Germania vrea inca 6 luni de controale la frontierele din Schengen

Luni, 02 Mai 2016, ora 19:47
2654 citiri
Germania vrea inca 6 luni de controale la frontierele din Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Germania si alte state membre UE au cerut, luni, Comisiei Europene sa prelungeasca perioada controalelor impuse la frontierele zonei Schengen de libera circulatie cu inca sase luni, de teama unui nou val de migranti.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maziere, a anuntat ca Berlinul a trimis luni Comisiei o scrisoare in care cere prelungirea perioadei controalelor la frontiera dintre Austria si Germania, relateaza Associated Press.

Aceste controale au fost introduse anul trecut, in perioada de varf a crizei migratiei, cand mii de migranti intrau zilnic pe teritoriul Germaniei.

De Maziere si-a exprimat anterior ingrijorarea fata de o eventuala crestere a numarului migrantilor care ar incerca sa ajunga vara aceasta in Europa traversand Marea Mediterana din Libia, o tara devastata de un razboi civil, in Italia, iar de aici catre Austria si Germania.

Germania introduce controale la frontiera cu Austria. CE: Pare sa respecte legislatia Schengen

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Berlinul, care a inregistrat aproximativ 1,1 milioane de migranti anul trecut, este hotarat sa reduca acest nivel in 2016.

Opt dintre cele 26 de state membre ale spatiului de libera circulatie au introdus controalele de la granite incepand din septembrie. Printre acestea se numara Germania si Austria.

In baza normelor actuale, astfel de controale pot fi introduse numai temporar si vor expira la 12 mai, in cazul in care Comisia Europeana nu decide ca zonele vizate sunt inca in pericol. Bruxelles-ul va prezenta luna viitoare un raport in care isi va prezenta concluziile.

Anterior, Comisia Europeana a prezentat un plan pentru reactivarea Spatiului Schengen pana la sfarsitul lui 2016. Peste 1,2 milioane au intrat pe teritoriul blocului comunitar anul trecut si s-au indreptat in special catre Germania si Suedia.

Eliminarea controalelor la frontierele interne este considerata una dintre principalele realizari ale integrarii europene si a facilitat turismul, comertul si transporturile in blocul comunitar, ceea ce a alimentat cresterea economica.

Comisia a estimat costul direct al unei eventuale desfiintari a spatiului Schengen la cinci, pana la 18 miliarde de euro pe an. Acestei sume i se vor adauga costuri administrative si indirecte.

Primele afectate vor fi sectoarele transportului si turismului, precum si oamenii care fac naveta zilnic dintr-o tara in alta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Germania controale Schengen refugiati , #Germania