Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine se foloseste de noua criza

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 August 2015, ora 21:04
6967 citiri
Cine se foloseste de noua criza

Imaginile cu miile de imigranti care iau cu asalt granitele Europei au blocat posturile de stiri din intreaga lume pentru ca atrag atentia asupra unui fenomen care da frisoane.

In imaginile cu familiile cu doi sau trei copii la brat, lasand la propriu un infern in urma si indreptandu-se spre un spatiu unde spera sa puna capat cosmarului din trecut, exista un tragic fara niciun sens.

Zeci si sute de mii de oameni care fug dintr-un loc fara speranta spre o comunitate care nu isi mai regaseste speranta. Pentru ca asta e cam tot ce se poate spune despre Uniunea Europeana, judecand dupa modul in care a stiut sa reactioneze in fata invaziei de la portile sale. Primele reactii au fost peste tot aproape la fel, oricum in acelasi sens al respingerii: fie prin a ridica un gard, a mobiliza armata, a construi ziduri sau a selecta doar crestinii dintre imigranti.

Dincolo de orice poezie s-ar putea glosa pe marginea durerii care izvoraste din criza imigrantilor si a modului in care UE nu gaseste inca o solutie decenta la o astfel de provocare, alte cateva evenimente cred ca risca sa aduca din nou panica la grad de obisnuinta peste tot in lume. Ele pot fi si ramane doar niste semnale de alarma, dar chiar si asa vor fi folosite la inceput ca arma pentru modelarea viitorului discurs politic.

Prabusirea burselor asiatice, in primul rand, si criza in care au intrat apoi restul burselor internationale sunt cel putin o ocazie de rememorare a lui 2009 cand criza economica debuta la nivel international.

De atunci si pana azi costurile crizei au fost platite in mare parte de larga masa a cetatenilor, in timp ce la nivel global pierderile au fost nationalizate, iar profiturile privatizate.

Occidentul a reusit sa vanda si aceasta ultima aroganta catre cetatenii sai, iar acestia au trecut peste cu speranta ca nu se va mai repeta.

Europenii in special au acceptat chiar si o forma de austeritate cvasi-generalizata, cu accente morbide si extremiste in sudul continentului, in tari asimilate nedrept de cele mai multe ori cu ineficienta economica, coruptia si lipsa vointei de dezvoltare, de ca si cum ar fi fost alcatuite din alt aluat decat profitabilii din nord.

Criza greceasca a fost ultima lectie predata de UE unei tari ai carei cetateni au indraznit sa spuna NU austeritatii si au incercat prin liderii lor sa gaseasca o alta reteta pentru o boala pe care austeritatea doar a inrautatit-o.

Intr-o astfel de atmosfera, o invazie de asemenea proportii e ultimul lucru pentru care UE e pregatita si isi doreste sa reactioneze.

Exista asadar, dupa parerea mea, toate ingredientele de care politicienii vor dori sa se foloseasca pentru a-si rezolva multe dintre probleme cu arma noii crize, a carei amenintare va fi manipulata in toate modurile pentru a produce efectele dorite.

In numele viitoarei crize, de exemplu, in Romania, s-ar putea sa se termine definitiv cu visul de marire pe care bugetarii l-au incercat pentru o scurta perioada in arsita verii, vis intretinut intr-o veselie de Guvernul Ponta.

La nivel european, cu siguranta unul dintre efecte va fi intarirea curentului extremist in randul marilor puteri economice, pe accente xenofobe si soviniste tot mai puternice. Prapastia dintre nord si sud se va accentua, probabil, impreuna cu masurile economice.

Si cum politicienii par sa fi invatat lectia din 2009, nu e de mirare sa vedem revenirea in si mai mare forta a austeritatii, a prudentei si cumpatarii. Metode despre care stim astazi sigur ca cimenteaza si mai bine inegalitatile si asa tot mai mari in majoritatea tarilor din lume.

La noi un alt efect al noii crize care isi arata coltii, daca va fi folosita in acelasi sens al prudentei si austeritatii, cred ca ar putea fi accelerarea indepartarii lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Mai ales ca de acum ar putea fi prezentat drept risipitorul iresponsabil, care in loc sa tina cresterea pentru viitoarea criza, el o arunca primilor doritori de mariri. Din pacate, asta va fi doar inceputul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#criza imigranti, #imigranti Romania, #probleme burse asiatice, #bursa China , #Romania