Criza imigrantilor: Seful Comisiei Europene, discutie cu Klaus Iohannis inainte de Consiliul JAI

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 18:27
5216 citiri
Criza imigrantilor: Seful Comisiei Europene, discutie cu Klaus Iohannis inainte de Consiliul JAI
Foto: Comisia Europeana

Seful Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a avut, duminica, o discutie telefonica cu presedintele roman Klaus Iohannis.

Tema abordata a fost gestionarea crizei imigrantilor.

"Tocmai am discutat cu Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, pentru a pregati consiliul extraordinar al ministrilor de Interne din UE (Consiliul JAI - n.red.), care va avea loc maine", a scris pe Twitter Jean-Claude Juncker, mesajul fiind insotit de hashtag-urile "#refugeecrisis" si "#solidarity".

Iohannis nu e singurul lider politic cu care Juncker a discutat duminica.

Presedintele CE i-a telefonat si premierului Ungariei, Viktor Orban, dar si sefului Guvernului ceh, Bohuslav Sobotka, prim-ministrului leton, Laimdota Straujuma, si sefului Executivului slovac, Robert Fico.

Toate aceste tari au respins cotele obligatorii de imgranti stabilite intr-un proiect al Comisiei Europene.

Leonard Orban: Discutia, la cererea sefului CE

Anterior, Leonard Orban, consilierul presedintelui Klaus Iohannis, a precizat ca discutia telefonica a fost ceruta de seful CE.

"Parerea mea este ca e un fenomen extrem de complex si se incearca explicatii de ce numarul a crescut in ultima perioada. Din cauza problemelor din Libia s-a creat un culoar care incurajeaza acest trafic de persoana. Ideea este cum tratezi cauzele, nu numai fenomele. Problemele sunt cauzele, sa vedem ce se poate face ca oamenii sa nu mai plece din tarile lor.

Sunt o serie de propuneri pe care Romania le-a salutat, mai multi bani alocati structruilor care inceraca sa securizeze frontierele. Vorbim de un proces care se afla la inceput si care va continua si anii viitor", a adaugat Leonard Orban, la Realitatea TV.

Romania nu accepta cotele obligatorii de imigranti

Ministrul roman de Interne, Gabriel Oprea, a precizat ca Romania respinge cotele obligatorii de imigranti.

Gabriel Oprea merge la JAI: Vom respinge cotele obligatorii de refugiati cu modestie, dar si cu demnitate

"In contextul in care Romania este o tara sigura, care isi face datoria cu mult profesionalism, merg maine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea presedintelui Iohannis si premierului Victor Ponta, pe care il voi spune acolo cu modestie, dar si cu demnitate.

Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.875 de imigranti, atat este capacitatea in momentul de fata a statului roman. Bineinteles, vom vota impotriva cotelor obligatorii", a sustinut, duminica, Gabriel Oprea.

Iohannis a spus "nu"

Anterior, presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu este de acord cu cotele de imigranti impuse de Comisia Europeana, care a stabilit ca Romaniei ar trebui sa ii revina, in total, 6.351 de refugiati.

Seful statului roman a precizat ca, la Consiliul JAI de luni, ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost mandatat sa prezinte pozitia Romaniei, anume ca nu accepta mai multi imigranti decat s-a oferit initial sa primeasca: 1.700.

"Am luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in Parlamentul European, ce prevede detalii care nu ar fi fost necesare in acesta faza si nu va duce spre o solutionare", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Juncker discutii Iohannis, #presedinte CE discutii Iohannis , #Romania