Cum au rastalmacit mass-media si extrema dreapta popularitatea numelui Mohammed la Berlin

Marti, 07 Mai 2019, ora 15:30
4175 citiri
Cum au rastalmacit mass-media si extrema dreapta popularitatea numelui Mohammed la Berlin
Foto: Arhiva Pixabay

"Un nume ce-i?" In Germania, daca numele este "Mohammed," raspunsul este: un butoi cu pulbere politica - unul pe care radicalii de dreapta de la AfD abia au asteptat sa puna mana. Dar ce dezvaluie toata aceasta rumoare?

Joia trecuta, Societatea pentru Limba Germana (GfdS), o organizatie independenta politic preocupata cu cultivarea si studierea limbii germane, a dat publicitatii studiul ei anual privind cele mai populare nume de copii din Republica Federala.

Analizand datele din peste 700 de registre civile din toata Germania, raportul a constatat ca, in 2018, cele mai populare nume date nou-nascutilor au fost "Marie/Mari" pentru fete, respectiv "Paul" pentru baieti. Clasamentul tine cont de toate numele date in intreaga tara.

Este un raport anual care de regula nu genereaza mari tulburari in opinia publica germana. De data aceasta, insa, documentul a fost rapid politizat si transformat in stiri false - doar pentru ca 280 din cei 22.000 de baieti nascuti anul trecut la Berlin au primit primul nume "Mohammed", de fapt, una din cele 25 de variante ale acestuia.

Frenezie mediatica

Cotidianul berlinez Tagesspiegel a conchis "Mohammed este mai popular decat Karl-Heinz", in timp ce tabloidul britanic Daily Mail a subliniat ca "Mohammed este printre cele mai populare 10 nume de baieti in sase din cele 16 landuri germane". Cele doua publicatii nu s-au obosit sa puna aceste rezultate in context.

Alice Weidel, co-lidera grupului parlamentar al Alternativei pentru Germania (AfD), in prezent al treilea partid ca marime din tara, s-a grabit sa faca uz de Twitter pentru a reposta un articol despre studiu, scris de cotidianul de mare tiraj Bild.

"S-o vezi si pe asta! Anul trecut, cel mai des nume pentru baieti ales la Berlin a fost Mohammed... un trend ascendent", a scris ea.

AfD a postat, de asemenea, pe contul sau de Twitter o imagine grafica legata de studiu, in care se vede o femeie purtand baticul islamic predand intr-o clasa plina de studenti de origine araba. "Stop islamizarii: doar cu AfD!", scria in mesaj.

Sawsan Chebli, o politiciana social-democrata germana de origine palestiniana din Berlin, a postat o respingere personala care viza direct AfD: "Numele tatalui meu este Mohammed. Eu ma numesc Sawsan Mohammed Chebli. Nepotul meu cel mai mare se numeste Mohammed... Ne vom asigura ca numele Mohammed nu va disparea niciodata!".

Twitter i-a suspendat temporar contul, dupa ce ar fi fost declansati algoritmi meniti sa impiedice manipularea electorala.

Lipsa contextului

Raportul GfdS nu a furnizat contextul atat de necesar pentru rezultatele cercetarii sale, a declarat pentru DW Gabriele Rodriguez, care studiaza nomenclatura familiala la Universitatea Leipzig.

Aceasta lipsa a claritatii, combinata cu o societate foarte sensibila la schimbarile demografice care tocmai se petrec si adancita intr-o dezbatere politica privind migratia si refugiatii au creat un teren roditor pentru dezinformare si manipulare.

Este partial adevarat ca "Mohammed" este un nume cu o popularitate in crestere, datorita extinderii comunitatilor de imigranti din Germania. Dar fenomenul se explica si prin faptul ca familiile arabe isi numesc in mod traditional cel putin unul dintre copii dupa profetul Mohammed.

"Nu sunt atat de multe nume din care se poate alege, la fel ca in cazul familiilor germane", a spus ea, subliniind ca peste jumatate din toate numele de nou-nascuti inregistrate anual in Germania sunt unice si ca numele cele mai populare reprezinta doar 2-3% din totalul nou-nascutilor.

Si in timp ce majoritatea numelor au doar cateva variante posibile, in cazul lui "Mohammed" ar exista cel putin 25 de variante diferite. In plus, este adesea un prim nume dat baietilor, ceea ce face ca acesta sa apara mai frecvent decat altele in aceasta categorie.

Daca luam in considerare toate numele date copiilor in Berlin, asadar nu doar primul prenume, cel mai popular devine Alexander.

Studiul GfdS a plasat prenumele Mohammed pe locul 24 in topul celor mai populare nume din Germania, atunci cand se tine cont si de al doilea si al treilea prenume.

Metode neclare

Metodele cercetarii nu au fost de asemenea clar evidentiate, critica Rodriguez, ceea ce face dificila tragerea unor concluzii informate.

In ultimii doi ani, studiul GfdS a publicat doua clasamente diferite: unul al celor mai populare nume de bebelusi la modul general, incluzand si prenumele al doilea sau al treilea; un altul cu cele mai populare prime nume trecute in certificatul de nastere.

Este de asteptat ca publicul sa devina confuz, daca nu se explica noile metode de calculare a popularitatii numelor si daca nu se prezinta numerele absolute pentru fiecare nume in parte, arata Rodriguez.

"Ne-am dat si noi seama ca rezultatele sunt poate un pic confuze", a declarat pentru DW Frauke Rudebusch, o cercetatoare de la GfdS. "Dar prin lista primelor prenume avem acum un alt termen de comparatie pe care nu-l aveam inainte. Ambele liste sunt importante pentru noi... dar [noi] ne vom preocupa sa asiguram o transparenta mai mare si o diferentiere mai clara intre cele doua clasamente".

Stimularea fricii

Faptul ca acest raport altadata total necontroversat a fost luat atat de in afara contextului dovedeste temerile germanilor fata de o societate in schimbare, crede Rodriguez.

"Cele mai multe nume noi de bebelusi din Germania vin din afara tarii si sunt considerate exotice - urechile germanilor au nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu ele", a declarat cercetatoarea. "Ceea ce nu este o problema in mediul urban, dar in alte parti oamenii considera situatia problematica si se simt amenintati, chiar daca in satele germane, unde problema este accentuata in mod special, traiesc foarte putini straini."

"Nu este vorba aici doar de primele prenume - totul este legat acum de straini", a mai spus ea. "O situatie care da apa la moara AfD, partid ce are ca obiectiv special instrumentalizarea acestor aspecte pentru a crea frica in societate, climat care convine dezvoltarii acestui partid."

Austin Davis

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#nume bebelusi Mohammed Germania , #Germania
Comentarii