Ministrul ungar de Externe: Nu construim gard la granita cu Romania. Speram ca va puteti apara frontierele (Video)

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 17:22
4788 citiri
Ministrul ungar de Externe: Nu construim gard la granita cu Romania. Speram ca va puteti apara frontierele (Video)
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, ca Ungaria nu va construi la frontierele sale "niciun kilometru de gard in plus fata de ce e necesar" si si-a exprimat speranta ca Romania este in masura sa-si protejeze granitele proprii.

"Poate sa-mi spuna cineva daca am un flux de 8.000 - 10.000 de migranti ilegali pe zi pe o portiune de frontiera de mai multe sute de kilometri cum pot sa-mi indeplinesc obligatiile prevazute de Acordul de la Schengen fara un obstacol fizic? Prin construirea acestui gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiti. (...)

Nu construim niciun kilometru de gard in plus fata de ce este necesar si speram foarte mult ca Romania e in masura sa-si apere propriile granite si niciodata nu va trebui sa se confrunte cu fluxul de migranti cu care a trebuit sa se confrunte Ungaria", a spus Szijjarto, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Lazar Comanescu.

Ministrul maghiar de Externe: Daca migrantii trec prin Romania, Ungaria va ridica de a doua zi un gard la granita

El a precizat ca Romania si Ungaria au un punct de vedere comun pe tema migratiei, in sensul ca frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie aparate.

"In momentul de fata nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania. Se poate sa se construiasca, speram ca nu va fi nicio situatie in care sa se puna in discutie acest subiect. Dorim atat Romaniei, cat si noua insine ca aceste doua tari sa nu fie supuse in viitor unei presiuni a migrantilor care sa faca necesare masuri ulterioare", a adaugat seful diplomatiei maghiare.

In opinia sa, la nivelul Europei exista "o politica cu doua sensuri" intrucat, a explicat Szijjarto, chiar daca politicienii europeni vorbesc foarte mult despre problema migratiei, nu se intampla nimic pentru a proteja frontierele UE.

"Trebuie sa stopam aceasta migrare necontrolata. Daca Grecia nu e in masura sa-si indeplineasca aceasta obligatie, trebuie sa cream o alta linie de defensiva implicand Bulgaria si Macedonia. (...) Cu tot respectul fata de Grecia, daca cineva nu raspunde obligatiilor care deriva din apartenenta la o comunitate, atunci trebuie sa existe consecinte, pentru ca riscul e ca intreaga comunitate sa se destrame. Trebuie sa luam in considerare cu seriozitate acel scenariu ca granita de sud a spatiului Schengen se va muta la granita de nord a Greciei", a afirmat oficialul ungar.

Totodata, el a aratat ca Ungaria sustine Romania in demersul de aderare la spatiul Schengen.

In context, ministrul roman al Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a pledat pentru o cooperare la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea frontierelor externe, amintind ca Romania este printre principalii contributori la FRONTEX.

"Esentialul este ca noi sa lucram impreuna atat bilateral, cat si la nivelul Uniunii Europene sa consolidam si sa securizam frontierele externe ale Uniunii Europene, astfel incat sa se evite afectarea bunei functionari inclusiv a spatiului Schengen", a declarat Comanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#gard granita Ungaria Romania, #imigranti Romania , #Romania