Vara poate aduce un val de 800.000 de refugiati in Italia. Ce se va intampla cu ei?

Sambata, 26 Martie 2016, ora 20:55
4693 citiri
Vara poate aduce un val de 800.000 de refugiati in Italia. Ce se va intampla cu ei?
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Vremea se va incalzi in curand suficient pentru ca imigrantii din Orient sa prinda curaj si sa traverseze in numar si mai mare Mediterana. In aceste conditii, Italia va avea de gestionat vara aceasta un nou val de refugiati, mai mare ca niciodata.

Conform datelor Uniunii Europene, circa 500.000 de libieni sunt pregatiti sa faca aceasta calatorie, in timp ce ministrul francez al Apararii estimeaza ca numarul ar fi in jur de 800.000 de persoane, transmite agentia AFP, preluata de Yahoo News.

"Exista riscul ca in acest an sa fim nevoiti sa primim un numar mult mai mare de imigranti decat in 2015. Putem sa pretindem ca nu e adevarat, dar asta nu inseamna ca nu va fi asa", a spus Giuseppe Salla, care candideaza pentru primaria din Milano.

In primele 3 luni din 2016, Ministerul de Interne din Italia a inregistrat 13.829 de sosiri ale imigrantilor, comparativ cu putin peste 10.000 anul trecut.

Ramane de vazut daca cresterea se va mentine pe tot parcursul anului sau daca refugiatii si-au inceput calatoria mai devreme de aprilie, asa cum s-a intamplat pana acum.

Fortele navale italiene si garda de coasta au o misiune dificila: sa impiedice rasturnarea navelor pline de imigranti si inecarea lor.

Odata ce refugiatii sunt preluati, ei sunt directionati catre centrele din insulele Lampedusa si Sicilia.

Dar adevarata problema e ce se intampla pe urma: in 2014, doar 37% din cei 170.000 de imigranti au solicitat azil, in 2015 a fost vorba de 56% din 153.000 de persoane.

Ce s-a intamplat cu ceilalti? Ei bine, au calatorit spre nordul Batranului Continent.

Acord crucial in criza refugiatilor: UE si Turcia s-au inteles, de luni se schimba foaia pentru migranti (Video)

Sistem supraincarcat

Cum cotele UE de distributie a refugiatilor nu functioneaza, iar multe tari si-au inchis granitele sau au ridicat garduri, Italia ar putea fi fortata sa pastreze majoritatea celor care trec Mediterana in interiorul frontierelor sale.

In ultima perioada, tara peninsulara a fost nevoita sa-si extinda capacitatea centrelor pentru refugiati.

In martie 2014 existau 29.000 de locuri, in 2015 s-a ajuns la 67.000, in timp ce in martie 2016 numarul a urcat la 106.000.

Refugiatii sunt de obicei tinuti aici pana la 18 luni, timp in care aplica pentru azil si se lupta cu sistemul pentru a-l obtine, ceea ce inseamna ca nu vor putea elibera locurile pentru noul val.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Italia val imigranti, #Italia val refugiati, #nou val imigranti, #nou val refugiati , #Italia