Vicepresedintele CE: Regulile privind azilul sunt moarte ca Jon Snow

Joi, 05 Mai 2016, ora 09:48
2766 citiri
Vicepresedintele CE: Regulile privind azilul sunt moarte ca Jon Snow
Foto: Arhiva Facebook/ Franz Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat la Bruxelles ca Regulamentul de la Dublin, ce reglementeaza procedura azilului in UE, arata, dupa criza refugiatilor, "ca Jon Snow injunghiat pe o masa, mort de vreo doua zile".

Timmermans considera vitala modificarea Regulamentului de la Dublin, pentru ca nu a fost gandit pentru valul de refugiati care au ajuns in ultimul an in Europa, din Siria si alte zone de conflict, relateaza EurActiv.com.

Regulamentul prevede ca tara in care un solicitant de azil isi depune prima oara cererea este responsabila de procesarea acesteia. Insa, dat fiind numarul mare de solicitanti, acest sistem s-a dovedit ineficient, pentru ca tarile prin care intra refugiatii in UE - Grecia si Italia - ar fi trebuit sa gestioneze un numar urias de cereri. Astfel, conform regulamentului, refugiatii care ajungeau in Germania sau in tarile nordice ar fi trebuit trimisi inapoi in sudul continentului.

Pe de alta parte, tarile UE s-au angajat sa primeasca 66.400 de refugiati ale caror cereri de azil au fost aprobate in Grecia, dar numai 500 au fost relocati.

"Vechiul (Regulament - n.red.) Dublin este mort", a spus comisarul european pentru Migratie Dmitris Avramopoulos, in conferinta de la Bruxelles.

Timmermans, care i-a fost alaturi, a adaugat ca este un fan al serialului "Urzeala tronurilor", iar Regulamentul Dublin "arata ca Jon Snow injunghiat pe o masa, mort de vreo doua zile".

Moartea popularului personaj Jon Snow este de fapt invaluita in mister in serial. Desi in sezonul anterior se parea ca fusese ucis, la inceputul sezonului actual se arata ca este posibil ca el sa fi supravietuit.

Timmermans a mai subliniat nevoia de reformare a sistemului de gestionare a refugiatilor, proces ce ar putea presupune inclusiv anuntatele sanctiuni de cate 250.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care o tara nu vrea sa il primeasca din cota pe care o are alocata.

Daca refuzam sa primim refugiati, ne-ar putea costa 1,5 miliarde de euro

Anul trecut s-a stabilit ca fiecare stat membru sa primeasca un anumit numar de refugiati, pe baza PIB-ului, populatiei, ratei somajului si numarului de refugiati deja gazduiti.

Planul CE de repartizare a refugiatilor: Cati migranti revin fiecarei tari si cine se opune

Mai multe tari, in special din Europa de Est, s-au opus acestui plan, prin care ar fi trebuit relocati 160.000 de refugiati, ceea ce s-a intamplat pentru mai putin de 1%.

"Stiu ca mereu vor fi state membre carora nu le va placea ideea de a imparti responsabilitatile si nici sistemul automat (de alocare a cotelor - n.red.). Dublinul nu functioneaza pentru ca statele membre au fost lasate de capul lor. Grecia si Italia nu au facut ce trebuia in parte pentru ca atunci cand au cerut ajutorul nu au primit alt raspuns decat Dublin, adica trebuie sa va descurcati singure", a mai spus Timmermans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Timmermans Regulamentul Dublin azil refugiati Jon , #Europa