UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 18:47
19956 citiri
UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cotele obligatorii de repartizare a refugiatilor au fost aprobate marti in cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles.

Romania, reprezentata de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a votat impotriva cotelor, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria. Insa, avand in vedere ca a existat majoritate calificata, masura a fost aprobata, informeaza Digi 24.

Ramane de vazut la sfarsitul intalnirii ce alege sa faca Romania: va accepta cotele obligatorii sau va suporta consecintele si care vor fi acestea.

Surse de la Berlin anuntau inaintea Consiliului ca Germania va sustine propunerea ca tarile ce nu accepta sa primeasca imigranti in baza unor cote obligatorii sa plateasca 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Merkel e drastica: Tarile care refuza cotele de imigranti sa plateasca! Iata cat ne va costa un refugiat respins

Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI

Cota pentru Romania, mai mica decat la Consiliul anterior

Consiliul a aprobat marti distribuirea in prima etapa a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati. Astfel, numarul total pana acum este de de 4.837.

Potrivit deciziei luate marti seara, Franta va primi 3.064 de imigranti din Italia si 9.898 din Grecia, in timp ce Germania 4.027 din Italia si 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiati din Italia si 988 din Grecia.

Alti 54.000 de refugiati urmeaza sa fie distribuiti conform aceleiasi formule dupa o propunere in acest sens facuta de Comisia Europeana si aprobata de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne.

Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.

Decizia de marti seara vine in ajunul unui summit extraordinar ce va avea loc miercuri, la Bruxelles. Sefii de stat si guverne urmeaza sa se intalneasca pentru a lua deciziile finale, iar Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis. Pana acum, seful statului si-a mentinut pozitia de a nu accepta cotele obligatorii, sustinand cotele voluntare.

Summit extraordinar pe criza refugiatilor: Iohannis trece pe la Bruxelles inainte sa zboare la New York

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat, la B1 TV, ca decizia de miercuri de la summit va fi cea importanta.

"De remarcat ca fractura generata la jumatatea anului intre Vest si Est persista. Criza a produs o paguba majora inauntrul UE. Decizia in Consiliul JAI e una tehnica, va fi deosebit de important ce se va intampla maine la Consiliul European. Din punct de vedere al unitatii europene, e un semnal foarte, foarte prost", a spus Diaconescu.

Cum s-a pregatit Romania pentru imigranti

Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Comisia Europeana a anuntat la inceputul lunii cotele care revin fiecarei tari membre a UE. Astfel, Romania ar urma sa primeasca 6.351 de refugiati.

Romania a anuntat inca dinaintea primului Consiliu JAI, chiar prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, ca nu va accepta mai multi imigranti decat are la acest moment capacitatea sa adaposteasca.

Marti, prim-vicepremierul Gabriel Oprea a plecat la Bruxelles cu acelasi mandat, anuntand ca "Romania isi manifesta solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii" (in total 1.785).

Inca o tabara pentru refugiati in Romania, la granita cu Serbia - cum explica Oprea

Presedintele Iohannis a admis, insa, dupa sedinta CSAT de la jumatatea saptamanii trecute, ca exista posibilitatea ca Romania sa fie obligata de Uniunea Europeana sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca are capacitatea sa preia.

Intre timp, ministrul Gabriel Oprea a dat ordin sa se instaleze tabere pentru refugiati in judetul Timis, la granita cu Serbia, pentru a preintampina un eventual val de imigranti care ar ajunge in tara noastra dupa ce vecinii nostri au inceput sa ridice garduri la frontiere.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cote obligatorii imigranti Romania, #imigranti refugiati musulmani Romania , #Europa