In premiera NATO ar putea apara Europa de imigranti

Joi, 11 Februarie 2016, ora 08:40
2764 citiri
In premiera NATO ar putea apara Europa de imigranti
Foto: Arhiva Ziare.com

Germania, Turcia si Grecia au cerut, miercuri, altor tari NATO acordul lor pentru o misiune de supraveghere in Marea Egee, in scopul de a avea o "viziune clara" a activitatii traficantilor de migranti, potrivit unei surse guvernamentale germane.

"Germania, Grecia si Turcia au facut o cerere comuna pentru o misiune de supraveghere in Marea Egee", a declarat aceasta sursa la Bruxelles, relateaza AFP.

Tragedia imigrantilor: Doua barci s-au rasturnat in aceeasi zi, zeci de morti

Obiectivul este de a avea "o viziune clara a situatiei pe coasta turca", unde activitatea traficantilor de migranti este infloritoare, printr-o partajare in timp real a informatiilor, a precizat sursa.

Daca o astfel de operatiune de supraveghere frontaliera se naste, ar fi o premiera pentru NATO, organizatie militara defensiva, care pana acum a refuzat sa se implice direct in grava criza migratorie din Europa, fara precedent de la Al Doilea Razboi Mondial, noteaza France Presse.

Aceasta propunere a fost prezentata secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care ii va informa, joi, pe cei 28 de ministri ai Apararii ai coalitiei militare conduse de Statele Unite, reuniti la Bruxelles.

Operatiunea trebuie apoi sa fie pusa pe picioare de autoritatile militare ale organizatiei, in timp ce orice decizie necesita consens. Berlinul, Atena si Ankara spera ca "va merge repede", potrivit sursei germane.

Germania conduce in prezent un grup de nave de razboi ale NATO in estul Mediteranei, angajate pentru aceasta operatiune destinata sa completeze activitatea agentiei europene de supraveghere a frontierelor Uniunii Europene, Frontex.

Peste un milion de refugiati au ajuns in Europa pe mare: Cati au murit fugind de razboi

Daca va fi pusa pe picioare, viitoarea operatiune va fi sub comandament german. Nave militare grecesti si turcesti vor participa la ea, dar ele vor opera fiecare in apele lor teritoriale. Danemarca de asemenea este de asteptat sa contribuie cu un vas, potrivit sursei guvernamentale.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#NATO misiune imigranti Egee, #premiera NATO misiune imigranti Europa , #Germania