Criza imigrantilor, o razbunare pe Germania a sudului sarac si corupt?

Vineri, 28 August 2015, ora 15:17
4788 citiri
Criza imigrantilor, o razbunare pe Germania a sudului sarac si corupt?

In Romania s-a declansat o dezbatere destul de virulenta despre valul de imigranti din Orientul Apropiat.

E destul de neobisnuit ca-ntr-o societate care a fost si este un generator de imigranti sa apara voci care ii condamna pe cei care si-au luat lumea in cap in cautarea unei vieti mai bune.

Din Romania, in ultimii 30 de ani, au plecat aproape trei milioane de oameni. Putini s-au mai intors. Tara noastra, din pacate, nu este o destinatie interesanta pentru acestia. Asta spune multe despre economia si nivelul nostru de trai.

Dar nu ar trebui sa rasuflam usurati, ci ar trebui sa fim solidari cu suferinta celor care fac mii de kilometri pentru a ajunge in nordul Europei si sa participam la rezolvarea acestei crize.

Din fericire, pentru cei ingrijorati ca imigrantii din Siria si Irak vor aduce apocalipsa, aceasta nu va fi provocata de cei 250.000 de amarati care au ajuns pe continent. Germania este o tara pregatita pentru a face fata valului de oameni care incearca sa ajunga in patria Angelei Merkel.

Exista o traditie in ce priveste rezolvarea unei astfel de provocari. Sa ne amintim de sutele de mii de oameni care au luat cu asalt Germania dupa caderea Cortinei de Fier in 1989 si in 1990. Sa ne amintim de sutele de mii de imigranti care au plecat spre Occident din cauza razboiului din fosta Iugoslavie de la jumatatea anilor '90. Ceea ce se intampla acum cred ca e floare la ureche pentru nemti, dar e o criza care trebuie administrata.

Ceea ce deranjeaza e faptul ca in cadrul Uniunii Europene sunt state slabe care nu reusesc sa-si respecte angajamentele. Guvernul Italiei si cel al Greciei nu au reusit sa implementeze o procedura de lucru in ce priveste refugiatii din zonele de razboi. E foarte greu de crezut ca au avut proiecte si ele n-au fost finantate de Uniunea Europeana.

Din punctul meu de vedere, aceasta slaba organizare in ce priveste stoparea imigratiei din sudul Europei pare, mai degraba, un fel de razbunare pe Germania. Italia, Grecia si, pe alocuri, Franta nu au reusit sa elimine coruptia de la granita, nu au reusit sa creeze adaposturi si zone pentru refugiati si nu au reusit sa salveze oamenii de pe mare.

Uniunea Europeana are o populatie imbatranita si in scadere, deci ar avea nevoie de oameni dispusi sa se integreze si sa munceasca, nu trebuie decat sa avem vointa de a implementa o politica europeana comuna in ce priveste imigratia din afara granitelor UE.

De cel putin zece ani, Grecia are probleme cu retelele de trafic de carne vie care aduc mii de persoane ilegal pe teritoriul tarii. Partidele de dreapta au crescut in popularitate exact pe faptul ca niciun guvern nu a reusit sa rezolve aceasta problema. De fapt, acolo, nu era decat o mare afacere de coruptie care afecteaza institutiile chemate sa securizeze frontierele Uniunii Europene. Calauzele sunt astazi mana in mana cu politistii si astfel reusesc sa treaca mii de persoane frontiera.

Daca priviti traseele pe care se deplaseaza imigrantii ilegali, se poate observa usor ca ataca exact granitele slabe ale unor state care nu sunt in UE, ca Macedonia si Serbia.

Autoritatile se implica abia de la granita Ungariei incolo. E trist ca s-a ajuns in situatia ca un stat sa ridice un gard ca sa opreasca valul de refugiati, e vorba de Ungaria, dar n-a avut alta solutie. Bulgaria, la sud, face acelasi lucru pentru ca granicerii turci fac fata.

Din pacate, inca o data, se vede ca guvernele slabe si corupte accelereaza o criza, in loc s-o rezolve. Si din nou, sefii guvernelor din Sud se vor uita cu "invidie" la Germania cum va rezolva si criza imigriantilor. Una pe care ei n-au stiut de unde s-o apuce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#criza imigranti, #invazie imigranti, #imigranti Germania, #imigranti europa , #Germania