Suntem dispusi sa-i primim pe refugiati cu bratele deschise? Sondaj Ziare.com

Duminica, 30 August 2015, ora 12:26
9290 citiri
Suntem dispusi sa-i primim pe refugiati cu bratele deschise? Sondaj Ziare.com
Foto: Captura Digi 24

Romania va gazdui, vrea nu vrea, cateva mii de imigranti ilegali in perioada urmatoare, dupa cum au convenit liderii UE la Consiliul European de la finalul lui iunie, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis.

In acel moment era vorba despre circa 2.400 de transfugi, potrivit schemei de repartizare pe tari a Comisiei Europene (CE), insa posibilitatea ca numarul lor sa creasca este mare, avand in vedere ca mii de oameni din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au dat navala zilele acestea la frontierele din zona Balcanilor in cautarea unei vieti mai bune.

Asadar, ne putem astepta la si mai multi refugiati pe teritoriul tarii noastre, iar acest scenariu ridica o serie de semne de intrebare. In primul rand, oare cat de dispusi sunt romanii sa ii primeasca in tara lor pe acesti oameni a caror poate singura "vina" este ca s-au nascut in Siria sau Libia?

De ce nu ii primeste Grecia pe imigranti

Criza imigantilor clandestini si eventualele sale evolutii au pus pe jar presa din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania. Aici, analistii si politicienii au dezbatut problema pe toate partile, insa nu exista pana in acest moment un plan concret de actiune.

Teroristi printre refugiati?

S-a vorbit inclusiv despre amenintarile teroriste la adresa Romaniei. De exemplu, analistul militar Silviu Craescu a declarat pentru Ziare.com ca printre valurile de imigranti clandestini s-ar putea infiltra si asa-zisi lupi singuratici, gata sa comita atentate teroriste in numele Statului Islamic.

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

"Printre ei vor fi clar si lupi singuratici, dar am ferma convigere ca SRI se va implica si va lua toata masurile necesare pentru a monitoriza si pentru a tine sub control infiltrarea in randurile acestor imigranti a unor elemente ostile statului roman.

(...) Orice este posibil in contextul in care noi suntem aliati NATO, sa nu ne inchipuim ca suntem cumva iertati. Suntem vulnerabili, niciodata nu vom sti cum gandesc organizatiile teroriste, dar putem preveni. Avem oameni infiltrati in toate zonele, colaboram cu serviciile celorlate state europene si nu numai, dar niciodata nu vom sti cand va avea loc un eveniment sangeros la noi in tara. Trebuie sa pregatim populatia pentru orice criza care poate interveni", a detaliat analistul militar.

Masuri in zona medicala

Ministrul Sanatatii Nicoale Banicioiu a informat ca transfugii repartizati Romaniei "vor fi controlati din punct de vedere medical, avand in vedere faptul ca respectivele persoane vin din regiuni diferite, zone ce se confrunta din punct de vedere medical cu probleme diferite".

Ministrul Sanatatii anunta controale pentru imigranti si mai multa mancare in spitale

"Iata si un exemplu. In Siria se consemneaza in prezent multe cazuri de poliomelita. Asa ca va fi necesara investigarea starii de sanatate a imigrantilor si exista potentialul pentru efectuarea unei asemenea proceduri", a spus Banicioiu, adaugand ca refugiatii inregistrati oficial in Romania "vor beneficia de asistenta medicala de urgenta in mod gratuit".

Totusi, autoritatile romane nu intentioneaza nicidecum sa ii primeasca cu bratele deschise pe imigrantii care au dat buzna la granitele Balcanilor in ultima perioada.

Paza intarita la frontiera

Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat ca Romania va intari masurile de securitate la frontiera cu Serbia, intr-un efort de a se pregati pentru un eventual aflux de refugiati si in tara noastra.

Romania se pregateste pentru valul de imigranti: Paza intarita la granita

De altfel, premierul sarb, Aleksandar Vucic, a avertizat anterior ca imigrantii care iau cu asalt granita sarbo-ungara si se lovesc de gardul pe care il ridica Ungaria la frontiera vor gasi rute alternative, inclusiv prin Romania, pentru a ajunge in Austria, Germania sau tarile scandinave.

Premierul sarb: Imigrantii vor gasi rute alternative, inclusiv prin Romania

Totodata, ministrul de Interne a informat ca se analizeaza si "oportunitatea dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire a unui numar de imigranti", adaugand ca la nivel national exista in acest moment sase centre de cazare cu o capacitate de 1.500 de locuri si o rata de ocupare in prezent de aproximativ 20% (Totusi, potrivit datelor oficiale solicitate de Ziare.com de la Inspectoratul General pentru Imigrari, la nivel national exista o capacitate totala de 920 de locuri, dintre care 182 sunt ocupate).

Criza imigrantilor: Sa punem in balanta efectele asupra economiei

Asta inseamna alocarea de fonduri suplimentare pentru gestionarea acestei situatii. Este adevarat ca UE a promis ca va ajuta financiar fiecare tara ce va gazdui imigranti ilegali, insa analistii sustin ca autoritatile vor trebui sa intre si in bugetul national. Alti bani vor fi necesari pentru controalele medicale, sporirea pazei la granita si altele.

Mai mult, potrivit inspectoratului, toate persoanele care au obtinut o forma de protectie in Romania beneficiaza de programe de acomodare, care cuprind consiliere, sesiuni de studii culturale, cursuri de limba romana etc, cu bani inclusiv din fonduri guvernamentale.

Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

Totusi, peste toate acestea, unii analistii sustin ca ar fi ipocrit din partea Romaniei sa vocifereze impotriva refugiatilor, in conditiile in care insasi tara noastra a furnizat numerosi imigranti in tari cu trai mai bun, iar, pe langa medicii si inginerii care contribuie la economia acestor state, printre expati se numara si persoane care nu vor decat sa profite de ajutoare sociale.

In acest context, ce atitudine ar trebui sa aiba romanii fata de refugiatii care vor ajunge in tara noastra?

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#imigranti Romania, #refugiati Romania, #val imigranti Romania, #ajutoare imigranti Romania , #Romania