Criza imigrantilor: Cel mai mare centru de primire din Europa s-ar putea inchide

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 17:52
3892 citiri
Criza imigrantilor: Cel mai mare centru de primire din Europa s-ar putea inchide
Foto: Hepta.ro

In timp ce premierul interimar elen a anuntat duminica deschiderea a doua noi centre de primire pentru migranti si refugiati, acumularea de probleme in centrul de primire pentru solicitantii de azil (CARA) din Mineo (Sicilia, sudul Italiei), cel mai mare centru din Europa, a facut guvernul de la Roma sa se gandeasca la inchiderea acestui complex, transmite EFE.

Premierul elen Vasiliki Zanu, care a vizitat duminica insula Lesbos din Marea Egee, una dintre insulele cele mai afectate de criza imigrantilor, a spus ca un centru de refugiati va fi deschis in apropiere de Atena, iar un altul la periferia orasului Salonic, al doilea oras al Greciei.

Criza refugiatilor - Merkel cearta Grecia ca nu face eforturi sa pazeasca granitele UE

Retea de traficanti de refugiati, destructurata: "Baloti" sau "paleti", nume de cod pentru imigranti

Vizita premierului interimar elen a coincis cu o noua tragedie petrecuta duminica in apele Greciei, 28 de oameni murind inecati duminica dupa naufragiul ambarcatiunii care transporta peste o suta de imigranti. Vasul s-a scufundat in largul insulei Farmakonis, situata la 15 kilometri de coastele Turciei. Printre victime figureaza si un copil. Potrivit garzii de coasta, 68 de persoane au fost salvate, iar 29 au reusit sa inoate la mal.

Revenind la situatia din Italia, ministrul Reformelor, Maria Elena Boschi a anuntat in aceasta saptamana ca, dupa o serie de descinderi la centrul din Mineo, "s-a cerut autoritatilor sa grabeasca procedurile de inchidere a acestui centru". O ancheta a scos la iveala faptul ca managementul centrului de primire a fost infiltrat de Mafia, care exploata si abuza refugiatii aflati in centru.

Terorist printre refugiati: Membru al Statului Islamic, arestat intr-o tabara din Germania

In decembrie 2014, politia italiana a arestat mai multe persoane. Printre ele se afla Luca Odevaine, responsabil cu coordonarea primirii de refugiati, suspectat ca fura din fondurile destinate gestionarii centrului. Alte cinci persoane care se ocupau de buna functionare a centrului sunt anchetate de procuratura, intre ele si primarita din Mineo, Anna Aloisi.

Detalii despre centrul italian

Complexul din Mineo, o localitate de numai 5.200 de locuitori in provincia siciliana Catania, este format din 400 de edificii de mici dimensiuni in care sunt gazduiti solicitantii de azil.

Pana in 2010, complexul, cunoscut drept "Resedinta portocalilor", apartinea Marinei americane, insa in prezent in acest loc traiesc, dorm si asteapta 3.219 persoane, potrivit datelor publicate intr-un raport al Medicilor pentru Drepturile Omului (MEDU).

Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Interne italian, capacitatea de primire este de 2.000 de persoane, care asteapta intre un an si 18 luni pentru ca statul sa decida daca le recunoaste sau nu dreptul de azil in aceasta tara.

Potrivit coordonatorului organizatiei MEDU, Alberto Barbieri, o structura care adaposteste atatia oameni pentru o perioada atat de lunga de timp, intr-o zona atat de izolata "cu greu poate fi controlata". "Creandu-se un spatiu izolat de restul lumii, se poate produce fenomenul de ghetto-izare", spune el.

Criza imigrantilor: Italia reia controlul la granita pentru a menaja Germania

"Nu aduci in acelasi loc 3.000 sau 4.000 de oameni fara perspective si fara relatii cu teritoriul. Sa-i adapostesti, de acord, dar protejand populatia si demnitatea acelor imigranti care nu sunt violenti si care nu vor sa fie confundati cu criminalii", avertizeaza si presedintele regiunii Sicilia, Rosario Crocetta.

Traume ce trebuie tratate

MEDU, organizatie independenta care lucreaza in interiorul acestui centru, a atras atentia in raportul sau pe 2015 ca majoritatea imigrantilor "au fugit din tarile lor de origine din cauza persecutiilor politice, religioase, sexuale, a dictaturilor, razboaielor civile si situatiilor violente in randul comunitatilor sau grupurilor familiale".

Premierul ungar: Liderii UE sunt in lumea viselor. Din cauza imigrantilor, Europa risca sa dispara

Si, in timpul acestui exod, multi dintre ei au fost victime ale torturilor si abuzurilor, care le-au provocat traume psihologice care trebuie tratate, se mai scrie in raport.

Acestor conditii tragice si lipsa perspectivelor reale intr-un viitor mai bun li se adauga izolarea in care traiesc imigrantii. Pentru ca, desi "oaspetii" acestui centru sunt liberi sa iasa oricand din complex, adevarul este ca nu prea au incotro sa se duca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#centre refugiati Europa, #centre imigranti Europa, #Grecia deschide centre imigranti, #Italia inchide centru imigranti , #Grecia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
3.219 de refugiati intr-un complex si italienii sunt depasiti?