Imigranti inchisi intr-o baza militara britanica din Cipru: "Suntem oameni, nu animale. Nu mai suportam!"

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:19
2798 citiri
Imigranti inchisi intr-o baza militara britanica din Cipru: "Suntem oameni, nu animale. Nu mai suportam!"
Foto: Hepta.ro

Oficialii din apararea britanica sunt presati sa rezolve statutul refugiatilor sirieni si palestinieni din Cipru, dupa ce doua inregistrari video au infatisat scenele haotice de la o baza militara britanica din insula.

Printre incidentele infatisate in imaginile obtinute de The Guardian se poate vedea un barbat care ameninta ca se sinucide inainte de a fi luat pe sus de ofiterii britanici. Intr-o alta secventa, un barbat isi acopera fata plina de sange, dupa ce s-a taiat.

In alte imagini, membrii grupului de 114 oameni ajunsi pe insula luna trecuta, inclusiv 28 de copii, pledeaza sa fie eliberati din Dhekelia. Aceasta este una din cele doua baze britanice din insula (sovereign base area, SBA).

Tsipras, atac la liderii UE pe criza imigrantilor: Varsa lacrimi ipocrite de crocodil. Ma simt rusinat!

"Eu am 12 ani. Stam in corturi si ne e frig si nu ni se permite sa iesim din corturi...Va rog, ajutati-ne", plange un copil.

ONU sustine ca Marea Britanie ar trebui sa relocheze imigrantii, insa britanicii nu vor deocamdata asta pentru ca insemna "deschiderea unei noi rute de imigratie catre Marea Britanie".

O alta femeie povesteste in inregistrari: "Numele meu este Manar, sunt din Siria, sunt o femeie de 27 de ani. Am venit aici ca sa scap de razboi. Am petrecut trei zile pe mare si eram sa murim. Aici ne numara in fiecare zi parca am fi in inchisoare... Nu mai suportam".

Grecia: Cel putin 11 imigranti, dintre care 6 copii, au murit intr-un naufragiu in largul insulei Lesbos

Intr-un alt video, un grup mare de oameni protesteaza langa un gard de sarma, iar unul scandeaza "Lasati-ne sa plecam". "Suntem oameni, nu animale", striga un altul.

Sambata, persoane necunoscute au incendiat unele din corturile din baza.

Takis Neophytou, director general al Societatii Crucii Rosii din Cipru, nu a comentat inregistrarile dar a precizat ca imigrantii veniti luna trecuta sunt "foarte frustrati".

Grupul plecase din Turcia cu scopul de a ajunge in Grecia, pentru a cere azil, insa au esuat pe tarmul cipriot, langa cealalta baza britanica, RAF Akrotiri. Ei au fost mutati la Dhekelia la scurt timp.

Cipru a fost de acord sa proceseze cererile lor de azil, cu toate ca ONU considera ca oamenii sunt responsabilitatea Marii Britanii. Potrivit unui acrod din 2003 dintre Cipru si Marea Britanie, azilantii care sosesc direct in bazele militare britanice sunt responsabilitatea britanicilor si vor avea acces la servicii in Cipru pe banii britanicilor.

Este a doua instanta in care refugiatii ajung direct intr-o baza militara britanica. Primul incident a avut loc in 1998, cand o barca cu kurzi sirieni si irakieni a fost adusa la mal acolo, insa din cauza statutului politic si legal al bazei cei 67 de azilanti sunt in continuare blocati in baza, 17 ani dupa incident.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Marea Britanie imigranti Cipru, #Marea Britanie imigranti inchisi baza militara , #Marea Britanie