Imigrantii nu se sperie de restrictiile negociate de UE cu Turcia: Vom gasi o cale!

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 13:08
4122 citiri
Imigrantii nu se sperie de restrictiile negociate de UE cu Turcia: Vom gasi o cale!
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Acordul negociat de UE cu Ankara presupune ca, pentru fiecare sirian care se poate stabili in Europa, un altul sa revina in Turcia, dupa ce Grecia a fost poarta spre Europa pentru sute de mii de sirieni in ultimul an.

Intervievati de The Guardian, mai multi sirieni din Turcia spun ca vor incerca in continuare sa ajunga in Grecia, existand deja probleme legale in privinta aceasta.

"Aceasta calatorie este oricum ilegala, asa ca reguli diferite nu ne vor descuraja. Ca sirieni, suntem oricum obisnuiti sa gasim cai pentru a ocoli regulile. Oamenilor carora nu le este teama sa urce intr-o barca acolo sigur nu le este frica nici de regulile astea", spune Muna, o studenta de 23 de ani din Damasc.

Altii cred ca vor fi gasite alte rute daca cei ajunsi in Grecia nu isi vor putea continua drumul.

Este parerea lui Nasser Masoud, un artist stabilit in Germania cu sotia si cei doi copii, dupa ce au ajuns in Grecia cu barca anul trecut.

In plus, Baz, un tanar jurnalist de 27 de ani, care traieste in sudul Turciei, considera ca traficantii vor gasi rute alternative si ca va creste numarul incercarilor de a trece granitele cu documente false pe calea aerului.

"Doar va creste costul trecerii", spune Baz.

Exista totodata neincredere in promisiunea UE de a permite stabilirea unei parti a refugiatilor pe teritoriul sau.

Ungaria a blocat transferul direct de refugiati din Turcia in UE (Video)

Baz considera ca orice plan de a grabi restabilirea celor aflati in prezent in taberele de refugiati din Turcia este bun, dar nu crede ca UE se va tine de cuvant.

"Va fi la fel ca planul de redistribuire a refugiatilor intre tarile europene", adauga tanarul, amintind ca acesta a ramas "pe hartie".

Si mai putin increzator in acest posibil acord este Mohamed Salih Ali, coordonator al Asocietiei de Solidaritate cu Refugiatii Sirieni.

"Sirienii au devenit o marfa negociata si vanduta in bazarul international, dar nimeni nu se gandeste cum sa rezolve cauzele problemei", spune acesta.

Unii refugiati sirieni arata ca pentru a rezolva problema trebuie abordate principalele cauze ale migratiei catre Europa - razboiul din Siria si lipsa accesului pe piata muncii pentru refugiatii din Turcia si Iordania.

Turcia devine gardianul UE? Posibila solutie pentru criza imigrantilor ar costa miliarde

Liderii Uniunii Europene (UE) au ajuns foarte aproape de un acord cu Turcia in ceea ce priveste criza imigrantilor, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, de luni, insa Ankara si-a dublat pretentiile financiare.

Premierul de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a luat UE prin surprindere cand a prezentat un angajament serios de a opri imigratia ilegala, dand semne ca isi asuma pozitia de aparator al granitelor blocului comunitar.

Insa propunerea, care e posibil sa fie aprobata la Consiliul European din 17-18 martie, vine si cu un avantaj urias pentru Turcia, care a cerut dublarea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, de la 3 la 6 miliarde de euro.

Invazia imigrantilor: Ciolos ne spune ce ofera Turcia Europei si ce cere la schimb

Premierul roman Dacian Ciolos a explicat mecansimul, intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa reuniunea sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles.

"Intelegerea (...) presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toti migrantii ilegali care trec de frontiera Turciei in Uniunea Europeana, deci in Grecia, cu obiectivul de a returna in tarile de origine acei migranti care nu provin din Siria si de a accepta ca migranti azilanti doar pe sirieni in tabere din Turcia, in responsabilitatea Turciei.

Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia in Grecia si care ar urma urma sa fie acceptat de Turcia in retur, Turcia sa trimita in raport de unu la unu migranti legal din Turcia spre Uniunea Europeana", a spus prim-ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#imigranti Turcia, #refugiati Grecia Europa, #acord UE Turcia refugiati , #Turcia