Cautau sa scape cu viata in Europa, dar risca sa moara de frig: Refugiatii ingheata in bataia viscolului (Galerie foto)

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 22:45
11660 citiri
Cautau sa scape cu viata in Europa, dar risca sa moara de frig: Refugiatii ingheata in bataia viscolului (Galerie foto)
Foto: Twitter/MSF Sea

Mii de refugiati au ramas blocati in state care nu pot gestiona situatia, dupa inchiderea rutei din Balcani. Ei infrunta gerul si viscolul in corturi, in tari precum Grecia, Macedonia, Bulgaria si Serbia.

Desi activistii au inceput sa trateze primele cazuri de degeraturi, se inregistreaza primele decese, iar situatia nu pare sa poata fi remediata curand, mai cu seama ca peste Europa se afla un val de aer polar.

In Belgrad, aproximativ 2.000 de migranti sunt nevoiti sa supravietuiasca iernii fara un acoperis deasupra capului, in corturi si adaposturi necorespunzatoare, dupa ce autoritatile sarbe au anuntat ca centrele pentru solicitanti de azil sunt deja arhipline.

Peste 5.000 de migranti sunt in prezent blocati in cele 13 centre de primire oficiale amenajate pe teritoriul Serbiei.

Zeci de migranti se adapostesc intr-un depozit dezafectat situat in apropierea garii centrale din Belgrad, unde temperaturile scad sub minus 15 grade Celsius pe timpul noptii.

Au fost montate radiatoare in cladirile abandonate unde stau refugiatii, dar aceasta nu poate fi o solutie pe termen lung, avertizeaza organizatia Medici fara frontiere. In plus, acestea nu fac fata, asa ca refugiatii sunt nevoiti sa faca focul oricum.

Situatia nu e deloc diferita nici in tabara Moria, de pe insula greceasca Lesbos. Si aici oamenii ajung sa sufere de hipotermie si degeraturi, pentru ca sunt nevoiti sa supravietuiasca in corturi, la temperaturi sub limita inghetului.

Deja corturile multora s-au rupt sub greutatea zapezii, iar oamenii nu stiu unde sa se ascunda de viscol. Voluntarii au adus circa 200 de noi corturi, dar nu se stie cat vor rezista si acestea.

Tabara de la Moria este proiectata pentru a adaposti 1.500 de refugiati, dar in prezent acolo traiesc, in corturi, aproape 3.500.

Marturiile celor care se afla aici din primavara anului trecut sunt sfasietoare. Unul dintre refugiati a povestit organizatiei Medici fara frontiere ca a pierdut doi copii pe drumul catre Europa. Acum se simte pierdut, pentru ca deja nu mai are pentru ce sa lupte. "Ei au casele lor, dorm in paturile lor. Nu le pasa de noi", afirma omul, care spune ca nu va mai rezista mult in astfel de conditii.

Altii fac eforturi supraomenesti sa ramana in viata, chiar daca infrunta gerul cumplit infasurati intr-o folie de plastic.

"Asa ii trateaza Europa pe cei care cer protectie si un viitor", scrie organizatia Medici fara frontiere pe Twitter.

Si in Samos, Grecia, oamenii infrunta iarna sub cerul liber. Ard lemnul gasit pentru a se incalzi si a ramane in viata.

In Franta, la Paris, politia este acuzata de aceeasi organizatie ca fura paturile refugiatilor, ii hartuieste, foloseste violenta impotriva lor si gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, arata The Independent. Aici, oamenii nu au mai incaput in centrele pentru refugiati si sunt nevoiti sa stea pe strada, sa doarma sub cerul liber, in mijlocul iernii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#refugiati corturi iarna Europa, #refugiati degerati hipotermie, #refugiati mor frig Europa, #refugiati conditii viata iarna , #Serbia