Merkel si Tusk au mers intr-o tabara de refugiati din Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara si UE (Foto)

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 19:16
3533 citiri
Merkel si Tusk au mers intr-o tabara de refugiati din Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara si UE (Foto)
Foto: Twitter/@eucopresident

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au sosit sambata dupa-amiaza la Gaziantep, in sud-estul Turciei, in contextul in care acordul dintre Uniunea Europeana si Ankara privind imigrantii este sub presiune.

Insotiti de premierul turc Ahmet Davutoglu, Merkel, Tusk si Timmermans s-au deplasat la Nizip, un mic sat din zona situat aproape de frontiera cu Siria, pentru a vizita o tabara de refugiati, relateaza AFP si Reuters.

Deschisa in 2013, tabara de refugiati Nizip 2 gazduieste aproape 5.000 de refugiati sirieni, printre care 1.900 de copii, potrivit datelor furnizate de guvernul turc.

Vizita are loc la trei saptamani de la intrarea in vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles si Ankara, care urmareste oprirea trecerilor clandestine in Europa, care se confrunta cu cea mai grava criza a imigrantilor de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Turcia s-a angajat sa accepte intoarcerea pe teritoriul sau a tuturor imigrantilor ajunsi ilegal in Grecia de la 20 martie. Planul prevede de asemenea ca pentru fiecare refugiat sirian retrimis in Turcia, un altul va fi "reinstalat" intr-o tara din UE, in limita a 72.000 de locuri.

In contrapartida, UE a acceptat sa relanseze discutiile privind aderarea Turciei si sa accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru turci, subliniind insa ca nu va face compromisuri in privinta criteriilor care trebuie indeplinite.

Turcia ameninta: Daca regimul vizelor nu va fi liberalizat pana in iunie, nu vom onora acordul cu UE privind migratia

Liderii de la Ankara au ridicat insa miza in aceasta saptamana, spunand ca ar putea sa nu mai respecte acordul daca statele membre ale UE nu isi vor respecta promisiunea de a elimina vizele pentru cei 79 de milioane de cetateni turci pana la sfarsitul lunii iunie.

Executivul comunitar a indicat ca va prezenta pe 4 mai un raport cu privire la acest subiect.

Intr-un interviu acordat sambata saptamanalului german Wirtschaftswoche, premierul ungar Viktor Orban a estimat ca, sub impulsul Angelei Merkel, Uniunea Europeana "s-a predat Turciei" cu consecinte "imposibil de prevazut".

"Libertatile noastre, inclusiv libertatea de exprimare, nu vor face niciodata obiectul niciunei negocieri politice cu vreun partener, indiferent care ar fi acesta", a dat asigurari vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-un editorial aparut in mai multe publicatii europene.

Efectele acordului UE-Turcia in criza refugiatilor: Fluxul s-a mutat pe ruta Africa de Nord - Italia

Dupa intrarea in vigoare a acordului dintre UE si Ankara, 325 de imigranti clandestini sositi in Grecia au fost retrimisi in Turcia si 103 de refugiati sirieni au fost reinstalati in Uniunea Europeana, potrivit Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tusk Merkel tabara refugiati Turcia , #Turcia