Refugiatii, cazati in cladiri parasite din Bucuresti si sate abandonate Interviu cu un lider al sirienilor din Romania

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 13:45
18837 citiri
Refugiatii, cazati in cladiri parasite din Bucuresti si sate abandonate Interviu cu un lider al sirienilor din Romania
Foto: Facebook/UNHCR

Imigrantii care ar urma sa vina in Romania ar putea fi cazati in cladiri parasite din Bucuresti sau in case din sate abandonate. Apoi, statul roman ar trebui sa renunte la argumentul lipsei de fonduri si sa ii integreze pe acesti oameni care fug din calea razboiului in cautarea unei vieti mai bune.

Este propunerea lui Goran Lazkin - presedintele Comunitatilor Kurde si vicepresedinte Forumului Democrat Sirian din Romania - care a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cum reusesc tarile dezvoltate sa ii integreze in societate pe refugiati, exemplu care ar trebui urmat si de Romania.

Liderul sirian sustine ca solutii exista, dar nu prea avem interes. De exemplu, statul roman ar putea oferi beneficii firmelor care angajeaza refugiati sau ii poate ajuta pe imigranti sa devina agricultori, sugereaza acesta.

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemultumit de cota obligatorie stabilita de CE pentru Romania, si anume de peste 6.500 de refugiati. Are dreptate cand spune ca tara noastra nu este pregatita?

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Credeti ca depinde de domnul Iohannis? Mi se pare un lucru negativ pentru Romania, nu-i face cinste Romaniei si va spun de ce. Acum doi ani, intr-o emisiune, Cristian Diaconescu - consilierul presedintelui (Traian Basescu -n.red.) la acea vreme - a fost intrebat de ce nu este dat afara ambasadorul roman in Siria. Raspunsul: "Avem 15.000 de romani in Siria".

Acesti romani puteau face un lobby foarte bun, intr-o zi sa ne trezim ca avem presedintele Siriei de origine romana. Pai daca avem 15.000 de romani in Siria, oare noi nu suntem in stare sa primim 6.000 de sirieni?

Oficialii romani spun ca n-am fi in stare, ca ar fi dificil pentru Romania sa primeasca un numar atat de mare de imigranti.

Nu e dificil, aici e vorba de integrare, in Romania nu exista integrare. Omul vine, statul ii acorda o hartie ca a luat azil in Romania si du-te in strada. Statul ii asigura cazare si 80 de lei pe luna pana cand primeste azil. Si nu stiu daca ati vizitat caminul de la Baicului - e plin de sobolani si gandaci. Dupa ce primeste azil, oamenii acestia ii dau 120 de euro si ii zic "La revedere, du-te, descurca-te!". Un proces de integrare nu se face asa.

Dar cum se face? Tarile dezvoltate, de exemplu, cum procedeaza?

Am fost si in Norvegia in camine, am fost si in Suedia, si in Germania, inclusiv in Ungaria, ca sa fac comparatie cu ai nostri. Nu se face asa. Tu ii dai 120 de euro, omul nu are loc de munca, banii astia nu ii ajung nici pentru jumatate de chirie, nu mai vorbim de intretinere, de curent, de ce o sa manance.

In sistemul de integrare occidental, dupa ce ai primit azil, in primul rand te trimit la scoala sa inveti limba lor, pentru ca nu ai cum sa te integrezi intr-o societate fara sa cunosti limba lor.

Si la noi exista cursuri de limba romana pentru refugiati, cel putin asa sustin cei de la Inspectoratul General pentru Imigrari. Sau programul exista doar in teorie?

Eu acum o luna de zile am fost la ei cu doi parlamentari si cu doi ziaristi - sa ai un program clar este ceva si sa vina un profesor o data pe saptamana sa-ti spuna doua vorbe in limba romana e cu totul altceva.

In Occident, dupa ce primesti azil, daca nu te duci la cursurile de limba, nu-ti mai dau bani, nu-ti mai dau ajutor social. Te obliga sa te duci, iti ofera cazare, plus curent, apa calda, apa rece si iti dau in jur de 150 de euro pe luna pentru macare si iti ajunge. La noi ii dau 120 de euro fara nimic si nu-l trimite la niciun curs.

In Occident, dupa ce termina cursul de limba, ii intreaba: "tu ce stii? - eu sunt medic - foarte bine, du-te la spital; tu ce stii? - eu sunt inginer - du-te in constructii; tu ce stii? - eu nu stiu nimic - ce ti-ar placea sa stii? - mi-ar placea sa fiu tamplar" - si il trimite la cursuri de tamplarie, iar dupa ce termina il trimite la munca, nu-l lasa in strada.

Dar la noi nu sunt suficiente locuri de munca pentru romani, cum am putea gasi pentru imigranti? Faptul ca nu vorbesc foarte bine limba ar putea fi un impediment in plus?

La bugetul pe care il are Romania, daca se considera membra a Uniunii Europene...noi cerem drepturi pline in Europa, vrem in Schengen, vrem in zona euro, dar ori suntem pregatiti, ori nu suntem?

Inaintea locurilor de munca si integrarii, cea mai stringenta problema este cazarea. In contextul in care autoritatile sustin ca nu sunt suficiente locuri in centrele de cazare, unde ii primim pe refugiati?

Va spun ca sunt foarte multe cladiri in Bucuresti, nu mai zic in provincie, parasite de Dumnezeu.

Ministerul Educatiei a propus ca imigrantii sa fie cazati chiar in caminele studentesti. Este oportuna initiativa?

Guvernul vrea sa-i cazeze pe refugiati in camine, studentii sunt revoltati: Nu sunt destule locuri pentru noi!

Este un neadevar, eu am fost student si am stat in camin, caminele noastre nu ajung pentru studentii nostri, in fiecare an iese scandal pe locurile din camine. Insa o putem face mult mai usor: peste 3-4 milioane de romani au plecat (din tara - n.red.), jumatate din sate sunt goale. Aduc cinci familii in satul asta, iar casa aia care e darapanata...bag in ea 2.000 de euro, o repar si pun doua familii acolo. Am imprastiat in zece sate si am terminat.

Se integreaza si mai repede, se duc la scoala mult mai usor si se apuca de agricultura ajutati de stat, care le poate pune conditii: in primii trei ani te ajut, dar pe urma e treaba ta, nu te mai ajut. Dar nu avem programe in tara asta si nimeni nu e interesat sa asculte si sa faca, aici e problema.

Cate intreprinderi avem in tara asta? In provincie cati patroni au afaceri? Statul ii poate spune patronului "Iei trei angajati sa lucreze la tine si nu-ti iau niciun impozit pe patru ani". Sunt masuri, dar nimeni nu le ia si pe nimeni nu intereseaza, doar stim sa spunem ca nu avem bani, dar de furat putem fura, nu?

Credeti ca exista o amenintare terorista, in sensul ca printre imigranti s-ar putea infiltra membri ai Statului Islamic, de exemplu?

Cati luptatori din randul ISIL sunt din Europa? Foarte multi. Inseamna ca erau deja printre noi, asta unu la mana. Doi: acesti criminali ca sunt in Germania sau in Romania este acelasi lucru, pentru ca nu avem granite, oriunde ar fi, oricum ar putea veni si in Romania.

Jumatate din ISIL au plecat din Germania, Olanda, Belgia, Franta, chiar din Romania, deci erau printre noi si sunt in continuare.

Asta-i o prostie, oamenii astia sunt refugiati de razboi, solutia este sa oprim aceasta baie de sange din Siria, asta este solutia adevarata, nu sa primim un milion de refugiati. In Siria nu e greu de intervenit, dar interesele asa vor deocamdata.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#imigranti Romania, #integrare refugiati Romania, #cazare refugiati, #Statul Islamic refugiati , #Romania