Criza imigrantilor: Peste 3.500 de refugiati au ajuns la Viena intr-o singura zi

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 15:27
3057 citiri
Criza imigrantilor: Peste 3.500 de refugiati au ajuns la Viena intr-o singura zi
Foto: Digi24

Trenurile pline cu imigranti care au plecat luni din Ungaria au ajuns in Austria si Germania, dupa ce au fost blocate o perioada la granita ungaro-austriaca.

Aproximativ 3.650 de imigranti au sosit in Viena in cursul zilei de luni, dupa ce s-au imbarcat in trenuri cu plecare din Budapesta, un numar record de imigranti sositi pe teritoriul austriac intr-o singura zi, informeaza AFP.

Politia austriaca a anuntat, marti, ca 3.650 de imigranti au sosit in Viena dupa ce s-au imbarcat in curse feroviare din Budapesta, in cursul zilei de luni, precizand ca acesta reprezinta un numar record de imigranti inregistrat pe teritoriul austriac doar intr-o singura zi.

"Suntem in curs de verificare cati dintre ei sunt solicitanti de azil", a declarat purtatorul de cuvant al politiei austriace, Patrick Maierhofer.

Valurile de imigranti reprezinta o situatie de criza pentru Uniunea Europeana, care a eliminat controalele la frontiere intre cele 26 de state din zona Schengen. Solicitantii de azil trebuie sa depuna cereri in primul stat UE in care ajung, regula adesea ignorata de imigranti, care prefera tarile mai prospere.

Autoritatile austriece au impus controale pe autostrazi, in apropierea frontierei cu Ungaria, oprind sute de refugiati si arestand cinci traficanti. Un oficial din Ministerul de Interne, Konrad Kogler, a negat ca aceste controale incalca acordul Schengen privind libera circulatie.

"Nu sunt controale la granita. Vrem sa ne asiguram ca oamenii sunt in siguranta, ca nu mor, dar este vorba si despre securitatea in trafic", a precizat el.

Conform regulilor UE, un purtator de cuvant al politiei austriece a declarat ca doar cei care nu au cerut deja azil in Ungaria vor putea trece, dar presiunea numarului mare de oameni a prevalat, astfel ca trenurile au fost lasate sa treaca.

"Slava Domnului ca nu a cerut nimeni pasaport. Fara politie, fara probleme", a declarat Khalil, in varsta de 33 de ani, profesor de engleza din orasul sirian Kobane. El a precizat ca a cumparat bilete de tren pentru el, sotia sa si copilul lor, de la Budapesta pana la Hamburg, in nordul Germaniei, unde spera ca vor fi mai bine primiti decat in Balcani si in Ungaria.

"Sirienii o numesc pe (cancelarul german Angela) Merkel 'Mama Merkel'", a afirmat el, referindu-se la raspunsul binevoitor al liderului german la criza imigrantilor.

Imigrantii au blocat gara din Budapesta

Refugiatii care au reusit luni sa urce in trenuri spre vest in Ungaria s-au amestecat printre oameni de afaceri si turisti, unii dintre ei nemultumiti din cauza intarzierilor. "Am un avion de prins pe aeroportul din Viena. Am luat trenul din cauza controalelor de pe autostrazi si a blocajului din trafic... si acum asta? Glumiti?", a declarat Orsolya Jakab, o contabila ungara in varsta de 35 de ani.

In afara garii din Viena, insa, mii de sustinatori ai imigrantilor scandau: "Refugiatii sunt bineveniti aici". "Acesti oameni au nevoie de ajutor, au venit dintr-o situatie groaznica, ar trebui sa ne gandim de doua ori sa-i ajutam", a afirmat Ottwin Schober, un pensionar din capitala austriaca.

Luni seara, un tren cu imigranti de la Viena spre Hamburg a fost intampinat la Passau, in Germania, de politisti cu veste antiglont, care au urcat in vagoane si le-au cerut refugiatilor sa ii insoteasca pentru a fi inregistrati.

La Munchen, in sudul Germaniei, politia a precizat ca aproximativ 400 de imigranti au sosit cu un tren din Ungaria, via Austria. "Sunt informatii ca mai vin cel putin inca unul sau doua trenuri cu un total de trei, patru sau cinci sute de refugiati", a declarat Juergen Vanselow, un oficial din politie.

Gen. Constantin Degeratu: Criza imigrantilor, o operatiune de razboi. Rusia raspunde la sanctiunile UE Interviu

Barbati, femei si copii au zambit cu usurare cand au ajuns pe teritoriul german. Ei au fost preluati de politie pentru a fi inregistrati, apoi dusi cu autobuzele la un centru de receptie din nordul orasului.

Criza imigrantilor: Austria vrea sanctiuni impotriva tarilor din UE reticente in a primi mai multi refugiati

Angela Merkel, a carei tara se asteapta sa primeasca 800.000 de imigranti anul acesta, a declarat ca aceasta criza ar putea distruge acordul Schengen, daca alte state UE nu isi asuma un rol mai mare.

"Daca nu reusim sa distribuim corect refugiatii, problema Schengen va fi, desigur, pe agenda multora", a declarat ea intr-o conferinta la Berlin. "Suntem in fata unei provocari nationale uriase. Aceasta va fi o provocare centrala nu doar cateva zile sau luni, ci pentru o perioada lunga", a adaugat ea.

Opinia sa nu va fi probabil impartasita la 14 septembrie, cand ministrii de Interne din UE vor participa la o reuniune de criza. Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, afirma ca sistemul fara frontiere este parte a problemei, iar un bloc de state central-europene refuza cotele obligatorii de imigranti.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#trenuri imigranti Viena Ungaria, #imigranti Merkel, #imigranti austria , #Ungaria