Romania occidentala. Dubla presiune a Orientului

Autor: Iulian Fota - conferentiar universitar
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 10:52
20378 citiri

Parintii fondatori ai Romaniei, diferitele generatii de intelectuali si oameni politici care au fundamentat ideologic ideea de stat roman modern, intotdeauna au avut ca obiectiv final constructia Romaniei occidentale.

Acesta este perenul nostru proiect de tara, dar care, din pacate, pana acum, pe fiecare etapa, din cauza vicisitudinilor istoriei, a fost doar partial indeplinit.

Occidentalizarea Romaniei a constituit cea mai rapida si durabila cale de modernizare a tarii, dar si de afirmare internationala.

Cand Vasile Alecsandri elogia apartenenta noastra la ginta latina, el voia sa scoata in evidenta europenitatea noastra, asemanarea noastra cu francezii, italienii, spaniolii sau portughezii, cu nimic mai prejos decat germanii sau englezii. Reconfirma justetea tezei scolii transilvanene si a cronicarilor moldoveni ca de la "Rim ne tragem".

Afirmandu-ne latinitatea, nu numai ca ne construiam baza ideologica a viitorului stat roman modern, dar reafirmam si unitatea etnica a poporului roman din toate provinciile romanesti.

Cand Kogalniceanu vorbea despre independenta Principatelor Romane, el vedea in afirmarea ei o cale de consolidare a unui stat tanar, dar de "necesitate europeana". Romanii de la sud de Carpati aveau si obligatia de a tine pasul cu modernizarea Transilvaniei, singura provincie romaneasca nascuta ca entitate europeana, prin prisma integrarii in imperiile central-europene, ea evoluand natural spre modernitate.

La sud de Carpati modernitatea si occidentalizarea s-au dezvoltat prin optiune politica, prin vointa elitelor si sprijin popular. Dupa cateva sute de ani de influenta otomana si orientala, in Valahia si Moldova romanii traiau precum otomanii, Constantinopolul si nu Parisul sau Berlinul fiind metropola unde boierii isi faceau veacul. Principatele erau orientalizate in mare masura.

Este suficient sa citesti cartea lui Pompiliu Eliade, "Influenta franceza asupra spiritului public in Romania", ca sa intelegi ca la inceput de secol 19 eram doar niste orientali din sud-estul continentului european.

Mai rau, eram niste inapoiati pentru ca, asa cum sarcastic remarca Alecu Russo, "salvarii, slobozenia miscarii, calpacile si sislicele ingreuiau capul, de aceea ramasesem in urma civilizatiei".

Un lant de evenimente remarcabile, de decizii politice foarte inteligente si de sacrificii au transformat doua principate puternic orientalizate intr-un stat modern, europenizat, occidental. Fie ca ne raportam la 1848, conectarea la marile idei europene, la 1859, Unirea Principatelor sau 1877, declararea Independentei nationale, toate aceste momente se constituie in repere ale unui program de constructie a Romaniei occidentale.

Caderea comunismului in decembrie 1989 ne-a oferit o sansa similara celei pe care au avut-o pasoptistii la 1848, de reluare a adevaratului proiect de tara - constructia Romaniei occidentale.

Cu ezitari si multe deraieri, trecand printr-o formula sovietica de democratie (1990-1992) si una local-traditionala (1992-1996), incepand cu 1997 ne angajam totusi in constructia unei Romanii occidentale.

Ulterior, procesul avea sa fie accelerat prin aderarea la NATO si UE. Pentru cativa ani, am avut conditii optime pentru a ne indeplini acest obiectiv national, cei mai buni aliati, fonduri europene, multa asistenta tehnica si nu in cele din urma bunavointa comunitatii internationale.

Din pacate, incepand cu 2008 asistam la o deteriorare serioasa, in trepte, a ordinii internationale. Prin analogie cu codul culorilor din metereologie, intre 2008 si 2014 am avut cod galben de instabilitate geopolitica.

Din pacate, procesul de deteriorare s-a accentuat si incepand cu 2014, din cauza anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia si a razboiului pe care aceasta l-a initiat impotriva Ucrainei, putem considera ca ne aflam in cod portocaliu de instabilitate geopolitica. Argumentele in favoarea acestei teorii au fost prezentate intr-un articol anterior, publicat de Ziare.com.

Actuala situatie internationala complicata genereaza si principala responsabilitate a politicienilor romani, respectiv traversarea cu bine de catre tara a acestei periculoase etape.

Iar daca ar fi sa definesc ce inseamna cu bine, dincolo de integritatea teritoriala, as spune ca bine inseamna si traversarea acestei perioade fara diluarea sau chiar mai rau distrugerea singurului obiectiv important de tara pe care-l putem avea, respectiv construirea Romaniei occidentale.

Aderarea la NATO si UE nu au fost scopuri in sine, ci modalitati de revenire in lumea onorabila a Occidentului, pe care noi am pierdut-o intre 1945-1947 sau, mai corect spus, de care am fost rupti, prin ocuparea Romaniei de catre Armata Rosie si instalarea regimului comunist.

Acesta este de altfel si mesajul mare pe care l-a adus la Bucuresti Summitul NATO din 2008. Occidentul reconfirma revenirea Romaniei in marea familie occidentala, mai ales ca in 2007 Romania aderase si la UE.

NATO si UE au fost si sunt si modalitati de garantare a securitatii nationale, cele mai bune din istoria moderna a statului roman sau de dezvoltare a tarii, de recuperare a decalajului de dezvoltare, de nivel de trai dintre noi si Europa de Vest.

De aceea, in baza ideii de solidaritate, primim miliarde de euro anual. In felul acesta, ca latini, ca urmasi ai Romei angajati pe "calea europeana", ne tinem de neamuri, impreuna cu ei avand sansa de a reconstrui Romania occidentala, obiectivul nostru de tara.

Din pacate, pericolul deturnarii Romaniei de la indeplinirea obiectivului sau creste, din cauza dublei presiuni pe care Orientul o exercita asupra noastra, fie prin intermediul hanatului de Moscova, fie prin presiunea sud-estica a refugiatilor din marele Orient Mijlociu sau a islamistilor militanti si radicali.

Prima presiune este a Moscovei si a elitei politice ce controleaza resursele de putere ale Rusiei, conducandu-si tara ca si cum ar fi un hanat si nu o democratie moderna. Formula de hanat a fost propusa de revista The Economist si cred ca reflecta cel mai bine comportamentul actual al elitei ruse.

De altfel, sa nu uitam ca si regimul lui Nicolae Ceausescu, pentru maniera totalitara in care s-a comportant in anii '80, a fost caracterizat de unii autori drept "sultanat".

Deci pentru noi romanii nu ar trebui sa fie atat de greu sa intelegem ce inseamna "hanatul de Moscova" si care este pericolul reprezentat de el. Care este in primul rand unul ideologic.

Rusia a pedepsit Georgia si Ucraina, inclusiv prin razboi, in primul rand, pentru o optiune ideologica, pentru indrazneala de a dezvolta o solutie alternativa la principiile hanatului, respectiv "tupeul" de a incerca si ele "calea europeana".

In aceasta logica Romania este deja vinovata, angajandu-se pe aceeasi cale, "indraznind" sa se reoccidentalizeze.

Ca sa nu mai amintim faptul ca, in lipsa ei de modestie, Romania incearca sa ajute si alte tari sa intre pe "calea europeana", amintind aici in primul rand Republica Moldova. Este suficient sa citesti editorialele si analizele Vocii Rusiei din anii 2012 si 2013 ca sa intelegi ca ce ii deranjeaza cel mai tare pe rusi nu este prezenta militara a NATO, ci racordarea la ideologia superioara a Occidentului. Occidentalizarea Romaniei.

Cealalta presiune a Orientului este exercitata prin intermediului mega-valului de refugiati sau a islamismului militant, radical, pe care deocamdata il vedem manifestandu-se mai ales in Levant si nordul Africii. Aceasta amenintare nu este una directa, ci indirecta, fiind importanta mai degraba prin prisma efectelor pe care le poate avea asupra unor politici europene importante pentru noi, libera circulatie a persoanelor de exemplu, sau prin perturbatiile regionale, afectand inclusiv comertul bilateral al Romaniei cu statele din zona.

Aceasta dubla presiune a Orientului combinata nefericit cu vulnerabilitatile noastre, generate de post-comunism si tranzitie, pot dilua semnificativ sau chiar anula sansele de constructie a Romaniei occidentale.

Iar printre vulnerabilitati putem numara inclusiv concetateni de-ai nostri, care, din lacomie si prostie, mineaza, chiar dinamiteaza "calea europeana", devenind aliati nefericiti ai Orientului.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Iulian Fota Romania Rusia, #Iulian Fota Romania occidentala, #Iulian Fota Romania NATO UE , #Romania