Din ce in ce mai multi imigranti ilegali sunt prinsi in Romania. In 2017, numarul lor s-a triplat

Joi, 29 Iunie 2017, ora 08:46
5494 citiri
Din ce in ce mai multi imigranti ilegali sunt prinsi in Romania. In 2017, numarul lor s-a triplat
Foto: Twitter/Frontex

Cresterea numarului de migranti ilegali interceptati pe teritoriul Romaniei este un fenomen care necesita atentie, a avertizat purtatorul de cuvant al agentiei europene pentru apararea granitelor Frontex.

"Nu as vorbi de un curent, este putin cam devreme, dar suntem la curent cu incidentele care au loc. Nu putem vorbi de o tendinta, dar este nevoie de atentie", a subliniat Ewa Moncure.

Numarul migrantilor ilegali prinsi in timp ce incercau sa treaca fraudulos vamile din Arad si Bihor s-a triplat in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2016. Cei mai multi sunt irakieni, potrivit unei statistici prezentate, miercuri, de catre seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea, chestorul de politie Marin Bondar.

Perchezitii la un suspect de terorism din Arges. "Ibrahim" a aderat la Statul Islamic

Marin Bondar a precizat ca anul trecut ITPF Oradea a identificat in primele 5 luni 240 de persoane care au incercat sa treaca fraudulos frontiera, in timp ce in primele cinci luni din 2017 numarul acestora a ajuns la 716 persoane.

"Migrantii care se afla in Grecia incearca sa plece in alte parti si cauta diferite rute. Una dintre ele a fost Serbia, catre Ungaria. In prezent este mai greu sa treaca in Republica Macedonia, dar daca reusesc, incearca sa mearga pe diverse cai. Cei care ajung in Grecia mai pot incerca prin Bulgaria si Romania", a explicat oficialul.

In perioada ianuarie - aprilie 2017, Frontex a ajutat la salvarea a aproape 8.000 de persoane in marile Mediterana si Egee.

In ceea ce priveste riscul terorist reprezentat de valul de migranti, Frontex a precizat ca si-a pregatit agentii pentru a identifica eventuali suspecti.

Printre mijloacele folosite se numara analizarea documentelor de identitate, in cazul in care migrantii le au asupra lor, dar si a telefoanelor mobile sau altor obiecte.

Criza migratorie cu care se confrunta Uniunea Europeana in ultimii ani este cea mai acuta de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a generat presiuni fara precedent asupra blocului comunitar.

Peste 800.000 de migranti, care au fugit de razboi si persecutie, au ajuns pe insulele elene in 2015. De altfel, mii dintre ei sunt inca blocati pe teritoriul Greciei.

Agentia europeana Frontex, care are un buget de 330 de milioane de euro, de trei ori mai mare decat in anii precedenti, lucreaza la identificarea lor cu certitudine si la gestionarea situatiei.

Turcia a incheiat anul trecut un acord cu Uniunea Europeana, prin care se obliga sa primeasca inapoi toti migrantii si refugiatii care traverseaza Marea Egee si patrund in mod ilegal pe teritoriul Greciei.

Acordul a fost criticat de ONU si organizatii nonguvernamentale umanitare si pentru apararea drepturilor omului.

Printre altele, acest acord, combinat cu inchiderea rutei balcanice, a dus la o crestere exponentiala a numarului de migranti care incearca sa ajunga pe coasta italiana.

Astfel, peste 65.000 de migranti au ajuns de la inceputul anului pe coastele italiene, cu aproape 18% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, un numar record de 181.000 de migranti au ajuns anul trecut pe tarmul Italiei.

Citeste si Italia ameninta ca-si blocheaza porturile ca sa scape de imigranti: Nu mai putem continua asa

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#numar migranti ilegali Romania, #Frontex avertizare numar migranti , #Romania