Refugiatii isi pierd speranta si incep sa plece singuri din Europa: Am gasit aici doar durere

Luni, 07 Martie 2016, ora 15:22
9558 citiri
Refugiatii isi pierd speranta si incep sa plece singuri din Europa: Am gasit aici doar durere
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Dupa ce si-a riscat viata sa ajunga in Europa si a petrecut doua luni in centrele pentru refugiati "de cosmar" din Germania, Mohammed Asif si-a cumparat un bilet de avion doar dus catre Afganistan, renuntand la visul sau de o viata de a obtine azil in UE.

Afganii sunt al doilea cel mai mare grup de refugiati - dupa sirieni - care ajunge in Europa, unde autoritatile fac cu greu fata celei mai mari crize a imigrantilor de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, se arata intr-un reportaj AFP, citat de Business Insider.

Din ce in ce mai multi refugiati, asa cum este si Asif in varsta de 26 de ani, au inceput sa isi faca bagajele si sa se intoarca in tarile ravasite de razboi si cu economia la pamant din care au plecat, fiind deziluzionati de taberele pentru refugiati supra-aglomerate, de lipsa locurilor de munca si de o atitudine anti-imigranti tot mai clara in statele europene.

"Credeam ca Europa imi va oferi o viata confortabila, insa am gasit doar ostilitate si durere", a marturisit Asif, care are studii superioare in economie si si-a parasit tara natala, cu destinatia Germania, anul trecut.

"Taberele de refugiati erau de cosmar si europenii continuau sa ne umileasca tot timpul. Multi dintre ei spun ca refugiatii vor distruge cultura tarii lor", a declarat tanarul, dupa ce s-a intors in Kabul.

Grecia cere din nou redistribuirea refugiatilor: Nu putem suporta povara intregii Europe

Presedintele Cehiei vrea ca Grecia sa-si plateasca datoria construind lagare pentru refugiati

Viena se revolta: De ce ar trebui Austria sa ia refugiati din Grecia?

Luna trecuta, un avion a dus din Germania la Kabul 135 de afgani dezamagiti. Se pare ca este primul zbor dintr-o lunga serie de astfel de curse aranjate de oficialii de la Kabul, Berlin si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Autoritatile din Afganistan asista la un val fara precedent de migratie catre natiunile europene a zeci de mii de civili care fug de conflicte si razboaie ce le distrug tara.

Gruparile de traficanti de persoane sunt in floare, castigand bani frumosi de la oamenii disperati sa se aventureze in calatorii periculoase pentru a ajunge pe continentul european.

Naufragiu in Marea Egee: cel putin 18 refugiati s-au inecat

Insa multi realizeaza, tardiv, ca traficantii le vand minciuni despre casele frumoase, joburile si viata confortabila din Europa. "Cea mai periculoasa parte a calatoriei mele spre Europa a fost din Iran in Turcia", si-a amintit Asif.

Tsipras: Grecia nu poate pastra refugiatii pentru ca ei nu vor gasi locuri de munca in aceasta tara

"In grupul nostru era si un baiat afgan supraponderal care se chinuia sa mearga prin munti. Traficantul era un om hain - i-a dat un sut si s-a rostogolit in panta (baiatul - n.red). Nu i-am gasit trupul", a povestit Asif.

Peste 1,2 milioane de transfugi au sosit in Europa anul trecut - de doua ori mai multi decat in 2014 - fugind de razboiul si saracia din Siria, Afganistan, Irak si alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Cel mai mare grup de imigranti este format din sirieni - aproape 363.000 - urmat de cel al afganilor, de 178.000 de persoane. In jur de 1.000 de afgani au solicitat sa plece din Germania si sa se intoarca acasa, potrivit OIM. Numarul este relativ mic, dar in continua crestere.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#refugiati pleaca Europa, #refugiati durere Europa, #refugiati intorc tari razboi , #Europa