Cum e viata de refugiat in cea mai mare tabara de la granita cu Siria (Galerie Foto)

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 22:29
7111 citiri
Cum e viata de refugiat in cea mai mare tabara de la granita cu Siria (Galerie Foto)
Foto: UNHCR

In tabara de refugiati Zaatari organizata in Iordania pentru refugiatii sirieni traiesc in prezent peste 83.000 de oameni.

Tabara a fost construita in doar noua zile, deschizandu-si portile in 28 iulie 2012 pentru a-i gazdui pe sirienii care fugeau in lume din cauza razboiului civil. In urma cu cinci luni, Zaatari ajunsese al patrulea "oras" ca dimensiuni din Iordania.

Este a doua cea mai mare tabara de refugiati din lume, dupa Dadaab, din Kenya, in care traiau in urma cu cinci luni 350.000 de oameni.

De la cele cateva sute de locuinte modulare de la care s-a pornit, tabara s-a dezvoltat enorm. Are magazine, cafenele, frizerii, propriile scoli, dar si problemele care caracterizeaza numeroase alte comunitati din intreaga lume: crime, prostitutie, trafic de droguri. In aprilie 2014, un conflict cu politistii iordanieni a degenerat, iar unul dintre refugiati a murit impuscat.

Foto: Departamentul de stat SUA

Foto: UNHCR

Foto: captura YouTube / Vice

Dupa ce capacitatea maxima de 60.000 de persoane a fost depasita, in martie 2013 o tabara suplimentara a fost construita la 20 de kilometri distanta. Tabara a fost pusa la punct de guvernul iordanian impreuna cu agentiile internationale si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), ca raspuns de urgenta la fluxul tot mai mare de sirieni care treceau granita.

Convingerea pe care o aveau ocupantii taberei, ca va fi doar o situatie provizorie iar dupa sfarsitul razboiului se vor intoarce la casele lor si la cei dragi lasati in urma, s-a destramat. Razboiul nu se mai termina, provizoratul nici atat.

Cum a ajuns sa se desfasoare viata in Zaatari, la trei ani de la infiintare?

"Exista servicii de livrare a pizzei, moschei, dar si o strada comerciala denumita Champs-Elysee. (...) In mijlocul desertului, gasesti un magazin de rochii de mireasa, condus de Atef, un refugiat sirian, care le vinde cu 10 dinari (circa 12 euro) bucata", se arata intr-un reportaj publicat recent de The Telegraph.

Foto: UNHCR

Cele mai mari probleme sunt cele de ordin medical. De asemenea, educatia are de suferit. In cele 12 districte in care este organizata tabara exista doar trei scoli, relateaza autorul articolului.

Zaatari le ofera siguranta celor care au plecat de frica razboiului, insa si aici sunt pericole. Nu putine sunt cazurile de viol sau agresiuni sexuale, iar fetele sunt maritate la varste fragede.

La ridicarea tabarei Azraq, construita in apropiere, s-a tinut cont de lectiile invatate la Zaatari. Noua tabara a fost deschisa in aprilie 2014 si poate gazdui 130.000 de refugiati. In prezent, nu sunt decat circa 18.500.

Pe Champs-Elysee din Zaatari poti gasi barbieri, restaurante la care se vinde falafel, magazine de haine si alimentare, chiar si o agentie de turism, informeaza publicatia britanica.

In total, sunt cam 2.500 de magazine, iar circa 60% din populatie isi asigura un venit chiar in tabara. Mai mult, intre timp, in tabara au aparut servicii de taxi si curierat, si s-au trasat chiar si terenuri de fotbal.

Foto: UNHCR

Mai mult, un intreprizator dibace a organizat un loc in care copiii se pot juca pe calculator, cel mai popular joc fiind Counter-Strike, insa foarte apreciate de copii sunt si jocurile cu Ninja sau curse de masini.

Foto: UNHCR

In ciuda acestor elemente de stabilitate, cei mai multi refugiati sunt doborati de lipsa de speranta si dorinta de a reveni la o viata normala. Traumatizati de bombardamente si morti, copiii refugiati la cateva zeci de kilometri de casele in care s-au nascut se straduiesc sa stearga din memorie amintirile dureroase si spun ca vor sa se faca ingineri sau avocati si sa reconstruiasca Siria din temelii.

Conform datelor oferite de UNHCR rezidentii cheltuiesc circa 12 milioane de dolari lunar in interiorul taberei. Ei beneficiaza de ajutoare in bani si produse din partea organizatiilor umanitare. Cel mai greu este in apropierea iernii, cand trebuie sa isi intareasca corturile si sa faca rost de haine groase, saltele si paturi. De asemenea, pentru cei mai vulnerabili sunt instalate case prefabricate.

Foto: UNHCR

Oranizatiile umanitare ajuta, fara ele desfasurarea vietii de zi cu zi nu ar fi posibila. Crucea Rosie asigura asistenta medicala, chiar si psihologica. Dar toate acestea sunt doar masuri paliative, care nu distrug boala, adica razboiul care macina Siria.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tabara Zaatari Iordania refugiati, #tabere refugati, #criza imigranti , #Siria