Criza refugiatilor: Ce conditie pune Turcia pentru a opri refugiatii sa mai intre in UE

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 20:28
6258 citiri
Criza refugiatilor: Ce conditie pune Turcia pentru a opri refugiatii sa mai intre in UE
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Turcia si-a anuntat disponibilitatea de a opri fluxul de migranti catre Europa, daca Uniunea Europeana va accepta in schimb sa relaxeze regimul de vize pentru cetatenii turci.

Dar, conform acelorasi surse, Germania, Franta si Marea Britanie resping aceasta idee, ce va fi totusi examinata la nivel european, transmite joi agentia EFE citand surse comunitare neprecizate.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat dupa summitul extraordinar al UE dedicat crizei refugiatilor ca exista posibilitatea ca milioane de migranti din tarile arabe, africane si asiatice sa incerce in perioada urmatoare sa ajunga in Europa, cei veniti din Orientul Mijlociu si Asia urmand sa traverseze Turcia.

Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov - prin intermediul caruia seful executivului turc Ahmet Davutoglu a transmis Consiliului European o scrisoare - a vorbit despre o propunere a Turciei privind crearea unei zone de securitate in Siria, unde sa fie opriti refugiatii.

Cum vrea UE sa scape de refugiati: Va da un miliard de euro la ONU

Dar, dupa summitul UE, Donald Tusk a lasat sa se inteleaga ca UE nu sustine crearea unei asemenea zone in Siria, una dintre prioritatile blocului comunitar in prezent fiind cautarea de modalitati pentru imbunatatirea cooperarii cu statele vecine Siriei, care gazduiesc milioane de refugiati.

Guvernul turc se plange ca in ultimi patru ani si jumatate, de cand a inceput razboiul in Siria, a cheltuit pentru refugiati circa 7,6 miliarde de dolari, in timp ce ajutorul international primit a fost de numai 417 milioane de dolari.

Prin urmare, Comisia Europeana a propus deja ca fonduri europene in valoare de un miliard de euro, deja prevazute pentru Turcia ca tara candidata la UE, sa fie acordate autoritatilor de la Ankara pentru a face fata crizei refugiatilor, iar la summitul de miercuri cele 28 de state membre ale UE au convenit sa mobilizeze o suma suplimentara de cel putin un miliard de euro pentru agentiile ONU care ii ajuta pe refugiati in tarile vecine Siriei.

Aproape jumatate de milion de imigranti ilegali au ajuns anul acesta in Europa, astfel ca UE a constientizat acum ca o colaborare cu aceste state vecine cu Siria poate fi cheia opririi valului migrator venit din Orientul Mijlociu si Asia, nu insa si a celui venit dinspre tarile Africii.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

In ce priveste colaborarea cu Turcia, agentia Reuters noteaza ca UE ar urma sa solicite guvernului turc ca, in schimbul ajutorului financiar, sa amelioreze conditiile din taberele de refugiati, sa preia inapoi mai multi refugiati care au ales calea migratiei catre Europa, sa permita UE o procesare a cererilor de azil chiar pe teritoriul turc si sa ia masuri impotriva traficantilor ce ajuta refugiatii sa traverseze Marea Egee catre Grecia, traficanti pe care acum executivul de la Ankara "se preface ca nu ii vede", dupa cum afirma Marc Pierini, un fost ambasador al UE in Turcia.

Dar raporturile blocului comunitar cu Turcia sunt in prezent la un nivel foarte scazut ca urmare a politicilor autoritare si antiliberale promovate de presedintele Recep Tayyip Erdogan, a actiunilor acestuia impotriva separatistilor kurzi si intentiilor sale neclare in ceea ce priveste Siria. Si Turcia, la randul ei, este nemultumita nu doar de lipsa de progrese in chestiunea relaxarii regimului de vize, ci si de stagnarea negocierilor de aderare la UE, plus ca nu vede cu ochi buni cresterea retoricii antimusulmane in Europa.

Merkel e drastica: Tarile care refuza cotele de imigranti sa plateasca! Iata cat ne va costa un refugiat respins

Un prim pas in incercarea imbunatatirii acestor relatii vor incerca sa-l faca Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncher, pe 5 octombrie, cand se vor intalni cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Turcia oprire refugiati conditii, #Turcia refugiati, #Turcia oprit val refugiati , #Turcia