Trasa de urechi de ONU, UE promite zeci de mii de locuri pentru refugiati, inclusiv in Romania

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 21:37
4405 citiri
Trasa de urechi de ONU, UE promite zeci de mii de locuri pentru refugiati, inclusiv in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Un numar de 16 tari din UE, printre care si Romania, au promis in total aproximativ 34.400 de locuri pentru a primi refugiati direct din tari din Africa si Orientul Mijlociu, a anuntat miercuri Comisia Europeana, la o zi dupa criticile vehemente ale ONU.

La sfarsitul lunii septembrie, executivul european a stabilit obiectivul de a primi in urmatorii doi ani 'cel putin 50.000' de refugiati adusi in special din taberele din Libia sau Niger, cu obiectivul de a oferi o alternativa 'sigura si legala' la trecerea periculoasa a Mediteranei.

Anuntul referitor la cele 34.400 de locuri a fost facut de Comisie in prezentarea unei evaluari a politicii sale migratorii stabilite incepand din 2015 pentru a face fata valului de migranti.

Potrivit comisarului european pentru migratie, Dimitris Avramopulos, citat de agentia EFE, astfel de angajamente au fost primite din partea urmatoarelor tari: Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Suedia.

El a indemnat si celelalte state din UE sa se alature acestui demers si pe unele dintre cele 16 mentionate sa-si revizuiasca in crestere angajamentul de a prelua refugiati direct din Africa si Orientul Mijlociu. Spre deosebire de cotele obligatorii de refugiati adoptate in anul 2015, acest nou mecanism este unul voluntar.

"Iesim incet din situatia de criza si gestionam acum migratia intr-un spirit de parteneriat si de responsabilitate impartasita", a mai spus Dimitris Avramopoulos, care considera ca acest principiu al "reinstalarii" trebuie sa devina "solutia preferata pentru a proteja cele mai vulnerabile persoane".

Acest bilant survine la o zi dupa criticile aspre adresate de Inaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raiad Al Hussein, impotriva politicii de cooperare a UE cu Libia.

Denuntand deteriorarea conditiilor de detentie pentru migranti in Libia, el a calificat drept "inumana" politica UE de "a ajuta garzile de coasta libiene sa intercepteze si sa trimita inapoi migrantii".

"Nu actiunea UE este cea care a creat sistemul inuman in Libia", a raspuns Catherine Ray, purtatoare de cuvant a diplomatiei europene, in cursul unei conferinte de presa, subliniind eforturile UE pentru a gasi "solutii constructive".

"Vom continua activitatea noastra pe teren pentru a lupta impotriva traficantilor (...) si a crea caile legale de trecere spre UE pentru cei care au nevoie de protectie internationala", a adaugat ea.

Citeste si Cati refugiati trebuie sa mai primeasca Romania, potrivit planului - suntem departe de tinta

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#tari refugiati, #Romania refugiati, #UE migranti tari , #Romania