Reducerea la absurd a Europei si planul Romaniei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 18:16
4496 citiri
Reducerea la absurd a Europei si planul Romaniei

Ceea ce se intampla acum in Uniunea Europeana este mai mult decat o criza, cea mai mare de la razboi incoace - asa cum le place panicarzilor sa o numeasca. Pe de alta parte, din nefericire, asistam deja la transformari care, indiferent de modul in care va fi solutionata criza refugiatilor, vor produce modificari majore ale mecanismelor si structurilor de functionare ale Uniunii.

Probabil Spatiul Schengen nu va mai fi niciodata ce a fost, este posibil ca insasi componenta Uniunii Europene sa se modifice, ori in cel mai fericit caz, sa inghete in forma actuala, asa cum se poate ca acordurile dintre statele membre UE sa sufere modificari pana la punctul in care Uniunea va deveni fie ceva de genul Statelor Unite ale Europei, fie se va dezintegra in mai multe grupari in functie de cine stie ce criterii (geografice, economice sau militare).

Dar pana atunci, cum-necum, Europa trebuie sa iasa de sub uriasa presiune pe care o pune exodul refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa. La nivel Uniunii Europene

nu exista inca o solutie unitara. Primul si cel mai grav semnal a fost neintelegerea la care a ajuns consiliul JAI intrunit la Bruxelles luni. Dezacordul are in spate reactiile diverse ale statelor membre UE si solutiile diferite pe care fiecare tara a avut-o in fata unei probleme cu care niciun politician european nu s-a mai confruntat pana acum.

Pe langa hiperinflatia de opinii si solutii care au inundat spatiul mediatic, majoritatea extremiste si apocaliptice, haosul decizional la nivel central in UE nu ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. Pentru cei care au crezut ca o astfel de criza poate sa fie privita si tratata ca o oportunitate, in consecinta militand pentru acceptarea si primirea unui numar cat mai mare de refugiati, schimbarea care a avut loc in pozitia Germaniei cred ca reprezinta sfarsitul ultimilor iluzii.

Era ceva ciudat oricum ca tocmai Angela Merkel sa intruchipeze speranta stangii si visul umanist, dar din moment ce artizanul austeritatii euroepene ramasese singura in Uniune care pastra granitele deschise in fata exodului refugiatilor, fara nicio restrictie, iluzia putea sa mearga mai departe. Turnura si schimbarea radicala care au urmat nu mai lasa loc insa pentru nicio speranta.

Zidurile, gardurile, bastoanele si inchisorile vor rezolva intr-un final exodul unor oameni ramasi fara tara si, de acum, fara speranta. Schimbarea pozitiei Germaniei reprezinta, printr-o nesperata turnura a destinului, un noroc extraordinar in primul rand pentru Romania, care se fixase prin iesirea grabita a presedintelui Iohannis pe cifra de exact 1.785 de refugiati - nimic in plus!

Schimbarea de atitudine a Germaniei normalizeaza si umanizeaza cinismul pozitiei Romaniei, o tara cu peste 3 milioane de cetateni plecati in lumea larga, dar care nu concepe sa primeasca niciun om in plus peste o cifra acceptata in momentul in care criza nici macar nu debutase. Aceasta relaxare i-a permis si lui Victor Ponta sa intre in joc si sa isi mai faca putina imagine pe spatele unei crize la care s-a demonstrat ca UE este incapabila sa gaseasca o solutie.

In sfarsit, in fata tuturor profetiilor, predictiilor, reactiilor extremiste si solutiilor mai mult sau mai putin finale, singura dezamagire majora pe care pot sa o exprim este si o mare mirare in acelasi timp. Cum nu a putut un continent intreg, care altfel se lauda ca fiind leaganul civilizatiei, sa vada oportunitatile din acceptarea si integrarea unui milion sau chiar doua de refugiati?

Cand iti amintesti ca Statele Unite ale Americii au peste 10 milioane de imigraniti pe care se pregatesc sa-i introduca in legalitate si sa-i integreze, primesti probabil si raspunsul pentru care UE nu va deveni niciodata Statele Unite ale Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#invazie imigranti Europa, #integrare refugiati Europa Statele Unite, #Europa ziduri imigranti invazie , #Europa