Amenintarea terorismului a crescut in Ungaria din cauza valului de imigranti ilegali

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 09:42
2883 citiri
Amenintarea terorismului a crescut in Ungaria din cauza valului de imigranti ilegali
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Amenintarea terorismului a crescut in Ungaria, odata cu riscul la adresa securitatii reprezentat de "valul de imigranti ilegali", a declarat miercuri Lajos Kosa, presedintele Comisiei pentru Aparare si Ordine publica din cadrul Parlamentului ungar.

Comisia a audiat informari de la "organizatii profesionale" cu privire la situatia migratiei, relateaza MTI.

Criza imigrantilor: Ungaria inchide un centru de refugiati de la granita cu Romania

Kosa a declarat ca, in total, 373.000 de migranti ilegali au patruns anul acesta pe teritoriul Ungariei. El a spus ca 7.000-9.000 de migranti traverseaza ilegal frontiera ungara zilnic si a apreciat ca numarul migrantilor "care traverseaza Ungaria" ar putea depasi 600.000 pana la sfarsitul anului, daca Guvernul nu ridica garduri la frontiera cu Croatia.

Alte 27 de milioane de persoane ar putea sa fie in drum catre Europa, a spus Kosa, citand "date internationale". Este vorba despre persoane care traiesc in prezent in tabere de refugiati sau care sunt "refugiati interni", a spus el.

Gardul Ungariei cu Croatia, la final. Circa 1.000 de militari UE si NATO vor securiza frontiera cu Serbia

Replica acida a Ungariei: Nu vrem predici din partea UE, dupa "experimentele ratate" din Europa de Vest

Dintre cei 373.000 de migranti, Kosa a precizat ca 203.000 au sosit in Ungaria prin Serbia, iar dintre acestia 700 au fost inculpati pentru ca au avariat gardul de la frontiera. In opinia sa, acest lucru arata ca gardul ii directioneaza pe migranti catre portiuni de frontiera care nu sunt "sigilate" si a pledat pentru astuparea "gaurilor" din gardul de la frontiera cu Croatia. El a avertizat ca autoritatile croate au anuntat ca au inregistrat migranti care au plecat catre Ungaria.

Oficiali de la Forta Antiterorista (TEK) "au spus clar" ca amenintarea terorismului este in ascensiune in Ungaria, a declarat Kosa.

Ungaria ancheteaza niste imigranti ca suspecti de terorism

El a apreciat ca, in timp ce anul trecut Biroul pentru migrare a fost capabil sa tina pasul cu valul de migranti si sa inregistreze 99,9% dintre cei care au intrat in tara, "doar" 178.000 de "imigranti ilegali" dintre cei 373.000 de anul acesta au fost inregistrati. Restul fie au refuzat sa coopereze cu autoritatile ungare, fie autoritatile croate au anuntat ca i-au inregistrat ele, a adaugat el.

Potrivit oficialului, autoritatile ungare si europene au aratat ca unele dintre informatiile inregistrate despre migranti, ca de exemplu numele sau scopul sosirii, au fost "inexacte".

El a subliniat, raspunzand unei intrebari, ca tarile membre ale Grupului Visegrad (V4) vor actiona impreuna pentru a proteja frontiera Schengen. El a insistat ca este "treaba" politiei sa patruleze la frontiere.

Raspunzand altei intrebari, Kona a precizat totusi ca militarii care sosesc din Cehia vor participa la "exercitii militare".

Atributiile TEK nu vor fi extinse, a mai anuntat presedintele comisiei parlamentare raspunzand altei intrebari. El a adaugat insa ca "atributiile (TEK) ar putea fi amendate", fara sa ofere alte precizari.

Socialistul Tamas Harangozo a apreciat, la randul sau, ca "este clar" ca riscurile la adresa securitatii "ori chiar riscurile amenintarii teroriste" au crescut "odata cu cresterea numarului de persoane care trec prin Ungaria". El a precizat ca autoritatile ungare sunt cele care au aratat ca amenintarea directa a terorismului a crescut.

"Nimeni nu are nicio idee cine trece prin Ungaria", a apreciat Harangozo, apreciind ca autoritatile ungare sunt "incapabile" sa treaca migrantii prin verificari medicale sau de securitate.

Agnes Vadai (independenta) a declarat ca autoritatile au prezentat informari, in Comisie, prin care s-au contrazis unele pe altele cu privire la amenintarea terorista.

Adevaratul risc la adresa securitatii nationale ungare consta in faptul ca "exista mase de oameni care sosesc in Ungaria despre care nimeni nu stie nimic", a apreciat ea si a acuzat ca statul este cel care le transporta dintr-o parte a frontierei la alta.

Ea a indemnat la intocmirea unui plan de actiune in vederea verificarii migrantilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ungaria risc terorism imigranti, #imigranti Ungaria teroristi , #Ungaria