Cum scapa UE de imigranti: Negocieri cruciale cu Turcia pe o pozitie comuna adoptata de cei 28

Vineri, 18 Martie 2016, ora 07:41
3769 citiri
Cum scapa UE de imigranti: Negocieri cruciale cu Turcia pe o pozitie comuna adoptata de cei 28
Foto: Facebook/Ahmet Davutoglu

Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "pozitie comuna" pentru un acord cu Turcia menit sa opreasca fluxul de migranti spre Europa, a anuntat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel in noaptea de joi spre vineri.

Exista "un acord asupra unei pozitii a UE" si presedintele Consiliului European "o va prezenta prim-ministrului turc inaintea consiliului nostru european", a informat Bettel pe contul sau de Twitter.

Donald Tusk trebuie acum sa prezinte aceasta pozitie "cu punctele pozitive si negative prim-ministrului turc", Ahmet Davutoglu, vineri dimineata, la Bruxelles, a precizat Bettel, in fata jurnalistilor plecand de la summit.

O sursa europeana a subliniat pentru AFP ca acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o pozitie comuna", care ar trebui sa permita negocierilor sa avanseze. Niciun nou text nu a fost redactat joi seara, pentru ca obiectivul este ca la inceput Tusk "sa inteleaga liniile rosii ale unora si ale altora", potrivit acestei surse.

Proiectul de acord negociat la 7 martie intre UE si Turcia, al carui arhitect este considerat cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat.

Mai multe state membre se tem de ilegalitatea masurii cheie din planul negociat: trimiterea inapoi a tuturor noilor migranti care sosesc in Grecia din Turcia, inclusiv solicitantii de azil.

Alte tari refuza sa mearga prea departe in contrapartida promisa Ankarei, in special Cipru, care totusi a anuntat, joi seara, pentru prima data, un "compromis" posibil.

Tusk trebuie acum sa prezinte "pozitia comuna" a celor 28 lui Davutoglu, vineri, la 7:30 GMT, insotit de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si de Mark Rutte, premierul olandez a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a UE.

Cei trei lideri ai UE trebuie apoi sa revina la ceilalti 28 de lideri cu rezultatele acestei negocieri in jurul pranzului, potrivit unei alte surse europene, citate de France Presse.

"Speram ca vom cunoaste in jurul orei 13:00 (12:00 GMT) modul in care Turcia intentioneaza sa actioneze", a declarat cancelarul austriac Werner Faymann.

La randul sau, premierul turc Ahmet Davutoglu va exercita presiuni asupra liderilor UE pentru a fi de acord sa deschida noi capitole in negocierile Ankarei de aderare la UE, cand se va intalni cu ei vineri la Bruxelles, a declarat un inalt oficial turc, citat de Reuters.

Davutoglu, care a plecat la Bruxelles joi noapte, trebuie inca sa vada ultimele propuneri convenite intre statele Uniunii Europene inainte de discutiile vizand incheierea unui acord UE-Turcia pentru a opri fluxul migratiei spre Grecia. Nu este sigur ca el va fi de acord cu toate propunerile.

"UE trebuie sa vada imaginea de ansamblu", a spus acest oficial in legatura cu procesul de aderare, mult timp tinut in loc de Cipru asupra disputei sale de lunga durata cu Turcia.

"Exista mai multe acorduri cu privire la procesul de aderare deplina a Turciei la UE. Noi am indeplinit deja criteriile de deschidere pentru multe capitole si credem ca trebuie luate masuri pentru deschiderea acestor capitole si aceasta este inca asteptarea noastra", a adaugat acest oficial citat de Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Turcia negocieri UE imigranti, #Turcia negocieri aderare UE, #Turcia UE negocieri Bruxelles , #Turcia
Comentarii