europenii trateaza sarmanii, inocentii din Siria, Irak, Afganistan si Etiopia, ca si cum ar fi invadatori straini hotarati sa jefuiasca si sa subjuge suveranitatea natiunilor, scrie Fisk.

Cum trebuie gestionata criza imigrantilor din Europa?

Jurnalistul aminteste felul in care a raspuns Winston Churchill la coloanele de refugiati germani, fugind prin Europa inzapezit in 1945 din fata Armatei Sovietice. Acestia erau civilii celui de-al Treilea Reich, care il adusesera pe Hitler la putere, care s-au bucurat de genocidul nazistilor si victoriile militare impotriva natiunilor pasnice.

"Sunt liber sa iti marturisesc ca inima mea este indurerata de povestile despre multimile de femei si copii din Germania care se deplaseaza pe drumuri in coloane de cate 60 de kilometri catre Vest, din fata armatelor care inainteaza. Sunt clar convins ca o merita; dar asta nu face sa nu mai vad. Mizeria intregii lumi ma ingrozeste si ma tem tot mai mult ca noi lupte pot aparea din cele carora le punem punct", scria Churchill cu compasiune.

Sorin Ionita (EFOR): Nu exista solutii pentru criza imigrantilor, sa chibzuim mai mult inainte de a vorbi Interviu

In mod incredibil, continua Fisk, Germania, natiunea din care au fugit zecile de mii de refugiati, este acum destinatia pentru sute de mii de oameni care strabat Europa.

Generoziatea Germaniei este cu atat mai pregnanta cand este comparata cu reactia premierului britanic David Cameron. Sa nu-l fi citit pe Churchill sau a citit prea mult Tennyson? Pentru ca lui Cameron ii place sa citeze din Ulysses, al lui Tennyson - "Dar vom nazui/ Si, darzi, vom cauta si vom afla (trad. of. Leon Levitchi) ". Fisk se intreaba daca nu cumva premierul se delecteaza si cu sonetul preferat al lui Tennyson, Montenegro, in care poetul se bucura ca luptatorii muntenegrini "au impins inapoi roiurile/din islamul turc".

Criza imigrantilor: Alternativa la ziduri si sarma ghimpata: "orase-adapost" pentru refugiati, in Europa

In urma cu aproape 40 de ani, James Cameron, jurnalist BBC, relata despre alti refugiati care isi cautau salvarea pe mare. "A fost un compromis jurnalistic necinstit sa ii numesti pe refugiatii vietnameni 'oamenii barcilor', care suna neconfortabil, ca si cum oamenii ar fi in croaziera. Refuagiatii... sunt fugari, evadati, victime, cei pierduti si insingurati... refugiati evrei, refugiati arabi, refugiati germani, refugiati indieni, refugiati pakistanezi, refugiati rusi, refugiati coreeni", scria acesta.

O alta ironie a tragediei ce se desfasoara in zilele noastre este ca un vas irlandez salveaza mii de vieti in randul refugiatilor naufragiati langa coastele Libiei. In urma cu un secol si jumatate, exodul provocat de foamea din Irlanda a dus dus refugiatii tocmai pe coasta Canadei. Vasele pline cu barbati, femei si copii, morti sau pe moarte, de tifus, au fost primite cu compasiune, dar si cu teama ca boala lor va contagia canadienii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#criza imigrantilor Europa, #imigranti europa , #Europa