Premierul turc: Tara noastra nu e un lagar de concentrare si nu va primi refugiatii pe care nu-i vrea UE

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 16:59
2797 citiri
Premierul turc: Tara noastra nu e un lagar de concentrare si nu va primi refugiatii pe care nu-i vrea UE
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Turcia nu este "un lagar de concentrare" si refuza sa primeasca in mod permanent pe teritoriul sau imigranti pe care Uniunea Europeana (UE) nu-i doreste, a declarat luni premierul islamo-conservator al Turciei, Ahmet Davutoglu.

"Nu putem accepta un acord pe urmatoarea baza: 'Dati-ne bani si ei (imigrantii - n.red.) vor ramane in Turcia'. Turcia nu este un lagar de concentrare", a declarat Davutoglu, in timpul unui interviu acordat postului de televiziune A Haber, a doua zi dupa o intrevedere avuta la Istanbul cu cancelarul german Angela Merkel, informeaza agentia de presa AFP.

Angela Merkel promite Turciei ca o va ajuta sa intre mai repede in UE

"I-am spus Angelei Merkel: nimeni nu trebuie sa astepte de la Turcia ca ea sa se transforme intr-un lagar de concentrare unde sa ramana toti refugiatii", a insistat premierul turc.

"Insa, imigratia ilegala trebuie tinuta sub control si prin urmare vom pune in aplicare mecanisme in acest scop", a adaugat seful guvernului de la Ankara.

Bruxelles a anuntat joi "un plan de actiune" conform caruia Ankara se va angaja sa gazduiasca pe teritoriul sau imigranti sirieni care doresc sa ajunga in Europa, in schimbul unei liberalizari a regimului de vize pentru cetatenii turci si al sustinerii pentru aderarea Turciei la UE.

Criza imigrantilor: Comisia Europeana a ajuns la un acord cu Turcia

Turcia, care gazduieste deja in mod oficial 2,2 milioane de refugiati sirieni, a ridicat miza, calificand acest plan drept "simplu proiect" si catalogand bugetul propus de UE ca fiind "inacceptabil".

In timpul vizitei pe care a desfasurat-o duminica la Ankara, Merkel a salutat efortul constant al Turciei in vederea primirii de refugiati sirieni si a promis ca va "redinamiza" procesul aderarii Turciei la UE, aflat la ralanti de mai multi ani.

Avertisment pentru Turcia: Vreti favoruri de la UE, reduceti numarul de refugiati

"Discutiile in materie sunt extrem de promitatoare si vor continua", a declarat Merkel dupa o intrevedere cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La randul sau, Davutoglu si-a exprimat multumirea in legatura cu "o mai buna abordare" adoptata de Bruxelles pe marginea dosarului imigratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#refugiati Turcia, #Turcia lagar concentrare, #Turcia refugiati UE , #Turcia