Partea intunecata a Germaniei

Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:24
8925 citiri
Partea intunecata a Germaniei
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Imaginile cu refugiati inspaimantati aparute in ultimele zile sunt doar o bucatica din asa-numita "Germanie intunecata".

Este vorba, printre altele, despre un clip filmat in localitatea germana Clausnitz, in care se poate vedea teroarea de pe fetele unor refugiati dintr-un autobuz inconjurat de o multime nervoasa si agitata, potrivit BBC.

Astfel de incidente nu sunt prea des surprinse de camerele de filmat, iar cele de saptamana trecuta au fost de natura sa creeze revolta si compasiune.

La fel a fost si stirea ca, in apropierea orasului Bautzen, localnicii au scandat si aplaudat in timp ce un centru de refugiati era cuprins flacari. Se suspecteaza ca incendiul ar fi fost provocat intentionat.

O cladire pentru migranti a luat foc in Germania: Nemtii au aplaudat

Ministrul german al Justitiei, Heiko Maas, a vorbit in numele multora cand i-a catalogat pe cei responsabili drept "dezgustatori".

Atacurile asupra centrelor de refugiati din Germania sunt din ce in ce mai frecvente. Statisticile guvernamentale ne arata ca anul trecut au avut loc circa 1.000 de asemenea atacuri, de cinci ori mai multe decat in 2014.

In urma cu doar cateva saptamani, o grenada a fost aruncata intr-un adapost. Cuiul a fost tras, insa dispozitivul nu a explodat.

Unii dau vina pe istorie

Multi se intreaba de ce majoritatea atacurilor sunt savarsite in ceea ce era candva Germania de Est. Unii acuza autoritatile locale ca inchid ochii cand vine vorba de rasism sau extremism de dreapta. Altii arata cu degetul spre istoria Germaniei de Est.

"Cei care au fost nevoiti sa supravietuiasca atator schimbari in ultimii 25 de ani sunt, fireste, mai putini stabili in convingerilor lor morale si democratice", a declarat fostul presedinte al Parlamentului german, Wolfgang Thierse.

Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi

Sa tinem cont si de faptul ca landul Saxonia are populatia cel mai putin diversificata din punct de vedere etnic, din intreaga Germanie. Imigrantii ajunsi saptamana trecuta in Clausnitz au fost primii refugiati veniti in acea localitate. Asta, spun unii, este pur si simplu teama de necunoscut.

Mai sunt si cei care sustin ca astfel de violente reprezinta extrema sentimentului anti-refugiati, in crestere in Germania. Aceasta tara a primit peste un milion de transfugi anul trecut. Si continua sa vina: peste 90.000 au sosit doar in luna ianuarie a acestui an.

Totusi, majoritatea germanilor sunt oripilati de atacuri. "Nu voi sunteti poporul!", a scris un editorialist german, ca raspuns la gestul multimii din Clausnitz care a strigat catre refugiati "wir sind das Volk" (noi suntem poporul).

Sfarsitul erei Angela Merkel: Cum au daramat refugiatii un lider atat de puternic

Si, in timp ce imaginile cu centrul de refugiati in flacari au facut turul televiziunilor internationale, ceea ce vedem foarte rar este ca zeci de mii de oameni inca fac voluntariat pentru a-i ajuta pe imigranti si le doneaza diverse bunuri.

Chiar si asa, in Germania exista o ingrijorare in crestere cand vine vorba de refugiati. Sondajele de opinie arata ca majoritatea germanilor simt ca guvernul a pierdut controlul. In privat, pana si cei mai loiali parlamentari ai Angelei Merkel recunosc ca se tem, scrie sursa citata.

Guvernul nu poate ajunge la un acord privind cel mai bun mod de a gestiona numarul mare de persoane care fug de razboi. Nici la nivel european nu exista consens.

"Rusinea din Clausnitz" a inflamat ceea ce era deja o dezbatere nationala febrila referitoare la refugiati. Si, dupa cum a spus un parlamentar german, Germania e in pana de timp. Merkel trebuie sa gaseasca sau sa negocieze o solutie. Repede.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#parte intunecata Germania, #Germania refugiati, #Germania criza refugiati , #Germania