Ziua in care doi pusti inecati condamna pasivitatea Uniunii Europene

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 09:36
4870 citiri
Ziua in care doi pusti inecati condamna pasivitatea Uniunii Europene

Trebuia ca doi frati, unul de cinci ani si celalalt de trei, sa fie gasiti inecati pe o plaja din Bodrum ca sa realizam ca problema refugiatilor e mai presus de disputele sterile dintre liderii europeni.

Mama celor doi s-a inecat si ea. A supravietuit doar tatal care a fugit din calea Statului Islamic pentru a-si salva familia. Si n-a reusit.

In aceste zile se discuta teorii ale conspiratiei despre interesele lui Vladimir Putin de a destabiliza Occidentul, despre decizia de a primi in casa imigranti sau de a-i lasa de izbeliste.

Urmaresc demult problema refugiatilor, dar pana nu s-a transformat intr-o imensa criza, nimeni nu i-a dat prea multa importanta.

In urma cu doi ani, autoritatile din micuta insula Lampedusa au protestat, spunand ca nu mai fac fata. Nu au fost auziti. Si atunci mureau oameni, si atunci veneau barci pline cu refugiati din Libia ca sa scape de sangerosul razboi dintre taberele lasate mostenire de Gadaffi, dar nu era niciun pericol pentru marea Europa. La CNN si BBC erau stiri scurte, de jurnal. In Romania, nici macar atat.

De mai bine de cinci ani, autoritatile din Grecia striga ca nu au solutii impotriva valurilor de imigranti venite din Asia. Acest lucru se intampla chiar inainte de a incepe razboiul din Siria. Nimeni nu a crezut ca e o problema serioasa. Dar, incet, incet, a devenit.

Cine considera ca aceasta criza a izbucnit peste noapte se insala. Nu. Ea a aparut tocmai pentru ca nimeni nu a avut solutii. Daca existau solutii, n-am fi ajuns aici.

De fapt, pentru aceasta criza, in opinia mea, cea mai vinovata e Angela Merkel si spun asta cu toate ca o consider un politician responsabil si corect, dar nu poti sa-ti propui sa conduci Uniunea Europeana doar in interesul Germaniei.

Daca vrei sa fii lider, trebuie sa-i salvezi pe toti ceilalti. De ani de zile nu reuseste sa gaseasca un limbaj comun cu Franta, cu Marea Britanie ce sa mai vorbim, micile interese nationale devenind generatoare de mari crize umanitare.

Un articol de pe Ziare.com scoate in evidenta oportunitatea provocata de aceasta criza a imigrantilor sirieni si irakieni, in fapt, o posibilitate pentru o Europa imbatranita de a-si revigora populatia si de a oferi un viitor unei generatii de tineri care vor sa-si gaseasca loc pe Batranul Continent.

In Romania, sporul natural e negativ de un sfert de secol, am pierdut trei milioane de locuitori din 1989 si pana acum.

Nu suntem singuri in situatia aceasta si, in loc sa profitam prin politici de integrare coerente, preferam sa ne speriem de 500 de mii de refugiati de razboi cati sunt pana acum.

Sa zicem ca pana la sfarsitul anului vor fi un milion de refugiati, asta inseamna 37.000 de oameni pentru fiecare tara din UE. Daca e sa vorbim in cifre crude, acesti oameni nu i-ar inlocui nici macar pe cei disparuti in ultimul sfert de secol in accidentele rutiere pe minunatele drumuri ale patriei noastre.

Dar, in loc sa gasim solutii, e mai simplu sa ne speriem, sa ne bagam capul in nisip si sa construim teorii ale conspiratiei care mai de care mai nebunesti.

Pana una alta, micutii Aylan si Galip au sfarsit pe plaja unui complex all-inclusive din Turcia fara sa aiba nicio sansa sa se bucure de realizarile unei Uniuni construite din experienta dureroasa a doua razboaie mondiale, o Uniune care si-a propus sa apere viata si drepturile fundamentale ale omului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#criza imigranti copil mort plaja Turcia, #cota Uniune imigranti , #Europa