Inca o tara UE vrea sa construiasca un gard anti-imigranti: Vom fi lasati singuri

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 11:50
3764 citiri
Inca o tara UE vrea sa construiasca un gard anti-imigranti: Vom fi lasati singuri
Foto: Facebook/dr. Miro Cerar - uradni profil

Slovenia nu exclude constructia unui gard anti-imigranti daca UE nu ii aduce suficienta sustinere in cursul summit-ului de duminica, a declarat prim-ministrul Miro Cerar (foto).

"Avem in vedere si aceasta optiune, dar momentul nu a venit inca. Speram inca la o solutie europeana, dar daca ne pierdem speranta la acest nivel, daca duminica nu obtinem suficient, atunci totul va fi posibil pentru ca vom fi lasati singuri", a declarat premierul sloven la televiziunea publica in noaptea de joi spre vineri, citat de AFP.

Premierul sloven a insistat asupra faptului ca un astfel de gard la frontiera croata nu ar putea fi luat in calcul decat in ultima instanta, in primul rand din motive operationale.

"Frontiera cu Croatia este lunga (670 km), ridicarea unui gard ar fi destul de complicata si, chiar daca acesta este construit, ar trebui ca politia si armata sa il pazeasca in permanenta pentru a nu fi trecut ilegal", a adaugat el.

Slovenia spera sa obtina, cu prilejul mini-summit-ului UE-Balcani pe tema crizei migrantilor de duminica de la Bruxelles, un ajutor financiar de 140 de milioane de euro, precum si asistenta logistica si umana pentru a face fata afluxului. Acest stat pledeaza, de asemenea, pentru un control efectiv la frontiera greco-turca a UE, masura decisa de cei 28, dar care intarzie sa se aplice.

Pana joi seara, 38.600 de migranti intrasera in Slovenia de la 17 octombrie, data la care afluxul a fost deturnat spre aceasta tara de doua milioane de locuitori, dupa inchiderea de catre Ungaria a frontierei sale cu Croatia.

Adepta a unei linii dure in acest dosar, Ungaria vecina si-a inchis deja frontierele sarba si croata cu ajutorul unor garduri.

Vineri, ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, in vizita la postul de frontiera de la Spielfeld, unde sosesc majoritatea migrantilor care au tranzitat Slovenia, a facut apel la UE "sa construiasca o fortareata Europa".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Slovenia gard imigranti granita, #Slovenia UE gard imigranti, #Slovenia gard refugiati, #gard imigranti UE , #Slovenia