Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezbaterea pe tema migratiei - batalia finala!

Vineri, 31 August 2018, ora 19:40
3624 citiri
Dezbaterea pe tema migratiei - batalia finala!
Foto: Hepta.ro

Presedintele Frantei a ridicat manusa pe care i-au aruncat-o Viktor Orban si Matteo Salvini. Si e bine asa, pentru ca populistilor de dreapta nu li se poate raspunde decat cu duritate, apreciaza Max Hofmann.

Macron se afla in fruntea taberei care "sprijina imigrarea", spunea premierul ungar marti la Milano. Viktor Orban si ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, ar fi, in schimb cei care vor sa "stopeze imigratia ilegala".

O prostie, daca ne gandim ca si Franta vrea sa se puna capat imigratiei ilegale, iar prin atitudinea sa, intens criticata, fata de migrantii din Franta, Emmanuel Macron nu poate fi nicicum considerat drept sustinator al imigratiei.

Dar cel putin acum fronturile sunt clare si ne aflam, probabil, inaintea bataliei finale pe o tema care domina actualitatea. Sa speram ca asa va fi.

La duritate se raspunde cu duritate

Pe de o parte ii avem asadar pe cei dornici sa "stopeze imigratia ilegala", in fapt populisti de dreapta, care in tarile lor edifica democratii iliberale.

Pe de alta parte ii avem pe "sustinatorii imigratiei" grupati in jurul lui Macron, adevaratii democrati ai Europei. Mai precis cei care au inteles ca e nevoie de compromisuri pentru consolidarea edificiului european.

Pliscul mare ajuta cel mult la vanarea de voturi electorale, rareori, insa, la solutionarea problemelor.

Ca Orban si Salvini se prezinta acum drept duet de vis al populistilor de dreapta, salvatorii lumii apusene, ar fi de tot rasul, daca n-ar fi atat de trist. Cei doi au in comun doar stilul lipsit de compromis, nerusinat si plin de ura.

Altfel au viziuni complet diferite. Salvini ar vrea ca alte state UE sa preia migranti din Italia, apropiindu-se mai mult de pozitia Angelei Merkel decat de cea a lui Orban.

Premierul ungar nici in ruptul capului nu accepta sa preia migranti si pledeaza pentru expulzarea acestora in tarile de origine. E previzibil ca aceste divergente de opinie sa rupa alianta dintre cei doi. Presedintele Frantei spera si el ca se va ajunge acolo.

Pentru ca acest lucru sa se imtample, populistii de dreapta trebuie pusi sub presiune. Pana acum celelalte state ale UE s-au cam lasat manate de formatiunile Lega Nord, AfD sau Fidesz.

Mai mult decat atat, vechile partide consacrate au inceput sa copieze stilul acestor formatiuni monotematice de teama succesului acestora. Iar aceasta este calea gresita.

Drumul bun este cel pe care paseste Macron, raspunzand la duritate cu duritate, fara a-si abandona pozitia si fara a se scuza pentru politica sa pro-europeana. Prin acest curs, tanarul sef al Palatului Elysee a invins-o deja decisiv pe adversara sa populista de dreapta Marine Le Pen in propria tara.

Demascarea incompetentei si a contradictiilor

Majoritatea, pana acum tacuta, a europenilor are nevoie de cineva care sa dea tonul, de cineva care sa lupte pentru valorile care au garantat pacea si bunastarea in spatiul Uniunii Europene. De cineva care, raspicat, nu ezita sa raspunda la provocarile la duel. Acest cineva e Emmanuel Macron, in ciuda tuturor problemelor cu care se confrunta actualmente in Franta.

"Nu voi ceda deloc in fata nationalistilor si a celor care sustin aceste instigari la ura", a declarat Macron cu prilejul unei vizite intreprinse in Danemarca. "Si daca ma vor considera adversarul lor principal, atunci pe buna dreptate", a mai spus presedintele la adresa tarilor in cauza.

Convingerile prezentate cu atata forta si curaj au potentialul de a-i uni pe oameni, de a le conferi o voce. Acesti oameni au puterea de a demasca diferentele, mascate dealtfel grosolan, dintre diferitele formatiuni populiste si de a arata europenilor ca Salvini & Co nu au prea mult de oferit.

Populistii abia daca au habar ce inseamna o guvernare constructiva. O dovedesc primele trei luni de guvernare ale actualei coalitii de la Roma. Si nici nu stiu sa solutioneze probleme precum somajul, schimbarile climatice sau saracia. In anul ce vine vor avea loc alegeri europene.

Macron stie prea bine ca viitorul UE depinde de capacitatea majoritatii europenilor de a recunoaste incompetenta si contradictiile populistilor de dreapta. De aceea e dispus sa intre in ring.

Comentariu semnat de Max Hofmann, seful studioului Deutsche Welle din Bruxelles

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#masuri imigratie Europa, #Macron imigratie Europa , #Italia