Ridicola noastra imbatosare antieuropeana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 19:55
8666 citiri
Ridicola noastra imbatosare antieuropeana

Faptul ca refugiatii, imigrantii, ce-or fi ei, ne evita aproape ca pe ciumati si cand mai nimereste cate unul din greseala aici, cum s-a intamplat cu cei doi afgani ajunsi la Beba Veche, il ia plansul si nu cere decat sa fie trimis inapoi in Serbia, cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze cu mult mai tare, ca fenomen, decat numarul mare de refugiati pe care ar trebui sa-i primim si sa-i integram, teoretic, in virtutea cotelor obligatorii.

Asta arata cam care ne este imaginea chiar dincolo de granitele Europei. Chiar oameni veniti din tari extrem de necajite, trecute prin razboaie, vad in Romania un loc unde nu ai nicio sansa de reusita, ceva nu foarte diferit de locul de unde au plecat.

Si in loc sa ne cutremuram in fata acestui diagnostic extrem de umilitor, noi ne dam de ceasul mortii intr-un puseu de nationalism tafnos care incepe sa capete tuse xenofobe puternice.

Ca refugiatii nu vor veni ca sa stea, cred ca este clar. Cel mult vom intra pe rutele de migratie spre Occident, ca ultima alternativa, dupa inchiderea Ungariei si a Croatiei, si vom fi traversati sau vom gazdui niste tabere de triaj, daca se va ajunge la un acord european de relocare.

Dar acest puseu xenofob mi se pare cu mult mai periculos decat cele cateva mii de musulmani care ne vor fi trimisi sau nu. Vad oameni cat se poate de respectabili care au alunecat pe panta aceasta. Si nu este vorba doar de o reactie adversa fata de refugiatii musulmani, care poate fi una de frica in fata necunoscutului, ci si fata de UE, privita acum ca o entitate care ne obliga cu piciorul pe gat sa acceptam o invazie care, repet, oricum nu ne vizeaza pentru ca nu suntem dezirabili.

Si vad printre ei oameni care de exemplu in vara lui 2012 sau, ceva mai tarziu, in "martea neagra" si-au facut cruce ca a existat o interventie europeana hotarata care a blocat derapajele antidemocratice si antijustitie.

Si ma gandesc inclusiv, daca nu in primul rand, la Traian Basescu care vrea sa se suie acum pe acest val antieuropean, spunand ca Europa nu ne poate obliga la nimic si vorbind despre "poza deplorabila a UE in momentul de fata".

Eu imi aduc aminte ca in vara lui 2012 cam asa striga si USL, ca Europa nu ne poate obliga la nimic, ca suntem niste victime ale unor jocuri la nivel inalt care incalca vointa suverana a milioanelor care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Si atunci ca si acum UE apara niste principii. Atunci era vorba despre statul de drept, despre suprematia Constitutiei, despre intangibilitatea CCR. Acum este vorba despre principiul solidaritatii, care nu functioneaza doar cand ti se ofera bani si alte avantaje, si atunci cand trebuie sa lasi de la tine.

Se pare ca aceste lucruri sunt insa greu de inteles. Aceiasi oameni care erau de acord cu rigiditatea europeana cand rezona cu dorintele lor, sunt extrem de enervati de aceeasi rigiditate cand e vorba de chestiuni care nu convin.

E bine cand romanii pot pleca la munca in UE pentru a trimite milioane de euro acasa, bani care au contribuit major la cresterea economica, dar e rau cand trebuie sa acceptam noi relocarea unor oameni dinspre UE. Si nimeni nu vad ca se intreaba, daca ne intoarcem la ziduri si sarma ghimpata nu riscam sa ajungem la momentul cand acesti romani plecati la munca vor fi trimisi pachet inapoi cu milioanele?

Si repet, aceasta imbatosare mi se pare ca are si o imensa doza de ridicol, ca sa nu zic de-a dreptul prostie. Suntem in chestiunea refugiatilor care nu vor sa vina la noi, ca aceia care se ascund cu disperare fara sa-i caute nimeni.

Dar marile tragedii s-au nascut din momente de prostie colectiva, bine manipulate. Vadim Tudor s-a dus, Traian Basescu incearca, dar e cam erodat, insa nu e deloc exclus ca pana la urma sa se ridice si liderul apt sa capteze cu adevarat acest curent de la nivelul electoratului "tribunului", pana la xenofobii cu educatie care au pretentii stilistice.

Din pacate cred ca deja conditiile incep sa se coaca in mica noastra debara unde ne-am ascuns necautati.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#invazie imigranti Europa, #Romania cote obligatorii, #Traian Basescu Europa refugiati , #Europa