UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:12
2684 citiri
UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati
Foto: Arhiva Ziare Ziare.com/Anca Magureanu

Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Grecia si Uniunea Europeana ca retin in mod arbitrar in conditii mizere toti migrantii si potentialii solicitanti de azil care ajung din Turcia pe insulele din Marea Egee.

Potrivit HRW, circa 4.000 de persoane, multe dintre ele vulnerabile - copii, femei insarcinate si persoanele cu dizabilitati - sunt retinute pe insulele Lesbos si Chios.

Insulele din Marea Egee au fost principala poarta de intrare pentru aproape un milion de migranti, intre care numerosi refugiati din Siria si Irak, care au avut ca principala destinatie tarile bogate din UE trecand prin Grecia si Balcani in cea de-a doua jumatate a anului 2015.

Criza refugiatilor: Grecia, la un pas de haos - imigrantii nu vor sa plece in Turcia

"Politica UE, aplicata in Grecia, a blocat familii care au fugit de orori precum teroarea Stat Islamic, amenintarile talibanilor sau bombele guvernului sirian", a declarat Eva Cosse din cadrul Human Rights Watch.

Ea a adaugat ca exista alternative pentru a retine oamenii, astfel ca "nu exista nicio justificare legala sau morala pentru a inchide solicitantii de azil si migrantii in spatele gratiilor".

Migrantii au blocat traficul rutier in Grecia: S-au intins pe asfalt in fata masinilor

La Bruxelles, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, Tove Ernst, a declarat ca "detentia solicitantilor de azil si a migrantilor este intr-adevar o posibilitate, insa ar trebui, desigur, sa fie folosita in mod foarte restrictiv".

"Este insa intr-adevar o posibilitate prevazuta in legislatia UE", a spus ea. "Este o posibilitate folosita pe insule in timpul procedurilor, cu scopul de a se asigura faptul ca migrantii nu se eschiveaza", a mai spus ea.

Taberele din Lesbos si Chios au fost folosite initial drept centre de primire si inregistrare, insa "s-au transformat dintr-o data in tabere-inchisori pe 20 martie", in urma acordului UE-Turcia, a afirmat HRW.

Gaze lacrimogene la granita dintre Macedonia si Grecia: Zeci de refugiati raniti, dupa ce au vrut sa rupa gardul (Video)

Oamenii care au sosit dupa aceasta data au fost retinuti de autoritatile elene, cu ajutorul Agentiei europene pentru protectia frontierelor Frontex, a mai spus organizatia. Conditiile din cele doua tabere s-au deteriorat din cauza supraaglomerarii si lipsei activitatii organizatiilor umanitare, a mai spus Human Rights Watch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#refugiati Europa, #refugiati Grecia, #imigranti Uniunea Europeana , #Grecia