Viata refugiatilor sirieni si afgani deasupra Cercului Polar

Duminica, 27 Martie 2016, ora 08:43
6421 citiri
Viata refugiatilor sirieni si afgani deasupra Cercului Polar
Foto: Alessandro Iovino

Cei mai multi refugiati ajung in Europa pe calea riscanta a Marii Mediterane, inghesuiti in barci pneumatice. Cativa au ales insa intrarea mai sigura, cea pe "usa din spate", pedaland contra vantului biciuitor.

Mii de persoane care au fugit din tari macinate de razboi, precum Siria, Afganistan sau Irak, isi petrec acum timpul in nordul extrem al Europei. Multi dintre ei au vazut pentru prima data zapada.

Aproximativ 5.500 de refugiati au ajuns in Norvegia doar anul trecut. Circa 100 dintre ei au poposit in Neiden, un sat pescaresc din interiorul Cercului Polar Arctic, scrie Wired. Altii au fost cazati in localitati precum Kirkenes sau Vadso.

Ruta Arctica i-a adus prin Rusia in Norvegia. Multi dintre ei au intrat in tara scandinava pe bicicleta, exploatand o bresa in legislatia celor doua tari: Norvegia interzice accesul soferilor care transporta pasageri fara acte valide, iar Rusia nu permite traficul pedestru. Insa niciuna dintre tari nu face referire la biciclisti.

Exista o lista de 24.000 de cereri de azil in asteptare, dintre care 9.000 pentru sirieni, de care guvernul norvegian trebuie sa se ocupe. La sfarsitul anului trecut, Norvegia si-a inasprit legislatia privind dreptul la azil si a demarat proceduri accelerate pentru a trimite o parte dintre refugiati inapoi in Rusia.

In Neiden, familiile de refugiati au fost cazate intr-un mic hotel din localitate.

Situat la granita cu Finlanda, intre dealuri inzapezite, Neiden este mai mult o adunare de gospodarii rurale. Nu exista aici nici macar un supermarket sau o benzinarie.

Viata refugiatilor din localitate a fost ilustrata de fotograful Alessandro Iovino intr-o serie de fotografii pentru proiectul "Inchisoarea Arctica".

Potrivit lui Iovino, in hotel locuiau 96 de oameni. Dintre ei, 36 erau copii si mergeau la scoala impreuna cu cinci copii norvegieni.

Adultii, unii doctori sau oameni de afaceri in tarile de origine, isi petreceau timpul discutand sau urmarind stirile, in timp ce asteptau vesti in legatura cu cererile de azil.

Intre timp, hotelul a fost inchis, iar oamenii au fost trimisi catre alte centre de azil.

Drumul din Siria in Norvegia, via Rusia

In Kirkenes, un orasel cu 3.500 de locuitori, se gasesc cateva familii de sirieni. Printre ei se afla si Rana. Timp de trei ani, Rana si familia ei au trait in Damasc cu bagajele facute si gata de plecare, relateaza Konbini. Locuiau in regiunea Ghouta, zguduita de atacurile fortelor militare ale presedintelui Bashar al-Assad.

Inainte de a pleca, au vandut tot ce detineau pentru a strange banii necesari pentru calatorie: 2.000 de euro de persoana. Au zburat la Beirut, iar apoi la Istanbul. In continuare, au platit 250 de euro pe persoana pentru vize si 500 de euro pentru biletul de avion catre Moscova. Pentru 100 de euro au zburat la Murmansk, situat in nordul-vestul Rusiei. Au mai platit 800 de euro celor care le-au pus la dispozitie bicicletele pentru a trece granita in Norvegia.

Prima intalnire cu zapada

In Suedia, nu departe de granita cu Norvegia, se afla statiunea de ski Riksgransen, care a servit timp de cateva luni ca adapost temporar pentru 600 de refugiati, dintre care 100 de copii. Multi dintre ei au vazut zapada pentru prima data, potrivit National Geographic.

Foto: Resekoll.se

Statiunea a primit din partea guvernului aproximativ 40 de dolari de persoana pe zi, mult mai putin decat ar plati un turist obisnuit.

Suedia a primit aproape 163.000 de cereri de azil in 2015, dintre care 75.000 doar in lunile octombrie si noiembrie.

La Riksgransen, refugiatii ascultau muzica sau isi petreceau timpul pe retelele sociale pentru a vorbi cu prietenii sau cu familia. Participau si la activitati organizate, precum lectii de ski sau de box, cursuri de suedeza si engleza, biliard.

Foto: captura Aljazeera

Chiar daca frigul, intunericul si diferentele culturale pot fi apasatoare, multi dintre ei si-ar fi dorit sa ramana la Riksgransen. Singurul norocos a fost Hakim Akbary, un refugiat afgan care face acum parte din personalul de curatenie al hotelului. In tara sa lucra la birou ca translator, dar spune ca este foarte incantat de oportunitatea primita, conform Mpora.

Rand pe rand, in timp ce statiunea se redeschide pentru turisti, ceilalti refugiati sunt trimisi catre alte parti ale Suediei. Pentru ei, viitorul ramane incert.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#refugiati nord Europa, #refugiati Norvegia, #refugiati Suedia , #Europa