Guvernul a aprobat Strategia nationala privind imigratia

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 17:46
3195 citiri
Guvernul a aprobat Strategia nationala privind imigratia
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul in curs, documente considerate a fi "inca o etapa pe care Romania o parcurge in cadrul eforturilor de modernizare a procesului de gestionare a imigratiei pe teritoriul national", potrivit unui comunicat de presa.

Sursa citata arata ca strategia are ca scop gestionarea eficienta a fenomenului imigratiei, incluzand obiective strategice generale, obiective specifice si directii de actiune care reflecta politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitatile nationale.

"Pentru urmatorii patru ani, se va urmari gestionarea eficienta a imigratiei, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor in materie de competente specifice si prin atragerea lucratorilor inalt calificati, o abordare mai robusta a imigratiei ilegale si readmisiei, inclusiv o cooperare mai buna cu tarile terte, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politica ferma in domeniul azilului", precizeaza comunicatul mentionat.

Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

In ceea ce priveste azilul, autoritatile urmaresc asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protectie, o mai buna calitate a conditiilor de primire si decizii mai rapide si mai fiabile in acest domeniu.

"Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinatate a Romaniei, se au in vedere masuri pentru gestionarea unitara si coerenta a situatiilor determinate de posibila aparitie a unui aflux de imigranti ilegali pe teritoriul Romaniei, generat de situatii de criza de natura politica, sociala, economica sau militara. (...) Autoritatile romane vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, in acelasi timp, vor acorda o atentie deosebita cetatenilor proveniti din statele cu potential migrationist sau care pot aduce atingere sigurantei nationale", adauga sursa amintita.

Violente la granita Ungariei cu Serbia: Politia a pus tunurile cu apa pe imigranti

Strategia identifica o serie de factori care pot influenta imigratia si azilul, printre care mentinerea situatiei conflictuale din Siria, reactivarea conflictului din Irak, mentinerea unei situatii instabile in zonele limitrofe Romaniei (Ucraina, Transnistria), perpetuarea si cresterea in intensitate a conflictului armat israeliano - palestinian.

Pe de alta parte, documentul fixeaza si cateva obiective strategice generale legate de imigratie, cum ar fi: promovarea migratiei legale, controale mai riguroase a legalitatii sederii cetatenilor statelor terte pe teritoriul Romaniei si aplicarea corespunzatoare a masurilor de indepartare si a masurilor restrictive, imbunatatirea sistemului national de azil.

Strategia nationala cuprinde si obiective specifice relevante pentru transpunerea si implementarea obiectivelor strategice generale. Printre acestea se numara: facilitatea accesului pe teritoriul Romaniei a cetatenilor terti care raspund nevoilor de ocupare a fortei de munca, favorizarea accesului cetatenilor statelor terte catre institutiile de invatamant superior din Romania pentru domeniile si profesiile identificate ca deficitare.

Referitor la Planul de actiune pe anul 2015, Guvernul apreciaza ca acesta reprezinta "un mijloc prin care se stabilesc activitati concrete care sa conduca la crearea unui sistem flexibil pentru stoparea fenomenului migrationist aflat in crestere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Strategia nationala imigratie, #Romania refugiati , #Romania