Criza imigrantilor: Ungaria risca sa ramana fara drept de vot in Consiliul European

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 10:56
2724 citiri
Criza imigrantilor: Ungaria risca sa ramana fara drept de vot in Consiliul European
Foto: ALDE.eu

Grupul europarlamentarilor Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) a indemnat marti la activarea articolului 7 al Tratatului UE privind incalcarea valorilor comune si statului de drept impotriva Ungariei, pentru autorizarea folosirii armelor de foc impotriva refugiatilor.

ALDE a indemnat la activarea mecanismelor de prevenire - care permite Consiliului sa avertizeze un stat membru UE inaintea unei "incalcari grave" - si de sanctionare - care permite Consiliului sa suspende anumite drepturi care deriva din aplicarea tratatelor UE tarii respective, inclusiv a dreptului de vot in Consiliu, in cazul in care "incalcari grave" au persistat pentru o lunga perioada de timp.

Europarlamentarii liberali si democrati au indemnat la activarea articolului 7 dupa ce Parlamentul Ungariei a adoptat un pachet de amendamente legislative si o lege speciala a Apararii.

In opinia ALDE, noua legislatie consolideaza puterea politiei si armatei, autorizandu-le sa faca uz de arme de foc impotriva imigrantilor si refugiatilor in anumite circumstante.

Liderul Partidului Liberal ungar (MLP) Gabor Fodor a apreciat, intr-o scrisoare deschisa adresata marti lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE in PE, ca nu exista suficiente motive pentru activarea articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene impotriva Ungariei, potrivit MTI.

In opinia lui Fodor, argumentele ALDE sunt "incorecte", deoarece amendarea legilor a autorizat armata sa foloseasca forta doar in "cazuri justificate de autoaparare". Daca armata ar fi fost intr-adevar autorizata sa foloseasca armamentul din dotare impotriva migrantilor, atunci MLP ar fi sustinut propunerea ALDE, a adaugat el.

In schimb, Fodor a recunoscut ca exista motive intemeiate ca Budapesta sa fie criticata in legatura cu criza imigrantilor si refugiatilor. Insa, pentru a fi corecti, este necesar sa se admita ca toate tarile afectate de criza au implementat "practici imperfecte", iar amanarea implementarii solutiei europene este, de asemenea, de vina, partial, pentru "relele practici observate in Ungaria", a apreciat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ungaria ALDE Consiliul European imigranti , #Ungaria