Turcia a dat drumul la refugiati, asteptand ca UE sa exercite presiuni asupra Siriei si Rusiei

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 19:23
9258 citiri
Turcia a dat drumul la refugiati, asteptand ca UE sa exercite presiuni asupra Siriei si Rusiei
Foto: Arhiva Pixabay

Numerosi migranti se indreapta in Turcia catre frontierele cu Grecia si Bulgaria, dupa ce Ankara a decis sa le permita sa plece inspre Europa ca raspuns la uciderea a 33 de soldati turci intr-un atac al fortelor siriene in provincia Idlib.

"Am decis, cu efect imediat, sa nu mai oprim refugiatii sirieni sa ajunga in Europa pe uscat si pe mare", a declarat agentiei Reuters un oficial turc. "Toti refugiatii, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniti sa plece catre UE", a adaugat el.

"Ca rezultat al atacului, refugiatii care sunt in Turcia se indreapta catre Europa, iar cei care se afla pe teritoriul sirian se indreapta catre Turcia", a afirmat la randul sau un purtator de cuvant al formatiunii presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), citat de agentia EFE.

Aceste declaratii, interpretate in cheia unei amenintari la adresa UE pentru a o determina sa exercite presiuni asupra Siriei si Rusiei, care sustine armata siriana, au alertat autoritatile grecesti si bulgare, care au luat masuri suplimentare la granitele lor terestre si maritime.

Sosirea de partea turca a granitei a primelor grupuri de migranti care au incercat sa patrunda in Grecia in zona punctului de frontiera Kastanies a determinat guvernul grec sa inchida acest punct de trecere, in zona fiind desfasurate efective suplimentare de forte de ordine. Conform presei grecesti, sute de migranti au incercat deja vineri sa treaca aceasta granita si au fost opriti de graniceri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o si pe cancelarul german Angela Merkel asupra situatiei si masurilor luate de Grecia pentru a preveni un nou val migrator masiv.

La randul sau, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca migrantii se aduna in zona orasului turc Edirne, situat in apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria si Grecia. Efective ale armatei si jandarmeriei bulgare au fost trimise in zona pentru a opri intrarea migrantilor in Bulgaria, autoritatile de la Sofia avertizand ca astfel de masuri sunt cu atat mai necesare in contextul raspandirii coronavirusului.

Premierul Borisov a anuntat sporirea masurilor de securitate si la frontierele maritime ale Bulgariei, dupa ce a primit informatii ca fortele de securitate turce au redus nivelul de vigilenta la toate granitele Turciei.

In acest timp, Turcia sustine ca a bombardat in Siria peste 200 de obiective si a ucis 309 soldati sirieni, ca represalii dupa atacul aerian sirian soldat cu moartea a 33 de soldati turci in provincia siriana Idlib.

In contextul cresterii tensiunilor in zona, unde Rusia a trimis doua fregate din Flota Marii Negre, seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a avertizat asupra riscului unei confruntari militare internationale deschise si a cerut sa se ia urgent masuri de dezescaladare.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Turcia refugiati Europa UE , #Turcia