Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza imigrantilor: Merkel l-a sunat pe Orban: Premierul ungur a promis ca-si va respecta obligatiile europene

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 07:33
2949 citiri
Criza imigrantilor: Merkel l-a sunat pe Orban: Premierul ungur a promis ca-si va respecta obligatiile europene
Foto: Hepta

Cancelarul german Angela Merkel si premierul ungur Viktor Orban au cazut de acord, intr-o conversatie telefonica, sa-si respecte obligatiile europene, inclusiv pe cele pe care si le-au asumat prin Acordurile de la Dublin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Biroului cancelarului, relateaza MTI

Merkel si Orban au discutat la telefon despre criza imigrantilor, a anuntat sambata seara, la Berlin, adjunctul purtatorului de cuvant al Guvernului german, Georg Streiter.

Ei au convenit ca transferul imigrantilor din Ungaria in Austria si Germania a avut loc in urma unei "urgente" la frontiera ungara si ca a fost un caz exceptional, potrivit MTI.

Anterior acestei discutii, sambata, premierul Viktor Orban, care se opune imigratiei, a sustinut ca transportarea de urgenta a imigrantilor in Austria nu rezolva provocarea tot mai mare cu care se confrunta tara sa in gestionarea strainilor ce incearca sa-i traverseze teritoriul.

Orban, al carui guvern nationalist cauta sa inchida frontiera de sud, cu Serbia, pentru a bloca calea solicitantilor de azil, a declarat chiar ca mobilizarea masiva a unor autobuze in vederea transportarii unor imigranti arabi si asiatici in vest, catre Austria, a fost o masura exceptionala si ca nu se va repeta, relateaza AP.

El a apreciat ca blocaje create de catre imigranti in traficul rutier pe principalele autostrazi din Ungaria si decizia imigrantilor de a face tabere pe marginea autostrazilor, vineri noaptea, reprezinta riscuri grave atat pentru imigranti, cat si pentru participantii unguri la trafic.

"Este inacceptabil ca ei sa paralizeze traficul pe autostrada si sa-si puna vietile in pericol", a declarat Orban, referindu-se la miile de persoane care au plecat pe jos, vineri, de la Budapesta.

Autobuzele i-au adunat pe imigranti de pe drumuri, in noaptea de vineri spre sambata, si i-au transportat peste 150 de kilometri catre vest, la frontiera cu Austria, pana sambata in zori.

Orban a facut aceste declaratii la picnicul anual al partidului sau, langa Lacul Balaton, la sud-vest de Budapesta.

Anterior, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a salutat decizia Austriei si Germaniei de a deschide frontierele miilor de imigranti care parasesc Ungaria.

"Acesta este un (exemplu de) leadership politic bazat pe valori umanitare", a apreciat UNHCR intr-un comunicat, sambata.

Agentia ONU a salutat totodata societatea civila si cetatenii obisnuiti din Austria si Germania, care au contribuit la primirea acestor oameni aflati in dificultate.

"O reactie publica remarcabila" poate determina unele guverne sa-si schimbe pozitia cu privire la acceptarea imigrantilor, a subliniat UNHCR.

Insa "concentrarea refugiatilor si imigrantilor intr-un numar mic de tari care vor sa-i primeasca nu este o solutie durabila", a avertizat Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Merkel Orban discutie imigranti, #invazie imigranti, #invazie refugiati Ungaria, #invazie refugiati Europa , #Ungaria