Acord crucial in criza refugiatilor: UE si Turcia s-au inteles, de luni se schimba foaia pentru migranti (Video)

Vineri, 18 Martie 2016, ora 16:43
8597 citiri
Acord crucial in criza refugiatilor: UE si Turcia s-au inteles, de luni se schimba foaia pentru migranti (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat pe Twitter ca liderii europeni au aprobat acordul UE-Turcia privind reducerea fluxului migratoriu, prin care Ankara se angajeaza sa ii primeasca inapoi pe migrantii care reusesc sa traverseze Marea Egee in schimbul unui ajutor de 6 miliarde de dolari, care va fi virat pana in 2018.

"Acordul cu Turcia a fost aprobat", a scris Simla pe Twitter. Implementarea acordului va incepe luni, 20 martie, potrivit unei demnitar european. Astfel, migrantii care ajung luni pe insulele elene vor putea sa fie expulzati in Turcia daca nu au documentele necesare, scrie News.ro.

De asemenea, presedintele cipriot, care a amenintat pana acum ca se va opune prin veto acordului, daca Ankara nu recunoaste independenta insulei, a declarat ca este pregatit sa accepte ultimul draft prezentat.

Cum scapa UE de imigranti: Negocieri cruciale cu Turcia pe o pozitie comuna adoptata de cei 28

Partea turca s-a aratat multumita cu draftul negociat cu liderii europeni, care va permite ridicarea vizelor de calatorie pentru cetatenii turci din iunie.

Turcia se va angaja sa primeasca inapoi toti migrantii care ajung in insulele grecesti fara a avea documentele necesare. Insa propunerea liderilor europeni ar putea sa duca la cresterea efortului depus de Grecia pentru a gestiona criza migrantilor. Astfel, autoritatile elene vor fi nevoite sa creeze tribunale speciale pentru a procesa rapid cererile de azil.

Dupa discutii tensionate si amenintari, acordul UE-Turcia capata forma: Cum vor fi opriti refugiatii

Acordul prevede ca pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia il primeste inapoi, statele UE se angajeaza sa preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au incercat pana acum sa traverseze Marea Egee vor avea prioritate.

De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetatenii turci. Ankara trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pana la sfarsitul lunii aprilie pentru ca executivul european sa recomanda statelor membre sa elimine vizele necesare pentru calatorii de scurta durata pana in iunie.

Pentru eliminarea vizelor Turcia trebuie sa indeplineasca un criteriu dificil, recunoasterea statului Cipru. Insa, Ankara a ridicat atat de sus asteptarile cu privire la ridicarea vizelor, incat ar putea sa fie fortata sa accepte compromisul in schimbul eliminarii restrictiilor de circulatie in blocul comunitar.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea facuta de UE in legatura cu dublarea ajutorului pentru refugiatii din Turcia, pana la 6 miliarde de euro, care vor fi virate pana in 2018. Cea mai mare problema este ridicata de sursa banilor si de lipsa dovezilor cu privire la indeplinirea conditiilor acordului de catre Ankara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#acord UE Turcia, #acord UE Turcia refugiati , #Turcia